Téli növényápolás kulcsa a fény és a pára pótlása

5
Téli növényápolás kulcsa a fény és a pára pótlása
Télen, ha van rá lehetőség tegyük át a növényeket a déli fekvésű szobákba, ahol több fényhez jutnak, párásítsunk az alábbi módokon.

Bizonyos dézsában nevelt növényfajok az őshazájukban is hozzászoktak a 0 °C-nál kisebb hőmérsékletekhez, míg más növényeket érzékenyen érint a hideg. Ezeket lehetőleg az első éjszakai fagyok beállta előtt a telelőhelyükre kell szállítani. A növények épségben tartásához mindenképpen tartsuk szem előtt ezeket a különbségeket, és e szerint kezeljük őket.


Dézsás növények teleltetése >>


teli_szobanov

 

Amiből nagy a hiány: fény és  magas páratartalom


Télen, ha van rá lehetőség tegyük át a növényeket a déli fekvésű szobákba ahol fényhez jutnak, főleg az olyan növények számára fontos ez, mint az orchidea és a télen virágzó növények.

Télen a fűtés miatt a levegő túl szárazzá válik, épp ezért nagyon fontos télen a megfelelő párásítás. Helyezzünk el a radiátoron egy vagy két párologtatót, vagy tegyünk a növények földjére agyag granulátumot, amelyek hamar elpárologtatják a nedvességet. Ha sok kis méretű cserepes növényünk van otthon, vegyünk egy nagyobb méretű tálcát, ezt szórjuk meg murvával majd a murva rétegen helyezzük el egymás mellé a cserepes növényeket. A murva egy porózus kőzet, amely nagyon gyorsan felszívja a vizet, és el is párologtatja. Emellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végig permetezni egy szobai permetezővel.

A videót a Fitoland Kertészet készítette.

A fagyos huzat végzetes

Mivel télen is kell szellőztetni otthonunkban, így az ablakokat is kinyitjuk rendszeresen akkor is, ha kint -10 fok van. Ám gyakran arra nem gondolunk, hogy növényeink épp az ablak közelében vannak, és ha rányitjuk a -10 fokos hideg levegőt, egyszerűen megfáznak. Épp ezért télen, ha szellőztetünk, először vigyük a növényeket védett helyre, vagy a nagyobb növényeket takarjuk el hungarocell lappal. Ne feledjük növényeink is élőlények, akik megfáznak a hidegben.

Ne hagyjuk ki őket sem a portörlésből

A leveleken lerakodott por és piszok szintén káros lehet növényeinknek, így érdemes a leveleket havonta egyszer egy tiszta vizes ruhával jó alaposan áttörölni, míg a kisebb növényeket zuhannyal megtisztítani. Lehetőleg felejtsük el a sörrel való lemosását, és a levélfényt, mert ezek csak még jobban eltömítik a légzőnyílásokat.

értékelés