EGY ÚJ PIAC SZÜLETIK: AZ ÚJPESTI ÖKOPIAC BEMUTATÁSA
Veress Krisztina indulása óta kísérte figyelemmel az újpesti ökopiacot. Először TDK munkájában dolgozta fel a piac indulását és kifejlődését, majd diplomamunkájában is folytatta a témát.

Veress Krisztina indulása óta kísérte figyelemmel az újpesti ökopiacot. Először Tudományos Diákköri (TDK) munkájában dolgozta fel a piac indulását és kifejlődését, majd diplomamunkájában is folytatta a témát. Többéves munkájának eredményeként készült el "Egy új piac születik. Az Újpesti Ökopiac bemutatása" című dolgozata. A téma iránti elkötelezettségét megszabta, hogy az ökogazdálkodás és a bioéletmód fontosságára Parádi Andor, a hazai biomozgalom nagy tekintélyű személye hívta fel a figyelmét. A piacra - közvetlenül a megindulása után - ő hozta el Krisztinát. Abban, hogy végigkövesse és dokumentálja egy új piac indulását, életét, forgalmát, árait, jogi és népegészségügyi szabályozását, végig segítette a piac megszervezését végző Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért közhasznú alapítvány vezetője, munkatársa is.

A piac indulását, az első másfél hónap történéseit igen részletesen, hétről hétre követve mutatta be. A vásárlói szokásokról kérdőíves felméréssel tájékozódott. Figyelemre méltó volt, hogy a megkérdezettek 90%-a (!) vásárolna ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó húst, azon belül is leginkább baromfit, mangalicát és szürkemarhát. A tőkehús-igény megelőzte a füstöltáruét. Ez a felmérés is cáfolja azt a téves vélekedést, hogy a bioélelmiszer fogyasztás egyenlő a vegetáriánus táplálkozással.

A jövőbeni biopiacok létesítését elősegítheti a piac egyéves költségkalkulációja a szervezés és a beindítás első évében, a bevételek, kiadások elemzése, valamint a biopiaccal kapcsolatos szabályozások összegyűjtése.

A dolgozat "legizgalmasabb" fejezete a biopiaci árakat és termékeket dolgozza fel. A piacokon 40-50 ökotermelő és feldolgozó árulja termékeit. Az árak a Nyugat-Európában általánosan elfogadott 20-30%-os felár helyett a hagyományos piacok árainak 2-3-szorosát is elérik. (!) Ennek oka az árusok kis számában - akik néha 200-250 km-ről hozzák fel termékeiket - és a szűk választékban keresendő.

A két évi munka eredményeit összefoglalva Veress Krisztina megállapította, hogy "a piacindítás kockázatos vállalkozás, felfutási ideje lassú, általában a kezdeti évek veszteségesek". Az elmúlt években több-kevesebb sikerrel történtek kezdeményezések új ökopiac létrehozására. Közülük Újpesten létrejött az "öko" kereslet és kínálat találkozóhelye, a piac - számos elődjét túlélve -, várva a további potenciális termelőket és vásárlókat egyaránt.

Magyarországon, igaz, hogy egyre nagyobb ütemű ez a szemléletmód váltás, de messze nem meríti ki a lehetőségeket. Ilyen, és ehhez hasonló piacoknak kellene az ország minden pontján, a főváros összes kerületében megjelennie. Erre azért is lenne nagy szükség, mert így kialakulna az a ma hiányzó ár- és termékkonkurencia, ami miatt az ökotermékek ára a "csillagos egekben" jár, és talán el lehetne érni azok "földközelébe" szorítását. Ha így a kínálatot elérhetőbbé tudnánk tenni a szegényebb alsó réteg számára, akkor a kereslet is megnőne, sőt egy szélesebb körű  reklámozással azokat az embereket is el lehetne érni, akik nem tudják pontosan, hogy mit jelent az ökológiai gazdálkodás, vagy nem ismerik annak előnyét a konvencionális termeléssel és termékekkel szemben.

Az emberek túlnyomó része az egészséget tartja a legfontosabb értéknek, hiszen ez az alapja a jó közérzetnek, a kiegyensúlyozott szociális együttlétnek, tehát a normális földi életnek. Mindez visszavezethető a táplálkozás minőségére, miután felmerül a kérdés: ENNI ÉS LENNI, VAGY ENNI ÉS NEM LENNI?!

A szakmailag tartalmas, kivitelezésében igényes dolgozat joggal kapta meg a kitűnő minősítés mellett Bálint György - Bálint Gazda - különdíját, melyet a munka tradicionális jellege miatt ítélt oda.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Miért potyognak le citromfáról az apró terméskezdemények?

Az első két évben célszerű az irányított gyümölcs-, illetve virágritkítás.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.