Tavasztól-őszig illatozik a vaníliavirág

5
Tavasztól-őszig illatozik a vaníliavirág
A vaníliavirág könnyen tartható, erős illatú, virágos szobanövény. Nyáron fedett verandán vagy az erkélyen tartható.  

A vaníliavirág (Heliotropium arborescens)

 

A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) könnyen tartható, erősen vanília illatú virágos növény. Nyáron és ősszel nyíló apró virágai nagy virágzatokba tömörülnek, amelynek alapszíne sötét liláskék, de hibridjei fehér és levendula színben is kaphatók. Levelei tompán zöldek, erősen erezettek.

Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Szárai eleinte felálló majd enyhén lehajló, cserjeként vagy kis faként is nevelhető.

 

Hol érzi jól magát a vaníliavirág?


A napos, szélvédett helyet kedveli, ezért ajánlot fedett erkélyen vagy teraszon tartani, ahol az esőtől is védve van, ugyanis a nyári záporok hatására hamar lepotyogtatja sziromleveleit.

A növényt öt év alatt fatermetűvé is nevelhetjük. Ezt úgy érhetjük el, hogy kiválasztunk egy egyenes növésű, életerős változatot. Amikor a vaníliavirág eléri a kívánt magasságot, csípjük ki a hajtáscsúcsot. Hagyjuk, hogy 5-6 erős hajtásból ágas, dús korona fejlődjék, közben a főtengelyről távolítsuk el a leveleket és az oldalhajtásokat.

 

Tavasztól-őszig illatozik a vaníliavirág

Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el

 

Sok éven át tarthatjuk a növényt, de az idősebb példányok már nem hoznak olyan szép virágzatokat, így legjobb évente dugványról szaporítani.

 

A vaníliavirág hőigénye


Hűvös vagy átlagos meleg, télen 5-7 °C-on tartsuk.

 

A vaníliavirág fényigénye


A lehető legtöbb fény. De a forró nyári napokon némi védelmet kíván.

 

vaniliavirag

 

A vaníliavirág vízigénye


A vaníliavirág földjét tartsuk mindig nedvesen, télen mérsékeljük az öntözést. Ha a földje nyáron kiszárad, lombja lekókad, ami újabb öntözés hatására is csak nehezen egyenesedik ki újra, ezért előfordulhat, hogy azt vissza kell metszeni. Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el, hogy folytonosan tovább virágozhasson. Időnként permetezzük a leveleit.

 

A vaníliavirág szaporítása


Szaporítása történhet, magvetéssel ekkor a magokat április végén kell szabadföldbe vagy cserépbe ültetni, de a dugványos szaporítás is megoldható. A fiatal növények hajtásait érdemes tavasszal visszametszeni, mert így a növény bokrosodik és erősödik. A fiatal palánták kevésbé vieslik el a tűző napot, helyezzük őket inkább félárnyékos helyre.

Ha cserépbe szeretnénk ültetni lehetőleg nagyméretű cserepet, válasszunk, számára mert a virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége a növénynek, épp ezért az öntöző vízhez hetente egyszer adjunk kevés virágzó tápoldatot is. Az öntözésre igen érzékeny a növény, a szárasság és a túllocsolás is végzetes lehet, számára ezért kerüljük a pangó vizet, és tartsuk földjét egyformán nedvesen. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk ki, mert így újabb virágzásra serkentjük a tövet.

értékelés