Állatok Húsvétja: élő helyett inkább csokit!

5
Állatok Húsvétja: élő helyett inkább csokit!
Szülők, nagyszülők és testvérek kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza, az egyébként állatoktól csendes családi házakba, lakásokba. 

Már szinte hagyományosnak mondható, hogy a húsvét egyet jelent az élő állatok ajándékozásának időszakával. Szülők, nagyszülők és testvérek kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza, az egyébként állatoktól csendes családi házakba, lakásokba.

Az ünnepek alatt az ajándékállatok pár pillanatnyi mosolyt varázsolnak a családtagok arcára. Aranyos, ahogy a kisnyuszi, kiscsibe meglepetten rohangál a szőnyegen, és felderíti új környezetét.

 

nyuszi-elo-csoki

A húsvéti nyuszi története>>

 

A napok múlásával az állatkák (amelyek túlélték az első napokat) egyre nagyobb terhet jelentenek minden egyes családtagnak, a gyereknek és a szülőnek egyaránt. Az óvodában, iskolában lévő gyerekek elől a szülők sok esetben vágásra, hulladékkonténerre ítélik vagy egyszerűen szélnek eresztik a "fényét" elvesztő élőlényt, mert már csak egy egyszerű, unott terhet jelent...

 

Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy élőlényekkel sanyarú módon legyünk kénytelenek bánni?


Húsvét
előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink a későbbi években. Például mi lesz jövő húsvétkor? Mindig gondolnunk kell a felelősségünkre, tehát az állatka egész életére kiható döntésünk következményeire. Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal rendelkező kereskedő, de a lehetőségek közepette NE hagyjuk magunkat befolyásolni! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor NE vásároljunk élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra ajándékként. Az esetek többségében az élőlény csak egy unott teher marad az ünnep után, semmi más...

 

Állatok Húsvétja: élő helyett inkább csokit!

 

Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és az egyéb állatokat. Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. A leghumánusabb lehetőséget keressük az állat további sorsának figyelembevételével.

 

Mit ajándékozzunk húsvétra?


Élő állat helyett bármi mást. Csokidíszeket, figurákat, játékot és tartós emléktárgyakat. Világunkat mi magunk alakítjuk: azzá válunk, amit teszünk.

értékelés