BRASSÓI NÖVÉNYBARÁTOK
Kevés városnak van saját növénybaráti honlapja. Brassó közéjük tartozik. Az édenkert.hu beszélgetett a szerkesztővel.

Online interjú keretében mutatkoznak be a hazai közönségnek a Brassói növénybarátok. Kik ők? Lelkes növénybarátok, akik közel egy éve saját honlapot indítottak, hogy az interneten is tarthassák egymással a kapcsolatot. Az édenkert.hu kérdéseire Florkievitz Katalin, a honlap szerkesztője válaszolt.

BRASSÓI NÖVÉNYBARÁTOK

édenkert.hu: Örömmel nyugtáztuk, hogy van más növénybarát is, aki szereti megosztani a tudományát. Hogyan jött az ötlet, hogy internetre viszik a hobbijukat?

F.K.:Az ötlet úgy született, hogy eleinte cikkeket írtunk a Brassói Lapokba, egy idő múlva viszont úgy gondoltuk, az interneten többen hozzáférnek az adatokhoz, több mindenről bővebben lehet írni, mint egy újságban. A böngésző növénybarát bármikor megtekintheti az újdonságokat is, ugyanúgy, mint a régebbi lapokat is, sőt segítséget kérhet a Növénydoktortól amikor szüksége van rá.

édenkert.hu: A Növénydoktor és az Édenkertész rovat nálunk is örök sláger, ezek vonzzák a legtöbb látogatót. Önökhöz hogyan csábítják az olvasókat? Kihasználják a növénybarátok a cserebere lehetőségét?

F.K.: Nem tudnám pontosan megmondani, hogy többen vannak-e hazai olvasók, mint külföldiek, de eddigi észrevételeim szerint a magyarországi növénybarátok érdeklődtek inkább honlapunk iránt. Talán azért is van ez, mivel mi is inkább a magyar oldalakon reklámozzuk magunkat. Más romániai, de magyar nyelvű, növényekkel foglalkozó honlappal még nem találkoztunk. A cserebere lehetősége annyiban korlátozott, hogy növényeket Magyarországról Romániába még nem lehet küldeni. Bár mi úgy gondoltuk, hogy a magyarországi növénybarátok egymás között csereberélnek, a romániaiak pedig ugyanúgy. Reméljük ez a közeljövőben még aktívabban folyik majd.

édenkert.hu: Pedig Brassó egykor Erdély kereskedelmi központja volt... Van "offline" klubélet is a honlapon kívül?

F.K.: Sajnos nincsenek összejövetelek, már csak abból az okból sem, hogy nagyon kevesen maradtunk magyarok a városban.

édenkert.hu: Tervezik, hogy a növényes információkat román nyelven is megjelentetik? Vagy éppen a magyar nyelvűséget tartják a legfontosabbnak? Van román nyelvű kertészmagazin az interneten?

F.K.: Igen, megfordult már egy ilyen gondolat a fejemben, mivel a román oldalak jelenleg elég szegényesek a növények terén és nincs is kimondottan román nyelvaű kertészeti magazin. De ez még egyelőre a jövő titka. Növényekről szóló honlapokkal találkoztam már, csakhogy az információ túl kevés bennük. Persze ez az egyéni véleményem: mit én nem találok meg, azt bárki más még felfedezheti...

BRASSÓI NÖVÉNYBARÁTOK
édenkert.hu: Sokan veszik fel Önnel a kapcsolatot a honlap révén - Brassóból vagy távolabbról?

F.K.: Mivel honlapunk még nem egész egy éve van jelen az interneten, aránylag kevesen vették fel a kapcsolatot velünk; a legtöbben külföldi növénybarátok voltak. De amint észrevettem a lap nézettsége hónapról-hónapra nő, ezért remélhetőleg sok növénybaráttal fogunk ezentúl kapcsolatot teremteni.

édenkert.hu: Sok sikert kívánunk hozzá! Milyen Brassó környékének kertkultúrája, a Budapest környékihez képest?

F.K. Az utolsó években sokat fejlődött Brassó kertkultúrája, az emberek szeretik a szép növényeket s ez meglátszik a kerteken, a házak teraszain, az ablakokból csüngő sok szép muskátlin és petúnián. Kezdünk Budapest és általában a nagyvárosok nyomdokaiba lépni ezen a téren.

Brassói Növénybarátok honlapja

értékelés