Borsos-levendulás marhahús
Ez egy újabb ízletes hús, ami biztosan mindenkinek ízleni fog. Különlegessége a levendula érdekes ízében rejlik, amit nem használunk gyakran a konyhában. Nézzük, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a levendulával ízesített húst!

A borsos-levendulás marhahús elkészítése

 

Hozzávalók:

  • 1 (1.5-2 kg) marha bélszín
  • 1 evőkanál extra-szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál fekete szemes bors
  • 1 evőkanál fehér szemes bors
  • 2 evőkanál ánizsmag
  • 1 ½ teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított levendulavirág

 

A bélszín előkészítése:

Sülés előtt a bélszínnek szobahőmérsékletűnek kell lennie. Vágjuk le a bélszínről a zsíros és a hártyás részeket.

A hártya egy ezüstfehér színű kötőszövet. Nem oldódik fel, amikor a bélszín sül, így le kell vágni. Ha nem vágjuk le a hártyát, akkor a bélszín félhold alakúra fog zsugorodni. Ha megkérjük rá a mészárost, biztosan levágja nekünk.

 

A bélszín összekötése

Miután levágtuk a fölösleges részeket a bélszín elveszíti a szerkezetét, és elkezd szétesni. Ha szép kerek formában szeretnénk megsütni, akkor az összekötés a megoldás. Használjunk konyhai madzagot az összekötéshez. Tekerjük fel a madzagot a bélszínre, úgy hogy ugyanolyan távolság legyen a kötések között. Kössük meg a húst erősen, de ne szorosan. (Erre is megkérhetjük a mészárost.)

Egy papírtörlővel töröljük szárazra a marhahúst (ez fontos, mert a nedvesség megakadályozza a szép barnulást), majd enyhén olajozzuk be.

Egy kis fűszer- vagy kávédarálóban őröljük meg a fekete szemes borsot, a fehér szemes borsot, az ánizskapor magokat, a kakukkfüvet és a levendulavirágot, majd dörzsöljük be vele a húst. Tegyük bele egy műanyag zacskóba, és tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 2 órára vagy éjszakára (ajánlott).

 

A bélszín pirítása



Azzal, hogy barnára sütjük a húsban levő fehérjéket és cukrokat, még erőteljesebbé tesszük a hús ízét.

Melegítsünk elő egy fém tepsit nagy lángon. Anélkül, hogy bezsíroznánk, tegyük bele a húst, és süssük barnára mindegyik oldalát (kb. 3 forgatásra lesz szükség, ami megközelítőleg 1 percet vesz igénybe).


Figyelem:
Ne engedjünk a kísértésnek, hogy folyamatosan forgassuk a húst, különben nem barnul meg szépen. Amint megbarnult, vegyük le a tűzről

 

A bélszín sütése

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A bélszín akárcsak a többi sovány hús jobban megsül nagy lángon, mint alacsony hőmérsékleten. Az ízt a barnulás adja, és nem az, hogy a zsír lassan beleolvad a húsba.

Tegyük a barnára sült húst egy tepsibe, és fedetlenül süssük. Kb. 20-40 percig süssük a sütőben (a hús méretétől függően), amíg a digitális konyhai hőmérő a kívánt hőmérsékletet nem mutatja.

Tanács: Fordítsuk meg a bélszínt a sülés felénél, hogy egyenletesen barnuljon.

  • Félig sült: 49°C
  • Angolos: 51°C
  • Közepes: 55°C

 

Mit jelent a félig sült és az angolos hús?

Hivatalosan a félig sült húsnál a belső térfogat 60°C, és ez így rendben is van, ha szeretjük a jól átsült húst. De, ha inkább a nedves, rózsaszínű húsra szavazunk, akkor válasszuk a félig sült változatot, ami kb. 49°C körül van, 51°C-on pedig már kezd angolossá válni.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk elkészíteni ezt a húst, jó minőségű digitális húshőmérőt kell használnunk.

 

 

Amikor a bélszín kellőképpen megsült, vegyük ki a sütőből, és helyezzük át egy vágólapra. Fedjük be alufóliával, és hagyjuk pihenni kb. 15 percet, mielőtt felvágjuk (a hús hőmérséklete pár fokkal emelkedni fog, miután kivesszük a sütőből).

Tálaláskor vágjuk 1 cm vastagságú szeletekre. A legjobb, ha azonnal tálaljuk; bármilyen friss gyümölcslét felszolgálhatunk vele.

A recept 6-8 adag hús elkészítésére elegendő.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Át lehet-e ültetni a levendulát ősszel nagy földlabdával?

Október közepéig a levendula nyugodtan ültethető/átültethető.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Munka közben

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.