Hogyan gondozzuk a húsvéti kaktuszt (Rhipsalidopsis gaertneri)?
Tavasszal nyílnak harang alakú virágai, amelyek vörös színűek és 5-6 hétig is megmaradnak. Zöld hajtásai eleinte felfelé törekednek, majd csüngeni kezdenek.

A húsvéti kaktusz tavasszal nyíló virágai harang alakúak, fehér, rózsaszín- vörös árnyalatúak és 5-6 hétig is megmaradnak.

Bár a leveles kaktuszok közé tartozik, mégsincsenek valódi levelei. Zöld részei valójában csüngő hajtások. A növény előbb felfelé törekszik, majd ha a hajtások elérnek egy bizonyos magasságot, lehajlanak.

A húsvéti kaktusz hajtásai egyenletesen ízeltek, nem fogazottak. Idősebb korukban a hajtásai henger alakúvá válnak, sokszor meg is kérgesednek.  A húsvéti kaktusz mészben szegény talajban fejlődik jól, ezért lágy vízzel öntözzük földjét.

 

A húsvéti kaktusz hajtásai egyenletesen ízeltek, nem fogazottak

A húsvéti kaktuszfa

A húsvéti kaktusz gyenge gyökérzetű (túllocsolással könnyen ki is rothaszthatjuk), de ha ráoltjuk egy erősebb gyökérzetű fajra, pl. Eriocereusra, akkor fácskát nevelhetünk belőle.  Ehhez 15-25 cm hosszú hajtások szükségesek. Az Eriocereus törzset a kívánt magasságban elvágjuk, a vágási felület széleit kb. 2 cm mélyen bemetsszük. A húsvéti kaktusz néhány egészséges, vastag „levelét" letörjük, és a bevágásba dugjuk. Azért, hogy megakadályozzuk az elmozdulást, célszerű a leveleket a törzshöz rögzíteni, különben könnyen kicsúszhatnak (tűkkel is lehet rögzíteni). A két hajtásdarab kb. 3 hét alatt nő össze, ezalatt a növényt célszerű egy északi fekvésű ablakban tartani. Az új kaktusz erősebb gyökérzetével biztosabban áll, és erősebb lesz.

 

husveti-kaktusz
Húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri)

 

A húsvéti kaktusz gondozása

  • Fényigény: Jól megvilágított helyen tartsuk, de óvjuk a közvetlen napsütéstől.
  • Hőigény: Az ideális hőmérséklet számára a 13-21 °C, de nyugalmi időszakban (elvirágzás után) 10-15 °C-on tartsuk.
  • Vízigény: Ha a nyugalmi időszaknak vége, és megjelennek az első rügyek, öntözzük bőségesen, de két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. Ha a csapvíz túl kemény (meszes), használjunk inkább esővizet.
  • Páratartalom: Magas páratartalmat igényel, ezért permetezzük gyakran, illetve a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.
  • Betegségek: Óvjuk a túlöntözéstől.
  • Kártevők: A takácsatkák és a pajzstetvek is megtámadhatják. Ha szabadba ültetjük, óvjuk a meztelen csigáktól.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Van egy 3 éves mikulás virágom. kicsit felkopaszodott, de még mindig szép. Hogyan metszem?

Nyugodtan vágja vissza a hajtásokat 15 cm-es magasságban. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

kúpvirág

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.