5
Csodakaktuszok
A kaktuszok rendkívül változatos méretűek, alakúak.  Egyes kaktuszok különleges formájukkal, míg más fajok pompás virágukkal hódítanak szerte a világban. Nézzük a gyönyörű kaktuszvirágokat!

A kaktuszok rendkívül változatos méretűek, alakúak. Vannak olyanok, amelyeken hatalmas tövisek találhatók, és vannak olyanok, amelyek tövisnélküliek. Egyes kaktuszok különleges formájukkal, míg más fajok pompás virágukkal hódítanak szerte a világban.

A virágzó kaktuszok különleges látványt nyújtanak, még azok számára is, akik a tövisek miatt nem kedvelik ezeket a növényeket. Íme néhány a Föld számtalan virágos kaktusza közül.

 

virágzó kaktusz

Csillagkaktusz

A csillagkaktusz (Astrophytum myriostigma), vagy ahogy másként nevezik, püspöksüvegkaktusz Mexikóból származik. Léteznek tövises és tövis nélküli változatai is. Rendszerint nyáron virágzik; ilyenkor csúcsi részén hozza sárga virágait. Képes a vizet tárolni, ezért télen egyáltalán nem kell öntözni, és nyáron is csak ritkán. Fénykedvelő, de a tűző napot nem szereti. Télen hűvös helyen kell tartani, mert csak így fog szépen virágozni.

csoviragukaktusz

Csővirágúkaktusz

A csővirágúkaktusz (Cleistocactus strausii) Dél-Amerikából (Bolívia, Argentina) származik. Nagyon lassú növekedésű, oszlop alakú kaktusz. Finom, fehér tövisei miatt gyapjas kinézetű. Csőszerű virágai nem nyílnak ki teljesen és csupán csak öt napig virágoznak. Világos, napos helyet igényel. Ez a faj kicsit több vizet kíván, mint rokonai, de azért ügyelni kell arra, hogy nehogy túlöntözzük. A -15 fokos hideget is elviseli.

Virágzó Kaktuszok

Csodakaktusz

A csodakaktusz (Parodia) szintén dél-amerikai eredetű, gömb alakú növény. Akár egész évben is virágozhat. Virágai sárga színűek, de egyes fajok virága piros árnyalatú. A legtöbb kaktuszhoz hasonlóan ez a növény is kedveli a meleg, napos helyet. Nyáron a szabadban is tarthatjuk. Szaporítása nem könnyű feladat, bízzuk szakemberre. A szégyenlősebb kaktuszok virágait csak éjjel csodálhatjuk meg. Ilyenek például a következőkben bemutatott fajok.

Virágzó Kaktuszok

Őszapókaktusz

A Mexikóból származó őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) 10 cm-es fehér szőrzete mögött oszlopos alkat rejtőzik. Akár másfél méter magasra is megnőhet lakásunkban, de eredeti termőhelyén 12 m nagyságú egyedei is vannak. Fény-, hő-, páraigényes. Rendszeresen kell öntözni és nyáron kaktusztáppal trágyázni.

ejkiralynokaktusz

Éjkirálynőkaktusz

A Közép- és Dél-Amerikából származó éjkirálynőkaktusz (Selenicereus grandiflorus) nevét arról kapta, hogy éjjel nyílik, de hajnalhasadás előtt már össze is csukja virágait. Hatalmas, 30 cm-es virágai vannak. Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Vékony hajtásai támaszt igényelnek. Nevéhez méltóan az igényesebb kaktuszok közé tartozik, nyáron bőségesen kell öntözni és a kaktusztápot is meghálálja.

értékelés