
A ribiszkezselé elkészítése nem is olyan bonyolult mint képzelnénk. Hozzávalók: 2 kg ribiszke, kb. 1 kg cukor, 1 mokkáskanál benzoesavas nátrium.
A ribiszkezselé elkészítése
- A ribiszkét megmossuk, leszemezzük, majd annyi vízben, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a szemek szétfőnek, ekkor leszűrjük, és a ribizlit áttörjük.
- Az áttört magot és héjat egy nagyobb tálban hideg vízzel felöntjük, és megkeverjük. A ribiszkemagok az edény aljára süllyednek, a víz tetejére emelkedett héjdarabokat szűrőkanállal leszedegetjük, és a kipréselt lébe keverjük.
- A ribiszkelevet megmérjük, és minden literjéhez 70 dkg cukrot keverünk, és a tűzre tesszük.
- Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és egy kistányérra cseppentve egy-két perc alatt megkocsonyásodik.
- Ezután tisztára mosott, forró vízben fertőtlenített üvegekbe merjük, mindegyik tetejére csipetnyi tartósítószert szórunk, és két réteg celofánnal lezárjuk. Vágül szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
- Izgalmas zserbóváltozat, ha a baracklekvár helyett ribiszkezselét teszünk bele, de ez a pompás gyümölcskocsonya tortadíszítésre, túrógombóc mellé cseppentve is nagyszerű.
Piaci árak
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
2011 - 31. hét
Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.