Igénytelen és különleges szobanövény: a zebrapletyka

Nagyon dekoratív növény, hosszanti, bordó levelei viszonylag kicsik, selymes szőrökkel fedettek. A levelek fonákja sötétvörös színű.

A zebrapletyka (Zebrina pendula)

Mexikóból származó növény, amely könnyen nevelhetősége miatt az egyik legkedveltebb szobai csüngő növény. A zebrapletyka tavasszal és ősszel lilás virágokat hoz a hajtás végén. Függőkosárba téve mutat a legjobban.

ZEBRAPLETYKA (Zebrina pendula)
ZEBRAPLETYKA (Zebrina pendula)
ZEBRAPLETYKA (Zebrina pendula)

A zebrapletyka gondozása

A lehető legtöbb fényt kapja, némi közvetlen napsütéssel. Sötét helyen kifakulnak a levelei. Az átlagos meleget szereti. Télen legalább 10-12 fokot kell neki biztosítani. Tavasztól őszig Gyakran kell öntözni, de kerüljük a túlöntözést és a pangó vizet. Télen kevesebb víz is elég neki. Meghálálja, ha időnként permetezzük a leveleit. Nyáron kivihetjük a szélvédett, nem túl napos teraszra, erkélyre is.

A zebrapletyka betegségei

Elég jól ellenáll a kártevőknek. A levelei kifakulnak, a szárai megnyurgolnak ha nem kap elég fényt. A megnyurgolt szárakat érdemes visszacsípni.

A zebrepletyka ültetése, szaporítása

A zebrapletykát tavasszal érdemes átültetni pici homokkal kevert B típusú földbe. Dugványozással könnyen szaporítható. A levágott szárak aljáról szedjük le a leveleket és tegyük vízbe vagy rögtön földbe.

értékelés