BIOPIACI ÁRAK ÉS TERMÉKEK
A szerző bemutatja a fővárosban található ökopiacok (Marczibányi tér, Újpest, Fővárosi Művelődési Ház), ill. a hozzájuk legközelebb eső konvencionális piacokon (Fény utca, Lehel tér, Fehérvári úti vásárcsarnok) kapható élelmiszerek jelenlegi minimális és maximális árait.

Magyarországon sok ember tisztában van azzal, hogy a mai civilizációs táplálék, az agyonpermetezett, mesterséges körülmények között előállított termék fogyasztása milyen károsan hat szervezetünkre, de anyagi helyzete nem engedheti meg a köztudottan drágább, de a hagyományos élelmiszerekkel szemben számos előnnyel rendelkező, egészséges bio-innentől kezdve- ökoélelmiszer vásárlását. Mik ezek az előnyök?

Aki tudja, hogy mit jelent az ökotermék, annak nem kell ecsetelgetni pozitív tulajdonságait, de a laikusok számára fontosnak tartom a fogalom megemlítését, mely egyben a termék előnyeire is rámutat. Az ökotermék olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. Az ökológiai gazdálkodás mellőzi, ill. tilalmazza, vagy korlátozza a környezetünkre és egészségünkre veszélyes anyagokat, technológiákat Ökoélelmiszer előállítása során tilos a szintetikus vegyszerek, gyomírtószerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, a génmódosított szervezetek alkalmazása, állattartásban az antibiotikumok, hozamfokozók, míg feldolgozás során a mesterséges adalékanyagok alkalmazása. Az ökotermék tehát kiváló minőségű, szermaradványoktól mentes, ízletes, beltartalmilag értékes élelmiszer. Egyetlen hátránya lehetne a már említett drágaság, de ez nem magának a terméknek a hátránya, hanem azé a vásárlóé, aki ezt nem engedheti meg magának hátrányos helyzete miatt.

A következőkben szeretném bemutatni a fővárosban található ökopiacok (Marczibányi tér, Újpest, Fővárosi Művelődési Ház), ill. a hozzájuk legközelebb eső konvencionális piacokon (Fény utca, Lehel tér, Fehérvári úti vásárcsarnok) kapható élelmiszerek jelenlegi minimális és maximális árait.

 Termények

 Marczibányi
téri ökopiac

Újpesti
ökopiac

XI.ker-i
ökopiac

zöldség

 

 

 

brokkoli (kg)

1100*-1400*

1200*-1400*

1400*

burgonya (kg)

200-500

300-500

300-500

cékla (kg)

200-500

400

400

cukkini (kg)

1400*, 1900*

1900*

1900*

fejeskáposzta (kg)

300-350

250-350

350

fejessaláta (db)

250-400

300

-

fokhagyma (db)

60, 100

60

60

karalábé (db)

150-300

250*

250*

karfiol (kg)

1200*

1200*

1200*

kelkáposzta (kg)

400-450

350-450

450

lilahagyma (kg)

400-600

600

600

lilakáposzta (kg)

400-450

350-450

450

paradicsom (kg)

700, 1200*

1200*

1200*

petrezs. gyökér (kg)

800-1000

800-900

800

póréhagyma (db)

150-250

200*

200*

retek (cs)

250-300

250

-

sárgarépa (kg)

200-400

300-400

400

sütőtök (kg)

200-350

300-350

350

uborka (kg)

1200*, 1700*

1700*

1700*

vöröshagyma (kg)

300-500

400-450

400

zeller (kg)

400, 890*

400

400

gyümölcs

 

 

 

alma (kg)

300-400

300

300

ananász (db)

1600*

1600*

1600*

avokádó (db)

390*, 450(kg)*

450(kg)*

450(kg)*

banán (kg)

780*-800*

800*

800*

citrom (kg)

550*-700*

700*

700*

kivi (kg)

1000*, 150(db)*

150(db)*

150(db)*

körte (kg)

900*

900*

900*

mandarin (kg)

780*-1000*

1000*

1000*

narancs (kg)

520*-600*

600*

600*

egyéb

 

 

 

dióbél (kg)

500-1700

1700

1700

méz (kg)

1200-1500

1100-1300

-

savanyúkáposzta (kg)

450-500

500

500

szárazbab (kg)

800-1200

700

700

tojás (db)

33-40

30

-

 

Termények (folytatás)

Fény
utcai piac

Lehel
téri piac

Fehérvári úti
Vásárcsarnok

zöldség

 

 

 

brokkoli (kg)

-

298

780

burgonya (kg)

118-168

98-140

118-180

cékla (kg)

50-128

98-120

98-200

cukkini (kg)

880

    348-448

-

fejeskáposzta (kg)

68-98

68-78

68-100

fejessaláta (db)

198

130-168

148-240

fokhagyma (db)

30-50

198(kg)

25

karalábé (db)

150

100

140-200

karfiol (kg)

198-240

198-248

248-360

kelkáposzta (kg)

148-168

120-158

140-200

lilahagyma (kg)

168-198

168-240

198-300

lilakáposzta (kg)

98-128

78-128

118-200

paradicsom (kg)

398-1200

248-428

398-700

petrezs. gyökér (kg)

480-580

160-348

298-500

póréhagyma (db)

100-128

30-60

90

retek (cs)

-

80-180

100

sárgarépa (kg)

168-180

98-348

128-240

sütőtök (kg)

150

150

200

uborka (kg)

150-168(db)

200-280(db)

168-198

vöröshagyma (kg)

168

148-168

148-200

zeller (kg)

240-360

198-280

268

gyümölcs

 

 

 

alma (kg)

78-240

78-168

68-200

ananász (db)

-

600

600

avokádó (db)

-

300

350

banán (kg)

218-260

168-248

198

citrom (kg)

298-398

198-298

298

kivi (kg)

198

168-268

198-348

körte (kg)

298

298-328

298-400

mandarin (kg)

128-398

148-298

248

narancs (kg)

168

168-198

168

egyéb

 

 

 

dióbél (kg)

-

760

1000

méz (kg)

1100-1500

800-1200

900-1200

savanyúkáposzta (kg)

280

200

260

szárazbab (kg)

780-1380

300-500

600-700

tojás (db)

18-22

18-22

18-24

Következtetések

Az ökopiacok közül a Marczibányi téri él leginkább a köztudatban. Ezért itt nagyobb a kereslet, tehát nagyobb a kínálat is. A nagyobb kínálat lehetővé teszi, hogy az árak szélesebb intervallumban mozogjanak. Ez mind árban, mind minőségben nagyobb választási lehetőséget nyújt a vásárlóknak.

A másik két ökopiacról fiatalságuk miatt még ne mondható el ugyanez. Igaz, hogy  a választékban nincs hiány, minden beszerezhető, de a termelők kevesebb számban jelennek meg, nincs akkora verseny, ami nem hat ki az árakra sem.
A biotermékek ára 2-3-szorosa a hagyományos módon előállított (konvencionális) élelmiszereknék. Ennek magyarázata egyrészt az, hogy vegetatív időszakon kívül az ökológiai gazdálkodó a választékbővítés érdekében kénytelen olyan termékeket importálni, amelyek ilyenkor csak a délebbi, melegebb éghajlatú országokban teremnek (pl. brokkoli, karfiol, paradicsom, uborka, gyümölcsök, stb.). Ez sokkal költségesebb eljárás, mint a hagyományos termesztés esetén engedélyezett üvegházi termesztés. Így, aki az év nagy részében ökoterméket fogyaszt, annak télen sem kell lemondania a minősített élelmiszerekről, leginkább a gyümölcsökről. Kapható ökoananász, -banán, -narancs, -mandarin, stb. is az ökopiacon. Másrészt a magyarázat az, hogy az ökotermék előállítási költsége magasabb, nagyobb energiabefektetést és kézimunkaerőt igényel, a termésmennyiség elmarad a hagyományostól. Az elkülönített tárolás és szállítás miatt nagyobb a helyigény, az ökogazgák kis létszáma miatt nem alakul ki konkurenciaharc, ezért a termelők annyit kérnek termékeikért, amennyit nem szégyelnek.

De miért is adnák olcsóbban, hiszen gondoljunk bele, hányan vannak, akik szükségleteik kielégítéséhez nem sajnálják a pénzt, vegyük például a dohányosokat, akik tudatában önpusztító szenvedélyüknek szinte bármennyit hajlandóak kiadni egy doboz cigarettáért. Az ökoterméket is azért lehet annyiért eladni, mert akik betegségük miatt nem nélkülözhetik, vagy akik felismerték előnyét, azok úgyis megveszik. Tehát a nélkülözhetetlen dolgoknak mindig is volt piaca.

Budapesten üzemelő ökopiacok helye és nyitvatartási ideje:

  • II. ker. Marczibányi tér Művelődési ház udvara:
    szerda, szombat 7-13 h
  • Újpesti Ökopiac: IV. ker. Baross utca 105-107.:
    szombat 7-14 h
  • TEMI Fővárosi Műv. Ház udvara: XI. ker. Fehérvári út 47.: péntek 14-18 h
értékelés