Hogyan gondozzuk a húsvéti kaktuszt (Rhipsalidopsis gaertneri)?

5
Hogyan gondozzuk a húsvéti kaktuszt (Rhipsalidopsis gaertneri)?
Tavasszal nyílnak harang alakú virágai, amelyek vörös színűek és 5-6 hétig is megmaradnak. Zöld hajtásai eleinte felfelé törekednek, majd csüngeni kezdenek.

A húsvéti kaktusz tavasszal nyíló virágai harang alakúak, fehér, rózsaszín- vörös árnyalatúak és 5-6 hétig is megmaradnak.

Bár a leveles kaktuszok közé tartozik, mégsincsenek valódi levelei. Zöld részei valójában csüngő hajtások. A növény előbb felfelé törekszik, majd ha a hajtások elérnek egy bizonyos magasságot, lehajlanak.

A húsvéti kaktusz hajtásai egyenletesen ízeltek, nem fogazottak. Idősebb korukban a hajtásai henger alakúvá válnak, sokszor meg is kérgesednek.  A húsvéti kaktusz mészben szegény talajban fejlődik jól, ezért lágy vízzel öntözzük földjét.

 

A húsvéti kaktusz hajtásai egyenletesen ízeltek, nem fogazottak

A húsvéti kaktuszfa

A húsvéti kaktusz gyenge gyökérzetű (túllocsolással könnyen ki is rothaszthatjuk), de ha ráoltjuk egy erősebb gyökérzetű fajra, pl. Eriocereusra, akkor fácskát nevelhetünk belőle.  Ehhez 15-25 cm hosszú hajtások szükségesek. Az Eriocereus törzset a kívánt magasságban elvágjuk, a vágási felület széleit kb. 2 cm mélyen bemetsszük. A húsvéti kaktusz néhány egészséges, vastag „levelét" letörjük, és a bevágásba dugjuk. Azért, hogy megakadályozzuk az elmozdulást, célszerű a leveleket a törzshöz rögzíteni, különben könnyen kicsúszhatnak (tűkkel is lehet rögzíteni). A két hajtásdarab kb. 3 hét alatt nő össze, ezalatt a növényt célszerű egy északi fekvésű ablakban tartani. Az új kaktusz erősebb gyökérzetével biztosabban áll, és erősebb lesz.

 

husveti-kaktusz
Húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri)

 

A húsvéti kaktusz gondozása

  • Fényigény: Jól megvilágított helyen tartsuk, de óvjuk a közvetlen napsütéstől.
  • Hőigény: Az ideális hőmérséklet számára a 13-21 °C, de nyugalmi időszakban (elvirágzás után) 10-15 °C-on tartsuk.
  • Vízigény: Ha a nyugalmi időszaknak vége, és megjelennek az első rügyek, öntözzük bőségesen, de két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. Ha a csapvíz túl kemény (meszes), használjunk inkább esővizet.
  • Páratartalom: Magas páratartalmat igényel, ezért permetezzük gyakran, illetve a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.
  • Betegségek: Óvjuk a túlöntözéstől.
  • Kártevők: A takácsatkák és a pajzstetvek is megtámadhatják. Ha szabadba ültetjük, óvjuk a meztelen csigáktól.
értékelés