Kapcsolódj Te is a Madárbarát Kert programhoz
Miként nyáron a virágok, úgy télen a madarak teszik mozgalmassá a kertet. Még most se késő a kertbe csalogatni az énekes madarakat!

Miként nyáron a virágok, úgy télen a madarak teszik mozgalmassá a kertet. Még most se késő a kertbe csalogatni az énekes madarakat, amelyek nyáron majd ingyen napszámosaink lesznek a hernyók, a bogarak, a lepkék, a levéltetvek elleni küzdelemben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos akciót kezdeményezett MADÁRBARÁT KERT néven a hasznos madarak védelme, megismerése és elszaporítása érdekében, és csinos táblát ajándékoz azoknak a kertművelőknek, akik ennek érdekében rendszeresen és eredményesen tevékenykednek.

Kapcsolódj Te is a Madárbarát Kert programhoz

Miután a költöző fecskék, gólyák, rozsdafarkúak és egyéb madarak már déli, melegebb tájakra repültek, az a kérdés, hogy mit kell tennünk azért, hogy minél több itt telelő madár találjon otthont a kertben?

Igen sok fészkelő madár talál búvó- és fészkelőhelyet a kerti bokrok alatt, ezért a cserjék alsó ágait ne metsszük le, hagyjuk, hogy a bokrok a föld felszíne fölött elágazzanak. A lehullott lombot, az avart halmozzuk fel a bokrok alatt, hátha oda csalogathatjuk a legszebb énekű madarakat, a fülemüléket is. A bogyót érlelő bodza, a tűztövis, a fagyal, a berkenye, a sóskaborbolya egész télen táplálékot nyújt a madaraknak. Ez azonban nem mindig elég! Már most el kell kezdeni a madarak folyamatos etetését! Nagyon fontos a folyamatosság, mert, ha a madarak odaszoknak az etetőhöz, és nem találnak táplálékot, akkor éhen is pusztulhatnak.

 

Kapcsolódj Te is a Madárbarát Kert programhoz

A széncinkék, a kék cinegék, a vörösbegyek kedvenc tápláléka a napraforgó mag, a tökmag, a fénymag, az ocsú, a köles és muhar. Ezeket faggyúval is keverhetjük. Enyhe napokon kevesebb, zimankós, hideg időben több eleséget juttassunk tollas vendégeinknek.  A fekete rigók a sárgarépát, a főtt burgonyát, a sajtot, a főtt tojást, az almadarabokat kedvelik. Kenyeret, zsemlét ne adjunk a madaraknak, mert ezek könnyen megsavanyodnak, és gyomorbántalmakat okoznak nekik.

Gondot okozhatnak a verebek, amelyek módfelett élelmesek, szemtelenek és felfalják az énekes madarak elől a magokat. De ne feledjük: a veréb is madár! Az etető közelében gyakran feltűnik egy-egy karvaly, amely rövidesen egy madárkával a karmaiban repül tovább. A balkáni gerle edzett, igénytelen madár, gyakran az ablakban levő muskátlis ládában veri fel a fészkét, és ott költi ki a tojásait.

A sokféle madár közül csak a kuvikot említem most még meg, amely halálmadár hírében áll. Még pedig azon okból kifolyólag, hogy régebben a szegény, falusi házakban ott volt éjszaka is világos, ahol beteg ember virrasztott. A kuvik a fény közelében vadászta a rovarokat és el-elkiáltotta magát. Ezért terjedt el róla, hogy a halál hírét hozta. A kertészek nem kedvelik a seregélyeket, mert ezek a nagy csapatokba összeverődött, testes madarak nyáron a cseresznye- és meggyfákat vámolják meg, ősszel pedig a szőlőskertekben tesznek számottevő károkat. Megfeledkezünk viszont arról, hogy a seregélyek igen falánk madarak lévén, roppant sok rovart is elpusztítanak.

És még valami! A madarak télen is megszomjaznak, de a vizek ilyenkor be vannak fagyva, és nem tudják oltani a szomjukat. Gondoskodjunk tehát arról, hogy az itatóban mindig legyen friss víz! 

Csatlakozás a programhoz: www.mme.hu

értékelés