Barkácsáruházak kertészszemmel
Hol vásárolnak a kertészek? Faiskolákban, gazdaboltokban, de egyre inkább barkács-áruházakban. Utánajártunk, hogy a Baumax, BricoStore, Obi és Parktiker mit kínál a kert tulajdonosoknak.

Hol vásárolnak a kertészek? Faiskolákban, gazdaboltokban, de egyre inkább barkácsáruházakban. Utóbbi kategóriában több nemzetközi lánc sikerrel vetette meg a lábát hazánkban. Utánajártunk, hogy a Baumax, BricoStore, Obi és Parktiker mit kínál a kert tulajdonosoknak. Az eredmény: szinte mindent!

Éles konkurenciaharc folyik a hazai barkácsáruházak között - olvashatjuk sok helyen. Nem csoda, hisz nem kisebb a tét, mint minél nagyobb szelet kihasítása az építési, lakberendezései, kerti piac óriási tortájából. Minél több vásárlót kell becsalogatniuk az üzleteikbe, és ezt rendkívül kreatív módszerekkel, ötletekkel igyekeznek elérni.

BARKÁCSÁRUHÁZAK KERTÉSZSZEMMEL
BARKÁCSÁRUHÁZAK KERTÉSZSZEMMEL
A hazai piacon 1992 először megjelenő Baumax, majd az őt két évvel később követő, de az áruházak számában már felülmúló OBI uralja a piac nagyobbik részét: valószínű ezért is kell a Praktiker áruháznak az érzelmekre hatva reklámarcok bevetésével (Reviczky Gábor, Erdei Zsolt) is magukra irányítani a vásárlói figyelmet.

Jelenleg a boltok számát tekintve a BricoStore a sereghajtó, de persze ez nem feltétlen tükrözi az árbevételek alakulását. A termékskála (lakáskultúra, műszaki cikkek, építkezés, kert) és a különböző alapszolgáltatások, szinte mindegyik áruházban megegyeznek (gépkölcsönzés, házhoz szállítás, méretre vágás, kulcsmásolás stb.), a pluszszolgáltatás és a termékválaszték az, ami megkülönböztetheti őket.

BARKÁCSÁRUHÁZAK KERTÉSZSZEMMEL
Az OBI büszke lehet a 2004-ben elnyert Superbrand kitüntetésre, mellyel a zsűri a legjobb magyarországi márkák közé választotta az OBI nevet. A Superbrand címet az a márka kaphatja meg, amely a fogyasztóknak a konkurens márkákhoz képest olyan érzelmi és kézzelfogható előnyöket nyújt, amelyet a vevők elismernek és elvárnak. Az OBI környezet- illetve természetvédelem iránti figyelmét mutatja a WWF által indított hód-visszatelepítési program anyagi támogatása, illetve áruházaikban a környezetbarát termékek árusítása.

[vote:841038823]A Baumax egyedi ötlete, az ősszel indított energia- és pénztakarékossági programja, amelynek keretében felhívja a figyelmet, hogy egy háztartásban milyen réseken szökhet az energia és a pénz, na és természetesen mindenre - az áruházaikban beszerezhető - megoldást is nyújt. Az édenkert.hu szerkesztői ezt korrektebbnek látják a hódprogramnál. A barkácspiacon legolcsóbbnak hirdetik magukat: az akciós szórólapjain szereplő termékeikre árgaranciát vállalnak. Az áruházak honlapjait böngészve a Praktiker ingyenes utánfutó kölcsönzést, a Brico pedig súlyra való csavarvásárlást és barkács-füzeteket nyújt plusz szolgáltatásként. Színkeverés, gépkölcsönzés, házhozszállítás, büfé, utalványok, méretre vágás, hitelügyintézés mindenhol van.

Kertrészleg: műfenyő és töklámpás?

BARKÁCSÁRUHÁZAK KERTÉSZSZEMMEL
Az internetes honlapjuk alapján a Baumax áruházlánc tűnik a kert kategóriában a legerősebb szolgáltatónak: tanácsadó füzetekkel, tanfolyamokkal, hasznos tanácsokat tartalmazó kerti naptárral próbálja segíteni a náluk böngészőket és vásárlókat. Ennek ellenére az októberi katalógusukban a karácsonyi készülődés kiszorít minden kerti terméket a palettájukról, helyette műfenyő, selyem mikulásvirág, gömbizzó-sor és ráadásként egy egész fitnesz-centrum kínálja magát. Ezzel szemben az őszi szezonra a BricoStore külön kertmagazinnal rukkolt elő, ezáltal nagyobb kínálatból választhatunk: a szezonális krizantémon és árvácskán túl, örökzöldek, gyümölcsfák is szerepelnek az árukészletben. Mindezt az Obi 2, a Praktiker pedig 5 oldalon intézi el, de élő növényt az utóbbi ajánlatában egyáltalán nem találunk. Ha pedig az áruházak kertrészlegét keressük fel, és sikerült átverekedni magunkat a műanyag halloween-töklámpákon és asztali díszeken, a központi helyen inkább a karácsonyi akciós termékekre számítsunk, mintsem az őszi kertészkedés kellékeire.

 

 

BAUMAX

BRICO STORE

OBI

PRAKTIKER

Magyarországi megjelenés

1992

1998

1994

1998

Áruházak száma
(Bp.-vidék)

14 (6+8)

6 (4+2)

18 (7+11)

15 (4+11)

Környezetvédelem

- szelektív hulladékgyűjtés
- energia és pénzmegtakarítási program

 

- WWF hódprogram
- Hódórák gyerekeknek

 

Akciós katalógusok

kerti termékek helyett karácsonyi apróságok

külön kert magazin

2 oldal kertmelléklet

5 oldal kertmelléklet (szerszámok)

Egyéb

árgarancia

súlyra való vásárlás

Superbrands kitüntetés
Super Shop kártya

ingyenes utánfutó-kölcsönzés

Hitel

OTP áruhitel

BricoStore kártya (Credigen Bank)

OBI kártya, áruvásárlási hitel
(Cetelem Bank)

Budapest Bank áruhitel

Krizantém ára

299-2000 Ft

299-
999 Ft

349-1199 Ft

-

Lombporszívó ára

17990 Ft

10 990-
49 990 Ft

15 999 Ft

19 990 Ft

Kapálógép ára

-

59 990 Ft
(3,7 LE, 35 cm)

89 990 Ft
(4 LE, 60 cm)

-

Kutyaház ára

-

17 990 Ft

13 990 Ft

11 990 Ft

Elektromos láncfűrész ára

17 990 Ft

17 990-
19 990 Ft

14 990 Ft

19 990-
24 990 Ft

értékelés