No SSO cookie

Kínai amaránt - a kertben és a konyhában is

Utolsó változtatás: 2015-11-05 | Első közzététel: 2012-10-13
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Kínai amaránt - a kertben és a konyhában is
Nálunk még alig ismert növény a több színű kínai amaránt, más néven a kínai spenót / zöldségparéj (Amaranthus tricolor), holott már időszámításunk előtt 4800 évvel is használták. Nem csak gyönyörű dísze a kerteknek, parkoknak, de akár főzeléket is készíthetünk belőle.

Az itthon alig ismert amarant őshazája Ázsia, Kínában és Indiában gyakori főzeléknövény. Az akár kétméteresre is terebélyesedhető növény levelei nagyon színesek: élénkpiros, citromsárga, bordó és narancs színekben pompáznak, alul azonban inkább zöldebbek, sőt, több színű is lehet egy-egy levél, ezért kiváló dísze lehet a kertnek.

 

kínai spenót

 

Amarant a konyhában

Az amarant leveleit és zsenge hajtásait a spenóthoz hasonlóan használjuk fel! Nagyon ízletes főzelékek, levesek, saláták készíthetők belőle. Pörköléssel különleges ízű csemegét kapunk. Más fűszerekkel is ízesíthetjük: cukrot, fokhagymát ajánlanak mellé, de a lestyán és a mustár is kiválóan illik hozzá. Magas mész- és vastartalma miatt nagyon egészséges. 100 g fogyasztható része 3,6% fehérjét, 1,3% rostot, 154 mg kalciumot, 2,9 mg vasat, 6,5 mg karotint, 23 mg C-vitamint tartalmaz!

 

Hogyan termesszük?

A növény nagyon jól bírja a cserepes nevelést, így kerti részek szeparálásában nagy hasznunkra lehet. Ágyásokban, csoportosan különösen jól mutat, ezáltal parkokban is remekül alkalmazható.

Legkorábban június közepén fészkesen vagy sorba vessük. 40x40 cm-es helyigénye van, de ha enni is szeretnénk majd belőle, lehet sűrűbben vetni, arra azonban ügyeljünk, hogy maradjon elég tenyészhely egy-egy növénynek. Ha szükséges, növekedés közben ritkítsuk meg kissé! Legalább 20°C-ra van szükség a magvak csírázásához!

Eleinte lágyszárú, majd később fásodik. A kifejlett növény nem csak hogy jól tűri a napot, igényli is, kánikulában sem kell elmozdítani helyéről. Árnyékban azonban nem lesznek szép, nagy levelei, ezt a helyének kiválasztásánál vegyük figyelembe.

Szereti a sok vizet, a bőséges öntözéstől több levele lesz, maga a növény is nagyobbra nő. Ezért jó vízgazdálkodású, laza, tápanyagban gazdag talajba érdemes helyezni. Figyeljünk oda a rendszeres trágyázásra is. Hirtelen, gyors növekedésre képes: 10-15 t/ha. Ha már elérte a növény az 50-60 centimétert, "learathatjuk" a leveleket és a friss hajtásokat. Ezeket 4-6 napig lehet tárolni, de lehetőleg frissen használjuk fel. Hálás növény, mert nem csak hogy folyamatosan szedhető, de nyugodtan vissza is lehet vágni 10-15 centiméteresre, mert kihajt ismét. Gyakran öntözzük és rendszeresen trágyázzuk.

Ha magot szeretnénk, akkor várjuk meg, amíg a virágok (bugák) teljesen megérnek, vágjuk le és szárítsuk ki azokat. Két kezünk között dörzsölve hozzáférhetünk a magokhoz. A betegségekkel szemben igen ellenálló növény, de a vetés után azért öntözzük meg gombaölő szerrel, a palánta-dőlés kiküszöbölése érdekében...

 

kínai amaránt spenót

 

 

Az amaranth rokon fajai

Rokon fajai közé tartozik a piros bugájú, szintén álló szárú Amaranthus cruentus illetve az Amaranthus hypocondriacus. Gyakran a földig is lelógó, 1 méternél is hosszabb virágzatú a csüngő amarant (Amaranthus caudatus). Ezek a fajok elsősorban díszítő értékük miatt érdemelnek említést.

Sajnos a hazai éghajlat miatt kevés idő áll rendelkezésünkre, hogy kiélvezzük a növény szépségét, illetve kiváló ízét, de felhasználhatósága és esztétikuma miatt megéri vetni, még arra a néhány nyári hónapra is!

 

Kínai amarant a kertészetben - videó

 

Forrás:
Terebess zöldség lexikon
http://www.finegardening.com/plantguide/amaranthus-tricolor-chinese-spinach-tampala.aspx
http://www.gardeningknowhow.com/vegetable/growing-amaranth-food.htm
http://www.thompson-morgan.com/flowers/flower-seeds/half-hardy-annual-seeds/amaranthus-tricolor-josephs-coat/1688TM


Demeter Attila


Szólj Te is hozzá!