Hogyan gondozzuk a nyíllevelet (Syngonium podophyllum)?

5
Hogyan gondozzuk a nyíllevelet (Syngonium podophyllum)?
Különlegessége, hogy a levelei az életkorral együtt változnak. A fiatal levelek nyíl alakúak, tarkaságuk is ebben a korban a legélénkebb. Az idősebb levelek viszont ujjasan összetettek. 

Közeli rokonságban áll a kúszó filodendronokkal. Hozzájuk hasonlóan párásabb levegőre, melegre és közvetlen napsütéstől való védelemre van szüksége.

Gyors növekedésű növény, hajtásai a 1,5-2 m-es hoszszúságot is elérhetik, amit érdemes egy támasztékra -leggyakrabban mohakaróra - futtatni. A kifejlett növénynek léggyökerei vannak.

Különlegessége, hogy a levelei az életkorukkal együtt alakot váltanak. A fiatal levelek nyíl alakúak, tarkaságuk is ebben a korban a legélénkebb, az idősebb levelek pedig ujjasan összetettek. Létezik hullámos, kissé színezett levelű változata is.

nyillevel_fajtak

A nyíllevél gondozása:

Fényigény:
Világos, közvetlen napsütéstől mentes helyet igényel, de jól viseli a félárnyékos helyet is, főleg a kevésbé tarka fajtái.

Hőigény:
Szubtrópusi származása lévén az átlagos meleget szereti, télen legalább 16 °C-ot kíván.

Vízigény:
Tavasszal és nyáron tartsuk a földjét mindig nedvesen, télen mérsékeljük az öntözést. Locsolásához mindig szobahőmérsékletű vizet használjunk.

Páratartalom:
Kedveli a magas páratartalmat, ezért melegben permetezzük a leveleket, a cserepet pedig tegyük nedves kavicsra.

Betegségek:
Nem jellemző.

Kártevők:
A levéltetvektől óvni kell a növényt, takácsatkák ugyancsak ellephetik,

Szaporítása:

Vegetációs időben levágott hajtásai könnyen gyökereztethetők.

értékelés