Mikor támad a gyapjaslepke?
A gyapjaslepke általában 8-10 évente szaporodik, és ezen időszakban a hernyóik rendkívül nagy tömegben jelennek meg. Mindent lecsupaszítanak, ami az útjukba kerül, legyen az fa, bokor, vagy bármilyen növény.

 

A gyapjaslepke (Lymantria dispar) hazánk egyik legjelentősebb erdészeti kártevője. A tölgyesek mellett az erdőközeli gyümölcsösökben és házikertekben is nagy pusztításokat okoz, és bizonyos időközönként tömeges megjelenésével kell számolnunk az ország több térségében.

 

A hímeket a tájékozódásban jellegzetes nagy, tollas csápjaik is segítik

 

A gyapjaslepke életmódja

A lepkének évente egy nemzedéke fejlődik. Rajzása júniusban kezdődik és hosszan elhúzódik a nyár folyamán. Különösen a meleg, száraz nyarak kedveznek elszaporodásának. A nőstények nagy szárnyaik ellenére repképtelenek, így a hímek feladata, hogy a másik nem által kibocsátott csalogató illatanyagok alapján megtalálják őket, hogy megtörténhessen a párosodás. A hímeket a tájékozódásban jellegzetes nagy, tollas csápjaik is segítik. A nőstények tojásaikat sárgásbarna kitinszőrökkel fedett csomókban rakják le általában a fák törzsére, ágaira, de néha még a levelekre is. Egy-egy csomó akár több száz petét is tartalmazhat. A világosbarna tojáscsomók már messziről jól láthatók és felismerhetők. A petéket védő gyapjas szőrök mind az időjárás viszontagságaival, mind pedig a kártevő természetes ellenségeivel szemben elég hatékony védelmet nyújtanak. A petékből a lárvák csak a következő év tavaszán bújnak elő. A hernyók teste szintén szőrökkel fedett. Amennyiben tömegesen jelennek meg egy-egy területen, súlyos károkat, úgynevezett tarrágást okozhatnak.

Legkedveltebb tápnövényeik a tölgy-, nyár- és a különböző gyümölcsfajok. Egyes növényeket (pl. akác, vadgesztenye, bodza stb.) ugyan kevésbé kedvelnek , de megfelelő táplálékot így is találnak bőven az erdőkben és a gyümölcsös kertekben. Amikor a lárva többszöri vedlés után már teljesen kifejlődött, bebábozódik. A sötétbarna színű bábokat többnyire a korábban megrágott és összeszőtt levelek között találhatjuk meg a fákon. A bábnyugalmi időszakot követően nyár elején indul meg a lepkék rajzása, és megkezdődik a következő ciklus.

 

gyapjaslepkék

 

Az előrejelzés lehetőségei

A gyapjaslepke rajzásának és a várható kártétel mértékének előrejelzésére ma már kidolgozott módszerek állnak rendelkezésünkre. Rajzásmegfigyelésre fény- és feromoncsapdákat használnak. Amennyiben egy-egy fénycsapda által egy szezonban gyűjtött lepkék száma 30-nál több, az már veszélyt jelent, a kártevő tömegszaporodásának kezdetére utal. A feromoncsapdák mindig több egyedet fognak, ezért ilyenkor a veszélyességi küszöbérték módosul. A gyapjaslepke népesség  felmérésére az egyik legegyszerűbb módszer a petecsomó-számlálás. Abban az esetben, ha egy gyümölcsösben vagy erdőben tíz fatörzsre számítva átlagban 1-10 tojáscsomót találunk, akkor indokolttá válik a védekezés. Érdemes megjegyezni, hogy ha az új petecsomók száma a régiekét (amelyekből az előző években már kikeltek a lárvák) meghaladja, és méretük is nagyobb, akkor elszaporodóban van a kártevő, ellenkező esetben pedig a gyapjaslepke népesség csökkenésével számolhatunk.

 

gyapjaslepke hernyója

 

Védekezési módok

Az egyik legrégebbi, de egyben igen hatékony védekezési eljárás a tojáscsomók megsemmisítése. Régen valamilyen olajtartalmú szerrel kenték be a petecsomókat. Elegendő, egyszerűbb és olcsóbb is azonban, ha a tél végi törzsápolási munkák során ezeket kéregkaparóval eltávolítjuk, és elégetjük. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a petecsomók, a lárvák és a báb szőrei az érzékeny bőrű embereken lassan gyógyuló, ekcémaszerű kiütéseket okozhatnak! Kézimunkaigénye miatt a kéregkaparásos eljárás sajnos csak a házikertekre, esetleg kisebb gyümölcsösökre korlátozódik, nagyobb, üzemi ültetvényekben és erdőkben nem tudunk ily módon kielégítően védekezni. Utóbbi esetben a fiatal lárvák elleni növényvédő szeres kezelés jelentheti a megoldást. A hatékony készítmények száma nagy, azonban mindenképpen előnyben kell részesíteni a környezetkímélő szereket, biopreparátumokat. A széles hatásspektrumú szerek ugyanis számos hasznos rovart, köztük a gyapjaslepke természetes ellenségeit is megtizedelik, emellett használatuk erdőkben kifejezetten veszélyes mind az ottani gazdag faunára nézve, mind pedig humánegészségügyi szempontból.

Gyümölcsültetvényekben a kártevő fiatal lárvái elleni védekezésre engedélyezett pl. a Dimilin 25 WP kitinszintézis-gátló szer.

 

gyapjaslepke

 

A biopreparátumok közül a Bactucid P és a Dipel használata javasolható. A felsorolt készítmények egytől-egyig szabadforgalmú (III. forgalmi kategóriába tartozó), integrált növényvédelmi besorolásukat tekintve pedig zöld szerek. A gyapjaslepkén kívül más kártevő lepkefaj hernyóit is elpusztítják. A Bactucid P és a Dipel biotermesztésben is használható. A munkaegészségügyi várakozási idő mindegyik felsorolt szer esetében 0 nap. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő már általában hoszabb, azonban a Bactucid P-nél csak 1 nap.

 

Vétek Gábor

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Szobafikuszom kisebb leveleket hajt. . .

Átültetés vagy tápoldatozás segíthet. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.