Tetvek vannak a rózsán, gyümölcsfán, zöldségen? Ez az oka, és így küzdhetsz ellenük

5

Sok bosszúságot okoz, amikor a dísznövényeken, gyümölcsfán vagy éppen a veteményesben megjelennek a tetvek.

A hangyák nagyjából hasonló szerepet töltenek be a kertben, mint a szántóföldeken a varjak, amelyek sok rovart pusztítanak el, de kárt is okoznak az elfekvő és a csírázó búzaszemek kiszedésével.

Károsak a kertben a hangyák?

 

Tetvekkel együtt

A hangyák a gyümölcsfákon, a zöldségféléken, a díszbokrokon és a rózsatöveken akkor jelennek meg, ha azokon levéltetvek is vannak. Ha azt látjuk, hogy a növényeken a hangyák le-fel korzóznak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ott levéltetű károsít, szívogatja a leveleket.

ladybug-1486479_1280

 

Masszázsszalon hangyákkal

A hangyák szimbiózist építettek ki a levéltetvekkel: masszírozzák a tetvek potrohát; ennek a hatására a tetvek több mézharmatot választanak ki, amit a hangyák táplálékul használnak fel.

Az intenzívebb mézharmat- kiválasztáshoz viszont a levéltetvek több nedvet szívnak el a növényektől, tehát kártételük fokozódik. Igaz viszont, hogy a hangyák sokszor megtámadják "teheneiket" és elpusztítják a levéltetveket.

ant-1379893_1920

Csemegézik a hangya (Fotó: pixabay.com lullone)

 

Vírust is terjeszt a tetű

Olykor megragadják őket a potrohuknál fogva, és más - még egészséges, fertőzetlen - növényre hurcolják át, és ezzel terjesztik a levéltetveket. Még nagyobb a baj, ha a levéltetvek vírusfertőzött növényről egészségesre kerülnek, mert akkor avírusos betegség is terjed.

Ahol a hangyák megjelennek, ott fel kell készülni a levéltetvek elleni védekezésre. Erre a célra igen jó szerek állnak rendelkezésünkre; ilyenek a Pirimimor,  a Decis 2,5 EC, a Chinetrin 25 EC, a Piretrin stb.

Ismételt védekezés szükséges a hangyák ellen

A kerti ágyásokban, a gyepben levő hangyabolyt a legegyszerűbb széttúrni, és rovarölő szerrel lepermetezni. Ezt többször is meg kell ismételni, mert csak azok a hangyák pusztulnak el, amelyeket közvetlenül ért a permetlé, de ezek is elmásznak, és valahol a föld alatt szívódik fel testükben a halálos méreg. Helyettük más hangyák jönnek a felszínre; ezeket csak ismételt permetezéssel lehet elpusztítani.

Rend a lelke mindennek

Nagyobb baj, ha a lakásban találunk hangyákat. Őket rendszerint az ételhulladék csalogatja, ezért a legbiztosabb védekezés ellenük a tisztaság! Ne legyen a lakásban por, elhullott ételmaradék, kenyérmorzsa stb.

A kamrát gyakran ki kell takarítani! Ha az alapos takarítás nem segít, akkor használják a Stix vagy Protect, Vape stb. hangyairtó szert, amely a háztartási boltokban szerezhető be.

 

Természetes megoldások hangya ellen itt>>

értékelés