Hogyan marad tovább friss a vágott virág?

Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy az ajándékba kapott virágcsokor másnapra hervadásnak indul. Mit tehetünk, hogy növeljük a vágott virágok tartósságát? Cukor, kalmopyrin vagy egy kis hypó segíthet? Egy mester virágkötő otthon is alkalmazható praktikáit mutatjuk.

Annyi vizet tegyünk a virág alá, amennyit igényel

Ezt nagyon könnyű eldönteni, - írja Pánczél Péter mester virágkötő a viragoshirek.hu portálon: hiszen minél keményebb, vagyis „fásabb” a virágunk szára, annál több vizet igényel. A rózsát – éppen ezért – „nyakig” ajánlott vízbe tenni, de minimum addig, ahol a levele kezdődik. Persze a rózsa szárát is legalább a szár feléig érdemes feltisztítani, így a vízmennyiség értelem szerűen a szárának a feléig kell, hogy érjen.

A már teljesen megfásodott szárú virágokat, mint például az orgona vagy a hortenzia,  még magasabb vízállásba érdemes elhelyezni. Sőt érdemes a száraik végét megroncsolni, bevágni, majd a metszőolló tompa végével el kell kicsit kalapálni a visszavágott résznél.

orgona_vazaban_tartos

A lágyszárú virágokat mint például a kála vagy a gerbera elég csak kevés, mindössze pár centis vizbe kell állítanunk, különben megnyálkásodik a szára. Ezeknél a virágoknál a ferde metszlap vágása is elhanyagolható.

vagott_virag_vazaban_sokaig_tartos

Amennyiben hirtelen nem tudjuk eldönteni, hogy puha vagy fás szárú a növényünk, akkor válasszuk az arany középutat és töltsük félig a vázát. Az ilyen köztes szárú virágok többek között a krizantém, a tátika, a szegfű, a tollbuga és még számtalan sok-sok növény, amiknek hasonló a szárfelépítésük.

Egy dekoratív csokor természetesen legtöbbször vegyes virágokból áll, kemény és lágyszárú is lehet benne. Ilyenkor inkább több vízbe tegyük a szárát, menjünk biztosra.

hogyan_marad_friss_vagott_virag

Léteznek a vágott virágot tartósító csodaszerek?

Sokszor hallani, hogy gyógyszert (aszpirint, Kalmopyrint) vagy cukrot tesznek a vízbe a háziasszonyok, mondván ettől tartósabb lesz a virág. Egyéb mendemondák rézpénzt javasolnak, vagy széntablettát, ha nem üvegvázába kerül a csokor.

Pánczél Péter véleménye ezzel kapcsolatban: "csak annyit tudok mondani, hogy mi, virágosok ezeket a módszereket sosem alkalmaztuk. Ha valami bajunk van, mi is inkább orvoshoz fordulunk, aki ért hozzá, nem a népi hiedelmekben vagy a szóbeszédekben keressük a megoldást."

Trükkök a virág tartósságának növelése érdekében

1. Minden nap vágjuk vissza a virágszálakat! Legjobb eszköz ehhez egy éles kés (esetleg metszőolló), amely nem nyomja össze vágáskor a virágszálakat

2. A metszlap legyen ferde, hogy a növény még több vizet tudjon ezen keresztül felszippantani

3. Minden nap cseréljünk vizet a vázában, semmi esetre se várjuk meg, hogy a vízállot, nyálkás, poshadt legyen.

4. A vázát mossuk el tisztítószerrel, hogy az esetlegesen felszaporodott baciktól megszabaduljunk, majd a friss vízbe cseppentsünk pár csepp ecetet vagy hypot. A túlzásba vitt vegyszerezés viszont csak árt növényünknek, ne itt legyünk bőkerzűek.

5. Ha rendelkezésünkre áll, használhatunk vágott virágok számára összeállított tápoldatot vagy tápsót, melyet néha a csokor mellé csomagolnak kis tasakban, ezek legtöbbször kis fertőtlenítőszert is tartalmaznak.

Fotók: pixabay.com

értékelés