Téli növényápolás kulcsa a fény és a pára pótlása
Télen, ha van rá lehetőség tegyük át a növényeket a déli fekvésű szobákba, ahol több fényhez jutnak, párásítsunk az alábbi módokon.

Bizonyos dézsában nevelt növényfajok az őshazájukban is hozzászoktak a 0 °C-nál kisebb hőmérsékletekhez, míg más növényeket érzékenyen érint a hideg. Ezeket lehetőleg az első éjszakai fagyok beállta előtt a telelőhelyükre kell szállítani. A növények épségben tartásához mindenképpen tartsuk szem előtt ezeket a különbségeket, és e szerint kezeljük őket.


Dézsás növények teleltetése >>


teli_szobanov

 

Amiből nagy a hiány: fény és  magas páratartalom


Télen, ha van rá lehetőség tegyük át a növényeket a déli fekvésű szobákba ahol fényhez jutnak, főleg az olyan növények számára fontos ez, mint az orchidea és a télen virágzó növények.

Télen a fűtés miatt a levegő túl szárazzá válik, épp ezért nagyon fontos télen a megfelelő párásítás. Helyezzünk el a radiátoron egy vagy két párologtatót, vagy tegyünk a növények földjére agyag granulátumot, amelyek hamar elpárologtatják a nedvességet. Ha sok kis méretű cserepes növényünk van otthon, vegyünk egy nagyobb méretű tálcát, ezt szórjuk meg murvával majd a murva rétegen helyezzük el egymás mellé a cserepes növényeket. A murva egy porózus kőzet, amely nagyon gyorsan felszívja a vizet, és el is párologtatja. Emellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végig permetezni egy szobai permetezővel.

A videót a Fitoland Kertészet készítette.

A fagyos huzat végzetes

Mivel télen is kell szellőztetni otthonunkban, így az ablakokat is kinyitjuk rendszeresen akkor is, ha kint -10 fok van. Ám gyakran arra nem gondolunk, hogy növényeink épp az ablak közelében vannak, és ha rányitjuk a -10 fokos hideg levegőt, egyszerűen megfáznak. Épp ezért télen, ha szellőztetünk, először vigyük a növényeket védett helyre, vagy a nagyobb növényeket takarjuk el hungarocell lappal. Ne feledjük növényeink is élőlények, akik megfáznak a hidegben.

Ne hagyjuk ki őket sem a portörlésből

A leveleken lerakodott por és piszok szintén káros lehet növényeinknek, így érdemes a leveleket havonta egyszer egy tiszta vizes ruhával jó alaposan áttörölni, míg a kisebb növényeket zuhannyal megtisztítani. Lehetőleg felejtsük el a sörrel való lemosását, és a levélfényt, mert ezek csak még jobban eltömítik a légzőnyílásokat.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Karácsonykor kaptam a medinillát, az elején csak elkezdtek lepotyogni a virágai. Azt hittem azért, mert vége a virágzási időszaknak, de az utóbbi időben szürkés foltok jelentek meg a leveleken. . .

A Medinilla kényes növény, nem könnyű tartani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

primula

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.