-
Shop eladó
-
közjegyzőhelyettes
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Traktoros (tolólapos)
-
Segédmunkás, kőműves
-
Szervezetfejlesztő talent
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Hogyan marad sokáig szép a vágott virág?](https://www.edenkert.hu/viragdiszek/6804/nagykep_916x515/vagott-virag-hogyan-marad-friss-tartos.jpg)
Mit tehetünk, hogy növeljük a vágott virágok tartósságát? Cukor, kalmopyrin vagy egy kis hypó segíthet? Egy mester virágkötő otthon is alkalmazható praktikáit mutatjuk.
Annyi vizet tegyünk a virág alá, amennyit igényel
Ezt nagyon könnyű eldönteni, - írja Pánczél Péter mester virágkötő a viragoshirek.hu portálon: hiszen minél keményebb, vagyis „fásabb” a virágunk szára, annál több vizet igényel. A rózsát – éppen ezért – „nyakig” ajánlott vízbe tenni, de minimum addig, ahol a levele kezdődik. Persze a rózsa szárát is legalább a szár feléig érdemes feltisztítani, így a vízmennyiség értelem szerűen a szárának a feléig kell, hogy érjen.
A már teljesen megfásodott szárú virágokat, mint például az orgona vagy a hortenzia, még magasabb vízállásba érdemes elhelyezni. Sőt érdemes a száraik végét megroncsolni, bevágni, majd a metszőolló tompa végével el kell kicsit kalapálni a visszavágott résznél.
![orgona_vazaban_tartos orgona_vazaban_tartos](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6804/orgona_vazaban_tartos.jpg)
A lágyszárú virágokat mint például a kála vagy a gerbera elég csak kevés, mindössze pár centis vizbe kell állítanunk, különben megnyálkásodik a szára. Ezeknél a virágoknál a ferde metszlap vágása is elhanyagolható.
![vagott_virag_vazaban_sokaig_tartos vagott_virag_vazaban_sokaig_tartos](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6804/vagott_virag_vazaban_sokaig_tartos.jpg)
Amennyiben hirtelen nem tudjuk eldönteni, hogy puha vagy fás szárú a növényünk, akkor válasszuk az arany középutat és töltsük félig a vázát. Az ilyen köztes szárú virágok többek között a krizantém, a tátika, a szegfű, a tollbuga és még számtalan sok-sok növény, amiknek hasonló a szárfelépítésük.
Egy dekoratív csokor természetesen legtöbbször vegyes virágokból áll, kemény és lágyszárú is lehet benne. Ilyenkor inkább több vízbe tegyük a szárát, menjünk biztosra.
![hogyan_marad_friss_vagott_virag hogyan_marad_friss_vagott_virag](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6804/hogyan_marad_friss_vagott_virag.jpg)
Léteznek a vágott virágot tartósító csodaszerek?
Sokszor hallani, hogy gyógyszert (aszpirint, Kalmopyrint) vagy cukrot tesznek a vízbe a háziasszonyok, mondván ettől tartósabb lesz a virág. Egyéb mendemondák rézpénzt javasolnak, vagy széntablettát, ha nem üvegvázába kerül a csokor.
Pánczél Péter véleménye ezzel kapcsolatban: "csak annyit tudok mondani, hogy mi, virágosok ezeket a módszereket sosem alkalmaztuk. Ha valami bajunk van, mi is inkább orvoshoz fordulunk, aki ért hozzá, nem a népi hiedelmekben vagy a szóbeszédekben keressük a megoldást."
Trükkök, hogyan marad sokáig tartós a vágott virág
1. Minden nap vágjuk vissza a virágszálakat! Legjobb eszköz ehhez egy éles kés (esetleg metszőolló), amely nem nyomja össze vágáskor a virágszálakat
2. A metszlap legyen ferde, hogy a növény még több vizet tudjon ezen keresztül felszippantani
3. Minden nap cseréljünk vizet a vázában, semmi esetre se várjuk meg, hogy a vízállot, nyálkás, poshadt legyen.
4. A vázát mossuk el tisztítószerrel, hogy az esetlegesen felszaporodott baciktól megszabaduljunk, majd a friss vízbe cseppentsünk pár csepp ecetet vagy hypot. A túlzásba vitt vegyszerezés viszont csak árt növényünknek, ne itt legyünk bőkerzűek.
5. Ha rendelkezésünkre áll, használhatunk vágott virágok számára összeállított tápoldatot vagy tápsót, melyet néha a csokor mellé csomagolnak kis tasakban, ezek legtöbbször kis fertőtlenítőszert is tartalmaznak.
Fotók: pixabay.com