A tengeri hagyma (Urginea maritima)
A tengeri hagyma évelő, hagymás növény, 1,5 méter magasra is megnő és általában vörös, vagy fehér színben található meg.

A tengeri hagyma (Urginea maritima) bemutatása

urginea_maritima-tengeri-hagyma
Tengeri hagyma (Urginea maritima)

A tengeri hagymának egyetlen virágzó hajtása van, ez díszíti az alatta levő nagy leveleket, a fehér virágú változatnak pedig sűrű szakálla

van. Ha jobban el akarjuk képzelni a tengeri hagymát, rajzoljunk egy káposzta nagyságú hagymát, melynek súlya majdnem 6 kg, virágzó szára pedig 150 cm magas. A tengeri hagyma hagymája rengeteg vegyi anyagot tartalmaz. Ez a növény a mediterrán éghajlatú homokos tengerpartokon, valamint Dél-Afrika és a Kanári-szigetek partjain őshonos. Érdekes módon a tengeri hagyma hosszú ideig több hasznos és fontos gyógyszernek szolgáltatott alapanyagot.

A tengeri hagyma levél nélküli lilás szárának tetején halvány vagy rózsaszínes fürtös virágzat nő. Évente egyszer virágzik, a virágzat 30-60 cm hosszan helyezkedik el a kocsány végén. A virágzat egyedi, olyan értelemben, hogy a virágok fürtökben nyílnak alulról felfelé.

Normális esetben a kocsány késő nyáron nő, jóval a tavasz eltelte után, miután már kinőttek a dekoratív lándzsás levelek. Minden levél körülbelül 45 cm hosszúra nő az elhervadt növény tövéről. A tengeri hagyma hagymáját rendszerint a hagyma pihenési ideje és a növény leveleinek elhervadása közötti időszakban gyűjtik be, ugyanis ilyenkor tartalmazza a legnagyobb mennyiségű hasznos anyagot. Napjainkban a tengeri hagymát a világ több részén is termesztik, viszont a növényből nyert anyagok többségét a vad példányokból nyerik.

A hagyma külsejének színétől függően a hatóanyagok összetétele eltérő lehet. A vörös tengeri hagyma széles körben elterjedt, de kétféle hagyma létezik: a fehér és a vörös. Mindkettő számottevő gyógyszer-alapanyagot tartalmaz, és mindkettőt használják a gyógyászatban különböző rendellenességek kezelésére. Mindemellett a vörös hagymájú változat, amelyet általában Algériában és Cipruson lehet megtalálni, szcillorozid nevű mérgező anyagot tartalmaz. Ezért többnyire a fehér tengeri hagymát használják gyógyászati célokra.

Az ókori görög, egyiptomi és arab orvosok a tengeri hagyma hagymáját köptető, vízhajtó és köhögés elleni gyógyszerek alapanyagaként használták. Ugyanakkor tudatában voltak annak is, hogy a növény hagymájában található anyag túlzott fogyasztása káros lehet, hányingert okozhat. Mindezek mellett napjaink kutatói úgy gondolják, hogy az ókori arab, görög és egyiptomi orvosok valószínűleg azzal is tisztában voltak, hogy a hagymában található összetevők frissítő hatással vannak a szívfunkciókra is. A hagyma gyógyszer értékét különösen az európai orvosok ismerték el, míg a gyűszűvirággal nem helyettesítették. Végül a tudósok felfedezték a szívre serkentően ható kristályszerű összetevőt, melyet szcillarén A-nak neveztek el. A szcillarén B elemmel együtt ezek képezik a kortárs orvostudomány alapját.

Amint az előzőekben szó volt, a tengeri hagyma vörös változata egy szcillorozid nevű mérgező anyagot tartalmaz, amelyből patkánymérget állítanak elő. Miután a szcillorozid bekerül az állati vagy akár az emberi szervezetbe, először borzasztó hányást vált ki, és csak azután terjed szét a méreg. Az ember képes leküzdeni a szcillorozid mérgező hatását hányás útján, ezzel szemben a rágcsálók erre nem képesek, és így a halálos méreg áldozatául esnek.

A tengeri hagyma, mint minden gumós növény, több vékony buroklevél-rétegből áll. Főként a gumó vagy hagyma külső, valamint a belsejéhez közel álló rétegek gyógyhatása jelentős. Ahhoz, hogy a hagyma gyógyhatású részéhez hozzájussunk, válasszuk le a külső rétegeket és vágjuk vékony szeletekre, mint a normális hagymát, végül pedig szárítsuk meg. Miután a hagyma vagy gumó hasznos, középső része megszárad, por lesz belőle. Ebből a porból nyerik a gyógyszer összetevőit.

  • Felhasznált részek: Hagyma

 

A tengeri hagyma gyógyhatása

tengeri_hagyma_virga

A tengeri hagymát széles körben használják különböző betegségek kezelésére, mivel vízhajtó, hánytató, valamint köptető hatású gyógynövény. Nagyon jó vízhajtó, különösen folyadék-visszatartás esetén. Mivel a benne található anyagok nem engedik a víznek a testben való túlzott mértékű felhalmozódását, a gyűszűvirág helyettesítőjeként szívelégtelenség kezelésére szokták használni. A tengeri hagyma kis mennyiségben kitűnő köptetőszer lehet. Nagyobb dózis fogyasztása hánytató hatású. Amellett, hogy létfontosságú gyógynövény, homeopátiás gyógyszerként is használják.

A tengeri hagyma egy erős és hatékony köptető szer, amely serkenti a flegmaképződést, illetve a hörghurut kezelésére széles körben használt gyógyszer, különösen csökkent nyáltermelés esetén, ami irritáló, száraz köhögést eredményezhet. A tengeri hagyma használata segíthet a folyékony nyálkatermelés megállításában, csillapítja a nyálképződést. Ugyanakkor a nyálka anyaga simává teszi, és csillapítja a hörgőket, ily módon segíti a glikozidok stimulálását. A természetgyógyászok a tengeri hagymát az asztma és a szamárköhögés kezelésére is használják. Ezen kívül ez a növény serkentőleg hat a szívre, ezért szívelégtelenség kezelésére is használják, illetve segít a folyadék visszatartásában is.

A tengeri hagyma hatóanyagai

A tengeri hagyma szívglikozidokat (0,15-2,4% bufadienolid, szcillarén A-t is beleértve), flavonoidokat, növényi nyálkát, illetve antociánokat tartalmaz. A szívglikozidok erős és aránylag gyorsan ható vízhajtó hatású anyagok.

 

Szokásos adagolás:

A fehér tengeri hagyma hatóanyagát teafőzet, illetve tinktúra formájában lehet fogyasztani.

  • Teafőzet: ha főzet formájában kerül be a hatóanyag, az adag legyen kicsi. A hagymából csak 0,06-0,2 grammot szabad elfogyasztani. Mivel ez egy nagyon kis mennyiség, ajánlatos egyszerre egy fél liter keveréket elkészíteni a következőképpen: fél liter fövő vizet öntsünk ½-1 teáskanálnyi hagymára. A keveréket hagyjuk 10-15 percre ebben az edényben, majd miután eléggé lehűlt, tegyük hűtőszekrénybe. Ebből igyunk egy csészével naponta háromszor.
  • Tinktúra: a tengeri hagyma tinktúrából ½-1 ml-t fogyasszunk naponta háromszor.
  • Gyűjtés, betakarítás: A tengeri hagyma hagymáját rögtön virágzás után kell begyűjteni.
  • Kombinációk: Hörghurut kezelésére a tengeri hagyma mellett használhatunk martilaput és orvosi pemetefüvet, a szamárköhögésre pedig harmatfüvet.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Azt szeretném meg tudni, hogy ez milyen növényem van?

Ez egy Aloe faj, ha minden igaz Aloe paradisicum. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Érik a Lime

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.