Kapcsolódj Te is a Madárbarát Kert programhoz
Miként nyáron a virágok, úgy télen a madarak teszik mozgalmassá a kertet. Még most se késő a kertbe csalogatni az énekes madarakat!

Miként nyáron a virágok, úgy télen a madarak teszik mozgalmassá a kertet. Még most se késő a kertbe csalogatni az énekes madarakat, amelyek nyáron majd ingyen napszámosaink lesznek a hernyók, a bogarak, a lepkék, a levéltetvek elleni küzdelemben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos akciót kezdeményezett MADÁRBARÁT KERT néven a hasznos madarak védelme, megismerése és elszaporítása érdekében, és csinos táblát ajándékoz azoknak a kertművelőknek, akik ennek érdekében rendszeresen és eredményesen tevékenykednek.

Kapcsolódj Te is a Madárbarát Kert programhoz

Miután a költöző fecskék, gólyák, rozsdafarkúak és egyéb madarak már déli, melegebb tájakra repültek, az a kérdés, hogy mit kell tennünk azért, hogy minél több itt telelő madár találjon otthont a kertben?

Igen sok fészkelő madár talál búvó- és fészkelőhelyet a kerti bokrok alatt, ezért a cserjék alsó ágait ne metsszük le, hagyjuk, hogy a bokrok a föld felszíne fölött elágazzanak. A lehullott lombot, az avart halmozzuk fel a bokrok alatt, hátha oda csalogathatjuk a legszebb énekű madarakat, a fülemüléket is. A bogyót érlelő bodza, a tűztövis, a fagyal, a berkenye, a sóskaborbolya egész télen táplálékot nyújt a madaraknak. Ez azonban nem mindig elég! Már most el kell kezdeni a madarak folyamatos etetését! Nagyon fontos a folyamatosság, mert, ha a madarak odaszoknak az etetőhöz, és nem találnak táplálékot, akkor éhen is pusztulhatnak.

 

Kapcsolódj Te is a Madárbarát Kert programhoz

A széncinkék, a kék cinegék, a vörösbegyek kedvenc tápláléka a napraforgó mag, a tökmag, a fénymag, az ocsú, a köles és muhar. Ezeket faggyúval is keverhetjük. Enyhe napokon kevesebb, zimankós, hideg időben több eleséget juttassunk tollas vendégeinknek.  A fekete rigók a sárgarépát, a főtt burgonyát, a sajtot, a főtt tojást, az almadarabokat kedvelik. Kenyeret, zsemlét ne adjunk a madaraknak, mert ezek könnyen megsavanyodnak, és gyomorbántalmakat okoznak nekik.

Gondot okozhatnak a verebek, amelyek módfelett élelmesek, szemtelenek és felfalják az énekes madarak elől a magokat. De ne feledjük: a veréb is madár! Az etető közelében gyakran feltűnik egy-egy karvaly, amely rövidesen egy madárkával a karmaiban repül tovább. A balkáni gerle edzett, igénytelen madár, gyakran az ablakban levő muskátlis ládában veri fel a fészkét, és ott költi ki a tojásait.

A sokféle madár közül csak a kuvikot említem most még meg, amely halálmadár hírében áll. Még pedig azon okból kifolyólag, hogy régebben a szegény, falusi házakban ott volt éjszaka is világos, ahol beteg ember virrasztott. A kuvik a fény közelében vadászta a rovarokat és el-elkiáltotta magát. Ezért terjedt el róla, hogy a halál hírét hozta. A kertészek nem kedvelik a seregélyeket, mert ezek a nagy csapatokba összeverődött, testes madarak nyáron a cseresznye- és meggyfákat vámolják meg, ősszel pedig a szőlőskertekben tesznek számottevő károkat. Megfeledkezünk viszont arról, hogy a seregélyek igen falánk madarak lévén, roppant sok rovart is elpusztítanak.

És még valami! A madarak télen is megszomjaznak, de a vizek ilyenkor be vannak fagyva, és nem tudják oltani a szomjukat. Gondoskodjunk tehát arról, hogy az itatóban mindig legyen friss víz! 

Csatlakozás a programhoz: www.mme.hu

Megosztás

Édenkertész válaszol

Hogyan kell leválasztani lepkeorchideán szárán fejlődő kis növénykét?

Meg kell várni, amíg a gyökerek megnőnek kb. 5-8 cm hosszúra. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.