Mitől rothadhat a paradicsom?
A paradicsom rothadásáért három gombafajta lehet felelős: a Phytophthora capsici, P. drechsleri és P.parasitica. Erre a betegségre főleg olyan helyeken kell odafigyelni, ahol magas a páratartalom és a hőmérsékletek és, ahol különösen nedves a talaj.

A Buckeye-féle rothadása: ezek az intő jelek

A Buckeye-féle rothadás az olyan paradicsomot támadja a leginkább, amely közvetlenül a földön terem, és megjelenik úgy a zöld, mint az érett paradicsomon. A rothadás kisebb barna foltokban jelenik meg olyan paradicsomon, amelyek nagyra nőttek, hosszúkásak, vagy meg lettek ütve. Később világosabb és sötétebb barna koncentrikus körökben terjed el a paradicsomon a fertőzés.

A sérülések előbb szilárdak, de később megpuhulnak és elrothadnak. Ez a betegség gyakoribb a meleg és nedves időszakokban, és a föld felszínén levő vízzel vagy az esőcseppek által terjed. A túl nedves talaj ideális környezetet teremt a baktérium terjedésére.

Napégés a paradicsomon: így ismerhető fel

 

 

Paradicsom

 

 

Paradicsom rothadása: így védekezz ellene!

Kerüld a túlzott vagy szegényes vízelvezetésű termőföldeket. Próbáld csökkenteni a talaj tömörségét. Helyezd a palántákat magas ágyásokba. Kerüld az alacsonyan fekvő termőföldet. Takard el a talajt, hogy a paradicsom kevésbé érintkezzenek a talajjal. A gomba-és penészölő szerek is segíthetnek (Quadris, Bravo, Ridomil Gold MZ, Ridomil Bravo, Cabrio, gombaölő foszforossav).

értékelés