H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
3
4
5
6
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Pikkelyvirág (Vriesea splendens)

Utolsó változtatás: 2010-03-03 | Első közzététel: 2003-01-30
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Pikkelyvirág (Vriesea splendens)
Különleges broméliaféle, amely barnásvörös, fényes, keresztsávos leveleivel egész évben díszít. Akkor a legszebb, amikor élénkvörös fellevelű virágszárat fejleszt.

PIKKELYVIRÁG (Vriesea splendens)
PIKKELYVIRÁG (Vriesea splendens)
A pikkelyvirág különleges broméliaféle, amely barnásvörös, fényes, keresztsávos leveleivel egész évben díszít.

Akkor a legszebb, amikor élénkvörös fellevelű virágszárat fejleszt. Ezek közül a fellevelek közül nőnek ki sárga, tölcsér alakú apró virágai.

A nagylevelű broméliákat nem könnyű virágzásra bírni. Sok idő és kellemes meleg kell hozzá. Ha már semmivel nem érünk célt, akkor az amerikai módszert érdemes kipróbálni: állítsuk a cserepet lezárt műanyag fóliába, és négy napra egy érett almát is tegyünk mellé.

A pikkelyvirág gondozása

Fényigény:
Jól megvilágított helyet igényel, de a közvetlen napsütést nem bírja.

Hőigény:
Virágoztatáshoz magas (24 °C feletti) hőmérsékletre van szükség, de a lévéldísznövényeknek és a virágban állóknak már elég a 16 °C feletti is.

Vízigény:
Nem szabad túlöntözni és biztosítani kell a jó vízelvezetést is. A levélrózsa közepében mindig legyen víz, lehetőleg esővíz.

PIKKELYVIRÁG (Vriesea splendens)
PIKKELYVIRÁG (Vriesea splendens)
PIKKELYVIRÁG (Vriesea splendens)

Páratartalom:
Jót tesz neki a magas páratartalom, ezért rendszeresen permetezzük, és a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. A permetezőbe rakjunk egy kevés oldott műtrágyát, mert ennél a növénynél megszokott a leveleken keresztül történő tápanyagfelvétel.

Betegségek:
A közvetlen napsütéstől a levelek sápadtbarna színűek lesznek. Ha a növény nem hoz virágot, és levélpusztulást észlelünk, akkor ennek valószínűleg túlöntözés az oka. A száraz levegő hatására a levelek végei bebarnulnak.

Kártevők:
Gyakori kártevője a pajzstetű.


Szólj Te is hozzá!