Nélküle nem lenne caprese, bloody mary és Margarita pizza sem. Mi az? Hát persze, hogy a paradicsom! A Green Team műsorvezetői, McMenemy Márk és Szomorú Miklós beszélnek az ültetésről, kacsolásról, tetejezésről, tápoldatozásról, mulcsozásról, és még arra is marad idejük, hogy megegyenek egy isteni capresét, ami olyan paradicsomból készült, ami Miklós kertjében termett.

A paradicsomról érdemes tudni, hogy a szárán is képes gyökereket hozni, ezért egy jó mély ültetőgödröt kell ásni a friss palántának. A gödörbe aztán jöhet egy kis szerves táp, ami arra sarkallja a növényt, hogy lefelé indítsa el a gyökereit. Az alsó leveleket célszerű eltávolítani, így megakadályozhatjuk, hogy bármilyen gombás megbetegedést szedjenek össze. Végül egy kis mikorrhiza gombát is adhatunk a gyökérhez, ami elősegíti a gyorsabb fejlődést és a stressztűrést is.

A fejlődésnek indult paradicsomra aztán időről időre oda kell figyelni, és el kell távolítani a hónaljhajtásokat, mert ennek elhanyagolása egy kezelhetetlenül elburjánzott növényt eredményez, ami kiszorítja a többi növényt, ráadásul azt is megakadályozza, hogy a saját termései beérjenek. A levágott részeket összeaprítva nyugodtan le lehet dobálni a tő köré, hiszen idővel ez is tápanyagul szolgál a növénynek, de addig is abban segít, hogy a talaj ne száradjon ki olyan könnyedén.

Az zöld paradicsom is nyugodtan használható a konyhában, akár sült paradicsom, akár chutney is készíthető belőle, így nem kell aggódni ha október, novemberben már nem érik be teljesen a gyümölcs, könnyen felhasználható az is.

Az adásban a paradicsom mellett szó esik még a legjobb komposzt elkészítéséről is.

Green Team minden szombaton és vasárnap 19 órakor a Spektrum Home-on.






értékelés