Tölteni való paprika és újburgonya
Az étkezési paprika, mint hungarikum a hegyes fehér, tölteni valónak nevezett fehér TV paprikát jelentette hosszú időn át és a hegyes erős, klasszikusan hosszúkás zöld fajták egészítették ki a választékot.

Étkezési paprika

Az étkezési paprika, mint hungarikum a hegyes fehér, tölteni valónak nevezett fehér TV paprikát jelentette hosszú időn át és a hegyes erős, klasszikusan hosszúkás zöld fajták egészítették ki a választékot. Napjainkra az étkezési paprikák választéka is nagyon bővült. A termés méretében és alakjában, valamint színében is rendkívül változatos lett a kínálat. Az édes és erős ízűek széles átmenetét képező csípős ízűek is népszerűek.

 

paprika_piaci_ar
Tölteni való paprika



Táplálkozási értékét a gazdag beltartalom adja. Harmonikus összetétele minden értékes elemet tartalmaz. Fehérjéből 1,2, szénhidrátból 3, rostanyagból 2,2 g van 100 g termésében. Ásványi anyagok között káliumból 165-200 mg, kalciumból 12-14 mg, magnéziumból 10-16 mg, foszforból 55 mg, nátriumból 3 mg van 100 gramm termésben. Mikroelemekből 0,3-0,4 mg vas, 0,04 mg réz, 0,13 mg cink és 0,07 mg mangán van 100 g termésben.

 

15_tv_paprika
Tölteni való paprika piaci ára (15. hét)



Vitaminból a C-vitamin tartalom kiemelkedik a 89 mg/100 g értékkel, de karotinból 0,4 mg, B6 vitaminból 0,24 mg is van benne.  B1 vitaminból 50, B2 vitaminból 30, biotinból 1, folsavból pedig 13 mikrogramm van 100 g termésben.

 


Töltött paprika készítése videón

 


Újburgonya


A burgonya népélelmezési szempontból egyik legfontosabb növényünk, egészséges, könnyen emészthető, ízletes táplálékunk. A növényi eredetű élelmiszerek között – a kenyér után – a második helyet foglalja el. Fehérjetartalma 1–25% között van, azonban nagy biológiai értékű, így táplálkozásunkban 90%-ban hasznosul. Számottevő a B1- és B2-vitamin tartalma is.

Előhajtatással a burgonya tenyészidejét lerövidíthetjük, a gumók felszedésére előbb kerülhet sor. Így május végén, június elején a termelő már megjelenhet a piacon a friss burgonyával.

 

ujkrumpli2
Vajon párolt, rozmaringos újburgonya

 

Ilyenkor, mivel még teljesen nem fejlődött ki a burgonya, kisebb termést takaríthatunk be, de a korai újburgonyáért nagyobb árat kapnak a termelők. Az előhajtatást a tervezett ültetést megelőzően 3–4 héttel, február közepén kezdjük el hajtatóházakban, fóliasátrakban, kamrákban vagy szükség esetén akár magtárakban. Arra ügyeljünk, hogy a helyiség hőmérséklete tartósan 14–16 ˚C között legyen, melyet fűtéssel tudunk biztosítani. Ugyancsak fontos a megfelelő páratartalom, a szórt fény és a szellőztetés megoldás. Előhajtatás előtt gondosan válogassuk át a burgonyát. A beteg, gyenge,, cérnahajtásos gumókat távolítsuk el, amire a későbbiek során – a ládák átrakásakor – még adódik lehetőségünk. Így többszöri átválogatással egészséges gumók kerülhetnek elültetésre. Az előcsíráztató helyiségben az egészséges gumókon zömök, 1–2 cm-nél nem hosszabb, erőteljes, a fajtára jellemző fénycsíra jelenik meg. Az előhajtatáshoz un. 10-es gyümölcsös rekeszeket (ládákat) használunk, amelyeknek méretei: 50–40 x 8–10 cm. Egy ládába 8–10 kg gumó fér, így ha 1 hektárt tervezünk beültetni, akkor 250–350 ládára van szükségünk. A ládákba vetőburgonyát két sorban helyezzük el és a ládákat egymás fölé helyezhetjük a csíráztató helyiség jobb kihasználása érdekében. Ügyeljünk arra, hogy a gumók a szükséges fényt és a világosságot megkapják. Nagyon fontos az egyenletes fényeloszlás. Amennyiben a hajtóhelyiség levegője száraz, ilyen esetben a padlózat locsolásával vagy a víz ködszerű permetezésével fokozható a páratartalom. Ügyeljünk arra, hogy a víz a gumókat ne érje. Ugyancsak káros a nagy páratartalom (95% felett), ami a gyökerek képződését segíti elő, ami nem kívánatos.

 

15_ujburgunya
Újbrugonya piaci ára (15. hét)

 

Hideg helyiségben nem megfelelő intenzitású a hajtásfejlődés, magas hőmérsékleten pedig a burgonya könnyen megrothadhat vagy szeszesen megerjed. A hőmérséklet 15–18 ˚C között a legkedvezőbb. A hőmérséklet szabályozásával az előhajtatás késleltethető vagy siettethető. Téli hajtatásnál már megjelenhetnek a „cérna” hajtások, ezek a gumók ültetésre nem használhatók fel. Jó megoldásnak tűnik, a gumókról a hajtások letörése és a gumók más célú – pl. étkezésre vagy takarmányozásra való – felhasználása. Jó ha tudjuk, hogy a közvetlen napfény káros a gumókra. Ha a fényhajtások elérték az 1–2 cm hosszúságot – de az időjárási viszonyok és a talaj hőmérséklete nem teszi lehetővé a kiültetést – a hajtások növekedését megállíthatjuk szellőztetéssel, a fűtés csökkentésével illetve megszüntetésével. A hajtató helyiség hőmérséklete ilyenkor 4–7 ˚C lehet.

Ezen a hőmérsékleten az ültetésig a burgonyát minden károsodás nélkül eltarthatjuk. Alacsonyabb (3–4 ˚C) hőmérsékletnél a friss hajtások már megfáznak, ami káros következménnyel – gyenge csírázással – jár. Ma már egyre többen választják a fóliasátorban való előcsíráztatást, mivel gazdaságosabb az épületben folyó hajtatásnál. Itt a burgonya a kívánt fejlettséget hamarabb éri el és az ültetés optimális idejéig szükséges meleget a tavaszi napsütés díjmentesen biztosítja. Előhajtatásra az igen korai vagy korai fajtákat használjuk, ezzel is időt nyerhetünk. Ültetés előtt ajánlatos a gumókat csávázni.

Az ültetést 5–6 ˚C talajhőmérsékletnél kezdjük el. Az előhajtatott burgonya fényhatásai ugyanis alacsonyabb talajhőmérsékleten indulnak növekedésnek, mint az elő nem hajtatott gumók rügyei és a betegségeknek is jobban ellenállnak. Melegebb időjárás esetén a laza, homokos talajok már március második felében gyorsan melegednek és a talajhőmérséklet eléri a kívánt szintet, az ültetés megkezdhető. Igyekezzünk a vetőágy előkészítése során jó minőségű magágyat kialakítani. Az ültetési sortávolság és mélység a normál étkezési burgonyáéval megegyezik. A tőtávolság 25 cm körüli és így egy hektáron kb. 55 000 burgonya bokorra számíthatunk. Az ültetést végezhetjük kézzel vagy különböző típusú burgonyaültető géppel. Mindig a terület nagysága határozza meg az ültetés módját. A korai újburgonya termesztésénél nagyon fontos a gyors betakarítás, amely az időjárás alakulásától függően akár már május végén megkezdhető.

A gumónagyság erre az időre eléri a szedésre alkalmas 3–4 cm-es méretet. A gumók nagyobb része azonban csak június első felében érheti el a kívánt nagyságot, és ilyenkor a nagyobb területről gépekkel ajánlatos a betakarítást végezni. Piaci és családi vonatkozásban a napi fogyasztás és értékesítés javasolható. Figyelemmel az elmondottakra, gondos munkavégzésünknek meg lesz az eredménye.

Piaci árak - 15. hét


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

Német, lengyel piaci árak 15. hét


15_nemet_lenygel
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >>

 

Nagyabi Piaci árak 15. hét


15_nagybani_vertikalis
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >>


Dr. László László

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

A mellékelt fotókon lévő fűnek mi lehet a baja? Egy egyszerű gyepszellőztetés megoldás lehet?

A képekről itélve ritka és legyengült állományt látok, amit kezelésekkel fel lehet javítani.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.