MAGYARORSZÁGI ÖKOPIACOK
Hazánkban a két nagyobb fővárosi - Marczibányi téri és az Újpesti - ökopiacokon kívül vidéken Győrben, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Nyíregyházán, Szegeden, Esztergomban és Tokod-Altárón működik alkalmanként vagy heti rendszerességgel ökopiac. Az alábbiakban bemutatjuk a piacokat a legfontosabb tudnivalókkal együtt.

MAGYARORSZÁGI ÖKOPIACOK
Hazánkban a két fővárosi - Marczibányi téri és az Újpesti - Ökopiacokon kívül vidéken Győrben, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Nyíregyházán, Szegeden, Esztergomban és Tokod-Altárón működik alkalmanként vagy heti rendszerességgel ökopiac.

Alkalmanként a Biokultúra Egyesület rendezvényein, a Biokultúra Találkozókon, régiós napokon, illetve minden év augusztus első hétvégéjén, a Csege Napokon működik ökopiac.

Fontos, hogy ezeken a piacokon csak ellenőrzött, tanúsított bioélelmiszereket árusítsanak. Az a tapasztalat, hogy kevésbé szerencsés, ha a konvencionális piacokon az ottani árusokkal elkeveredve vagy a hagyományos piac egy sarkában működik az ökopiac.

A vevők kevésbé tudnak így tájékozódni a valódi bioélelmiszerekről. Szükséges, hogy a vevők ismerjék a biotermékek megjelölését. Tudják, hogy milyen címkét kell keresni a terméken, milyen tanúsítványt kell elkérni az ökogazdálkodótól, ami igazolja a termék valódiságát, biogaranciáját. Ezt kormányhatározat (190/1999.), illetve agrár-környezetvédelmi együttes miniszteri rendeletek (2/2000., ill. 82/2002.) írják elő.

A következő táblázatban foglaltuk össze az általunk ismert hazai ökopiacokat.

MAGYARORSZÁGI ÖKOPIACOK

értékelés