Gyomirtás glifozát helyett forró vízzel?

Hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtószerrel kapcsolatban Európaszerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

A glifozát tartalmú készítmények évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott gyomirtó szerek világszerte, de alkalmazása évtizedek óta vita tárgya. Bár az uniós tagállamok öt évvel meghosszabbították a glifozát használati engedélyét, érdemes mielőbb más megoldásokat keresniük az otthon kertészkedőknek, mezőgazdászoknak, városvezetőkenek is. Erre láthatunk kitűnő példát a fővárosunkban, ahol Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze (főkertésze) javaslatára új gyomirtási technológiát próbáltak ki az V. kerületben:

gyomirtas_burkola

A Városháza udvarán, mintegy 7 000 négyzetméternyi területen próbálták ki az új módszert

"Van egy angol módszer, ami forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható. Azonos árban van, mint a glifozátos keverék.

gyomirtas_glifozat_helyett

A habosított keverék alkotóelemei a talajban tápanyaggá alakulnak, így nem károsítják a környezetet.

 

A hab 10 perc alatt eltűnik, az alkotóelemei talajban tápanyaggá alakulnak. A megfőzött növény 3 nap alatt összeroskad és atomjaira hullik szét.Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert. Megbízták az egyetlen olyan céget, aki Magyarországon már rendelkezik ilyen géppel. Ha a tapasztalatok kedvezőek, a cég vezetője, András Zakar tájékoztatása szerint teljes mértékben áttérnek erre a technológiára, s akkor nem haboznak habozni és helló glifozát! - írta Baróczy Sándor, Facebook bejegyzésében.

értékelés