BRASSÓI NÖVÉNYBARÁTOK
Kevés városnak van saját növénybaráti honlapja. Brassó közéjük tartozik. Az édenkert.hu beszélgetett a szerkesztővel.

Online interjú keretében mutatkoznak be a hazai közönségnek a Brassói növénybarátok. Kik ők? Lelkes növénybarátok, akik közel egy éve saját honlapot indítottak, hogy az interneten is tarthassák egymással a kapcsolatot. Az édenkert.hu kérdéseire Florkievitz Katalin, a honlap szerkesztője válaszolt.

BRASSÓI NÖVÉNYBARÁTOK

édenkert.hu: Örömmel nyugtáztuk, hogy van más növénybarát is, aki szereti megosztani a tudományát. Hogyan jött az ötlet, hogy internetre viszik a hobbijukat?

F.K.:Az ötlet úgy született, hogy eleinte cikkeket írtunk a Brassói Lapokba, egy idő múlva viszont úgy gondoltuk, az interneten többen hozzáférnek az adatokhoz, több mindenről bővebben lehet írni, mint egy újságban. A böngésző növénybarát bármikor megtekintheti az újdonságokat is, ugyanúgy, mint a régebbi lapokat is, sőt segítséget kérhet a Növénydoktortól amikor szüksége van rá.

édenkert.hu: A Növénydoktor és az Édenkertész rovat nálunk is örök sláger, ezek vonzzák a legtöbb látogatót. Önökhöz hogyan csábítják az olvasókat? Kihasználják a növénybarátok a cserebere lehetőségét?

F.K.: Nem tudnám pontosan megmondani, hogy többen vannak-e hazai olvasók, mint külföldiek, de eddigi észrevételeim szerint a magyarországi növénybarátok érdeklődtek inkább honlapunk iránt. Talán azért is van ez, mivel mi is inkább a magyar oldalakon reklámozzuk magunkat. Más romániai, de magyar nyelvű, növényekkel foglalkozó honlappal még nem találkoztunk. A cserebere lehetősége annyiban korlátozott, hogy növényeket Magyarországról Romániába még nem lehet küldeni. Bár mi úgy gondoltuk, hogy a magyarországi növénybarátok egymás között csereberélnek, a romániaiak pedig ugyanúgy. Reméljük ez a közeljövőben még aktívabban folyik majd.

édenkert.hu: Pedig Brassó egykor Erdély kereskedelmi központja volt... Van "offline" klubélet is a honlapon kívül?

F.K.: Sajnos nincsenek összejövetelek, már csak abból az okból sem, hogy nagyon kevesen maradtunk magyarok a városban.

édenkert.hu: Tervezik, hogy a növényes információkat román nyelven is megjelentetik? Vagy éppen a magyar nyelvűséget tartják a legfontosabbnak? Van román nyelvű kertészmagazin az interneten?

F.K.: Igen, megfordult már egy ilyen gondolat a fejemben, mivel a román oldalak jelenleg elég szegényesek a növények terén és nincs is kimondottan román nyelvaű kertészeti magazin. De ez még egyelőre a jövő titka. Növényekről szóló honlapokkal találkoztam már, csakhogy az információ túl kevés bennük. Persze ez az egyéni véleményem: mit én nem találok meg, azt bárki más még felfedezheti...

BRASSÓI NÖVÉNYBARÁTOK
édenkert.hu: Sokan veszik fel Önnel a kapcsolatot a honlap révén - Brassóból vagy távolabbról?

F.K.: Mivel honlapunk még nem egész egy éve van jelen az interneten, aránylag kevesen vették fel a kapcsolatot velünk; a legtöbben külföldi növénybarátok voltak. De amint észrevettem a lap nézettsége hónapról-hónapra nő, ezért remélhetőleg sok növénybaráttal fogunk ezentúl kapcsolatot teremteni.

édenkert.hu: Sok sikert kívánunk hozzá! Milyen Brassó környékének kertkultúrája, a Budapest környékihez képest?

F.K. Az utolsó években sokat fejlődött Brassó kertkultúrája, az emberek szeretik a szép növényeket s ez meglátszik a kerteken, a házak teraszain, az ablakokból csüngő sok szép muskátlin és petúnián. Kezdünk Budapest és általában a nagyvárosok nyomdokaiba lépni ezen a téren.

Brassói Növénybarátok honlapja

Megosztás

Édenkertész válaszol

Alokáziám levelein a képen látható sárga-barna foltok jelentkeztek. . .

Alocasia gombabetegségei nem határozhatók könnyen. Erre felszívódó gombaölőszert javaslok. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Várunk!

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.