asd1 artid=8871,uritags0=konyhakert

Édenkert.hu | Csupa zöldség, felfedezés, hasznos ötletek

Csupa zöldség, felfedezés, hasznos ötletek

Értékelve: 1x
(5.0 pont)

Háztáji programmal jelentkezik a Green Team. A Spektrum Home saját készítésű kertészeti műsora vasárnap este az ültetéstől a szüretig követi a konyhakerti növények életút

Zöldségek, virágok, „izék” – McMenemy Márk hobbikertész és műsorvezető, valamint Szomoru Miklós okleveles kertészmérnök ismét látványos produkciót varázsolnak a televízióképernyőkre. A Green Team ökológiai kertészkedést népszerűsítő műsorában ezúttal a veteményes számos lakója szerepet kap, ám a kerti kaland első vendége egy az Újvilágból származó „világsztár” lesz.

 

Hogy vetik vagy ültetik, erről megoszlanak a vélemények, ám a burgonya már kora tavasszal a földbe kerülhet. Még jobb, ha a vastagon elterített komposztba mélyesztheti a gyökereit, és a Green Team adásából kiderül, miért érdemes a magaságyások helyett a klasszikus elhelyezést választani a krumpli számára. Találkozhatunk az apró szemű vetőburgonyával, és hallhatunk arról is: a ráncosakat igen, a penészes, túl puha gumókat viszont ne tegyük bele a talajba. Sorra vehetjük, milyen mélyre, mekkora tőtávolsággal ültessünk, fáradjunk-e a bakhát kialakításával, hogyan öntözzünk, és mikor kezdhetünk neki a termés betakarításának.

 

A modern biotechnológiát csempészi a kiskertekbe a Green Team műsorában bemutatkozó magyar szabadalom, amelynek születéséről Dr. Kovács Csilla mesél. A Debreceni Egyetem kutatója felidézi, mennyire meglepődött, amikor a szőlőt veszélyeztető kórokozók keresése közben „valami zöld izére” bukkant. Olyan hasznos gombákra, amelyek a talaj helyett a növényi szövetekben élnek. És a többi bizony ma már történelem. A Trichoderma gombák speciális törzseinek felhasználásával a biológiai védekezés hívei a gyümölcsösökben, a szántóföldi kultúrákban és a kiskertekben egyaránt a korábbiaknál hatásosabban vehetik fel a harcot a betegségekkel. Foglalkozhatunk lágy vagy fásszárú növényekkel, évelőkkel, egynyáriakkal, vasárnap este megtudhatjuk, mi mindenre jók a különleges fonalas gombák.

 

A folytatásban ismét a veteményes lakóira fókuszálnak a kamerák – Márk és Miklós haszon-, illetve dísznövényeket ültet. Elmesélik, milyen előnye van a helyben vetésnek, miért jó a hajtatás, a fóliás vagy az üvegházas előnevelés, a különféle módszerek párhuzamos használata. Megnézhetjük, hogyan kell a hajtattótálcában elhelyezni a cukkini magokat, mérlegelhetjük, mire elég tíz mag, és előkerül a szakaszos ültetés, a vetéseltolás gondolata. Ismerkedhetünk a dáliákkal, az ananászliliommal, a kardvirággal, a gumóegyüttesek szétosztásának egyszerű fortélyaival, és a cserépbe ültetés gyakorlati oldalával.

 

Felidézhetjük, hogy a melegigényes palántákat a legbiztonságosabb a fagyosszentek után kivinni a szabadba. Május közepén mehet az ágyásokba a padlizsán, a cukkini, a paprika és a paradicsom. Utóbbi kiültetéséhez a Green Team műsorában számos hasznos tanácsot kapunk. Feljegyezhetjük, miért kell a paradicsompalánták gyökereinek mélyebb gödröt készíteni. Megvizsgálhatjuk, mi az oka, hogy abban a két hétben, amikor az ízletes terméssel kecsegtető növény belakja a helyét, nem szabad locsolni, tápozni. Megfigyelhetjük a gyapjúmulcsszőnyeg leterítését, elleshetjük kivágásának módját, és választ kapunk arra is, mire jó ez az egyszerű, mégis rendkívül praktikus anyag.

 

A két műsorvezető ötletekkel szolgál a lakásban vagy akár a kertben elhelyezhető virágkosarak összeállításához, valamint a nagyra nőtt alkalmi kaspók vizet elvezető fóliabélésének megfelelő kialakításához. A színpompás növényegyüttesekben lesz jácint, nefelejcs, alpesi hanga, hunyor, kőmagcserje és kankalin. Megismerkedünk még az uborka üvegházi ültetésével, majd egy néhány hetes ugrás után megcsodáljuk a már termőre fordult zöldségeket, és leckét veszünk a hónaljhajtások levágásából. Helyben komposztálunk, tápozunk, és július végén megkezdjük a májusban kiültetett paradicsom bőséges termésének szüretelését.

 

A betakarítás szerencsés esetben akár októberig munkát adhat a kiskertek tulajdonosainak, és a műsor házigazdái készülnek egy meglepetés recepttel is, amellyel télre palackba zárhatjuk a napfény ízét. Aki kíváncsi, hogyan készül a spanyol házi szárított paradicsom némi bazsalikommal, oregánóval és olívával, vagy szívesen hall a lecsó dunsztolásáról, ne hagyja ki a népszerű sorozat következő epizódját.

 

Mindent csak természetesen! Az ökológiai kertészkedés érdekességeivel, aktualitásaival várja az érdeklődőket McMenemy Márk és Szomoru Miklós. A Green Team hetente kétszer, szombaton és vasárnap 20:00-tól jelentkezik a Spektrum Home műsorán.