Permetezőszerek fűszernövényekből

5
Permetezőszerek fűszernövényekből
Kísérletet tehetünk kertünkben a boltban kapható növényvédőszerek kiváltására. Az alábbi cikkből megtudhatjuk néhány varázsfőzet receptjét.

 

Sok esetben környezetünkre és családunk tagjaira nézve is biztonságosabb megoldást jelenthet, ha a kémiai anyagokat tartalmazó készítmények helyett kertünkben rovarirtásra és növényeink egészségének megóvására házilag készített permetezőszereket használunk. E természetes hatóanyag-tartalmú szerek hatékonyságának maximalizálása érdekében a permetezést rendszeres időközönként ismételjük meg. Ezzel a módszerrel sikeresen gátat vethetünk a leggyakoribb kerti kártevők elterjedésének és további szaporodásának.

 

Elkészítési és felhasználási útmutató néhány bevált és általánosan használt szerhez:

 

Permetezőszerek fűszernövényekből
1. Rovarriasztó-koncentrátum

 

Hozzávalók:

3 fej hámozatlan fokhagyma

1 dl folyékony paraffin

1 evőkanál szappanreszelék (vagy mosópor)

2 csésze forró víz

 

Az összezúzott fokhagymafejeket tegyük egy kis tálnyi paraffinba és 24 órán át hagyjuk benne ázni. A szappant olvasszuk fel forró vízben, majd a kihűlt oldatot keverjük össze a fokhagymás paraffinnal. A keveréket szűrjük át egy befőttesüvegbe és tegyük a hűtőbe.

 

A felhasználáshoz 4 evőkanál koncentrátumot hígítsunk fel 2 liter vízben. A készítménnyel végzett permetezést legalább kéthetente ismételjük meg.

 

 

Permetezőszerek fűszernövényekből
2. Fehér üröm (Artemisia absinthium) felhasználásával készült permet

 

Hozzávalók:

25 dkg ürömlevél

1,5 l víz

1 teáskanál mosópor

2 csésze forró víz

 

Az ürömleveleket áztassuk fél órán át 1,5 liter meleg vízben. Jól keverjük meg, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a mosóport 2 csésze forró vízben és öntsük hozzá az átszűrt ürmös folyadékhoz.

 

Ez a permetezőszer a különböző hernyófélék elleni harcban használható fel a leghatásosabban.

 

 

Permetezőszerek fűszernövényekből
3. Pirospaprika-koncentrátum

 

Hozzávalók:

1 fej hámozatlan vöröshagyma

1 fej hámozatlan fokhagyma

1 evőkanál Cayenne chili paprika (vagy erőspaprika)

1,5 víz

 

Aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd az összes hozzávalót keverjük össze egy megfelelő nagyságú edényben. 20 percig hagyjuk állni, majd a kihűlt keveréket töltsük üvegekbe és tegyük a hűtőbe 6 hétre. Ennek letelte után szűrjük át a folyadékot és tároljuk befőttesüvegekben.

 

A felhasználáshoz öntsünk 1 evőkanál koncentrátumot fél liter vízbe. Adjunk hozzá egy kevés mosóport. Amellett, hogy kiválóan alkalmazható mint általános rovarriasztó, a pirospaprika-permetet a hernyók ellen is eredményesen bevethetjük.

 

 

Permetezőszerek fűszernövényekből
4. Fekete nadálytő (Symphytum officinale) leveléből készült levéltrágya

 

Hozzávalók:

2 műanyag vödör

Nadálytőlevél

Tányér

Tégla vagy más tárgy (a vödörbe férjen bele!)

Virágcserép (a vödörbe férjen bele!)

 

Az egyik vödör fenekét lyukasszuk át több helyen, majd töltsük fel 3/4 részig nadálytőlevéllel, ügyelve arra, hogy a leveleket jól tömörítsük össze. Tegyünk egy tányért a levelek tetejére, súlyként helyezzük rá egy téglát vagy más nehéz tárgyat. A másik vödörbe tegyünk fejjel lefelé egy virágcserepet. Állítsuk a nadálytőlevéllel feltöltött vödröt a virágcserépre.

 

Körülbelül 3 hét elteltével látni fogjuk az alsó vödör aljában összegyűlt barna folyadékot. Öntsük üvegekbe, a felső vödör tartalmát pedig - hogy ne vesszen kárba - használjuk fel komposztkészítéshez.

 

A felhasználáshoz 1 evőkanál folyadékot vegyítsünk 1 liter vízzel; kevés mosóport is adhatunk hozzá.

 

értékelés