Szürkemarhából gyártat szalámit a nemzeti park?
Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürkemarhákból. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.


Három magyarországi nemzeti park - a Fertő-Hansági, a Kiskunsági és a Körös-Maros -, valamint egy apaji (Pest megye) magángazdálkodó fogott össze annak érdekében, hogy a magyar szürkemarha húsából szalámi készülhessen.

- A próbagyártás a Bács-Kiskun megyei Dömsödön zajlott, ahol egyelőre kéttonnányi szalámi készült. A vásárlói fogadtatástól, a piac igényeitől függ, hogy a későbbiekben milyen ütemben és mennyi szalámi készül majd - mondta Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója. Az, hogy megkezdődött az ősi magyar szarvasmarhák élelmiszer-ipari feldolgozása, korántsem jelenti, hogy az elkövetkező években ugrásszerűen megnő majd az állatállomány a nemzeti parkban. Itt ugyanis nem a piaci szempont a meghatározó. Az állatok létszámát továbbra is a legelőkhöz igazítják, az állattartás célja ugyanis minden nemzeti parkban az élőhelyek fenntartása. Csupán arról van szó, hogy a kiöregedő állományt, illetve a 4-5 éves tinókat értékesítik ilyen módon.

 

- A KMNP területén 1994 óta vannak szürkemarhák. Akkor mindössze tizennégy volt, de ma már a folyamatos létszámnövelésnek és a genetikai állomány javításának köszönhetően számuk megközelíti az 1400-at. Mostanra értük el tehát azt a szintet, amikor a legeltetéssel a park területeit megfelelően karban tudjuk tartani, ugyanakkor értékesítésre is jut az állatokból - hangsúlyozta Tirják László. A kétféle ízesítésben - csípős és csemege - piacra dobott szalámi nem rendelkezik ugyan bio minősítéssel, de az alapanyagul szolgáló állatokat ökológiai körülmények között tartják, tehát húsuk nagyon egészséges. A szalámik készítésénél kizárólag fűszereket használnak, adalékanyagokat nem. A tartósítás füstöléssel történik. A készítményekből egyelőre csak egy kisebb mennyiséget hoztak Békéscsabára, a többit az ország más részein értékesítik. Ami az árakat illeti, azok alig magasabbak a hasonló, de nem ökológiai gazdálkodásból származó szalámifélék árainál. - Az elkövetkező időszak fontos feladata, hogy megteremtsük a folyamatos értékesítés feltételeit. Terveink szerint ez a következő év elejére sikerül - hangsúlyozta Tirják László.

 

hungaricum

 

Hozzátette: a Körös-Maros Nemzeti Park állatállományából élőállatokat - cigája ürüket - eddig is értékesítettek. Szürkemarha-tőkehúshoz pedig Békéscsabán, egy húsboltban lehet hozzájutni. A hazai nemzeti parkok összefogásának célja, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintű termékeket tudjanak előállítani. Ennek a folyamatnak az első lépése a szürkemarha-szalámik közös gyártása. A későbbiekben más, hasonló termékekkel is megjelenhetnek a piacon. Sopronban hamarosan megnyílik egy speciális üzlet, amelyben kizárólag a tíz magyarországi nemzeti parkhoz kapcsolódó termékeket lehet majd kapni. Egyelőre az ajándéktárgyak és a prospektusok lesznek többségben, de - talán nem is olyan hosszú idő múlva - egyre több ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer-ipari terméket is találnak majd itt a látogatók. A távlati cél pedig az, hogy országos bolthálózatot alakítsanak ki, azaz minél inkább helyben próbálják meg értékesíteni a termékeiket.

 

www.beol.hu

Szerző:

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

LEvendulát ültetnénk tarackos, száraz kertünkbe. Mi a teendő?

A taracktól meg kell szabadulni a beültetés előtt,

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.