No SSO cookie

Milyen gyümölcsből főzhető pálinka? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2011-09-21 | Első közzététel: 2011-09-22
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Milyen gyümölcsből főzhető pálinka? - 2. rész
Folytatjuk cikkünket a Magyar házi gazdasszonyból, lássuk, miből lehet még jó pálinkát készíteni. Második részünkben az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készítéséről lesz szó.

§. 98.


A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.

 

palinka-fozde
Pálinkafőzés

 

§. 99.


A' Földibodza gyümöltse s megérdemli, hogy a' Gazdasszony a' Ház-szükségére kiégesse. Erre ezek a' jegyzések szükségesek:

  1. A' Földibodza mikor egészen fekete; lemetéltetik gerézdestől, és hordókra hordatik.
  2. A' hordó a' napfényen áll, gyengén betakarva, a' gyümőlts tsomoszlóval összetöretik, és napjában kétszeris megkevertetik.
  3. Meg kel várni, még megforr; külömben mint más gyümöltsbőlis, ebből se lehet Spiritust kihúzni. A' megforrást a' tetején való buborékok, és valami bor szag eléggé megmutatják; de megetzetesedését nem kel várni. Egy akós Lombik legalkalmatosabb hozzá, és a' tsendes tüznél való égetés, mint a' fáin Szilvóriumhoz. Ize leginkább közelit a' gyümöltsök közzül a' Szilva Spiritushoz. 10-12 akóból egy akó Pálinka szokott tsepegni. Hogy semmi szaga ne maradjon; másodszor, összetört baratzk, vagy Szilva magra öntetik fel a' Kazánba, és égettetik.

 

palinka-kifozes

 

§. 100.


A' hol más gyümölts nints: a' Kolompérbólis szoktak Spiritust égetni. Az Alfőldi fekete ritka földben bőven megterem, és mivel ott se erös törköly, sem egyéb gyümölts nints: a' házi szükségre lehet égetni. Ezeknek kedvekért leirom az elkészités módját: mert készittetlen, vagy nyersen égetni, büdös is, kevesis.

  1. A' Kolompér laposra megmetéltetik, és szellős helyre kiteríttetvén, megszáraztatik, annyira; hogy nedvességét, és kedvetlen szagát levetkezze.
  2. E' meglévén, száraztóra töltetik, mint az árpa máltz. Itt megszáradván, malomba megy, és megdaráltatik. Száz font nyers Kolompérból 25 font darált szokott kikerűlni.
  3. Tizenkét font daráltra szokás először először lágy meleg vizet tölteni, mint egy 50 itszét, és ezzel kevertetvén, keves idő mulva ismét annyit forroan. Minekutánna két óráig így áll: ismét töltenek reá 180 itsze vizet hidegen, hogy az egész keverék tsak olly meleg legyen, mint a' kifejett téj.
  4. Ekor Élesztőt tesznek bele, mint a' gabona daráltba, a' mitől 48 óra alatt megforr, a' mikor kiégettetik, mint a' gabona, és ád kétszeri leeresztésre 16 itsze jó izű égettbort 1814-ben láttam; de magam nem próbáltam, és tudom, hogy az Alföldiekis: inkább gabonát égetnek, mint Kolompért. Ha gabona nints: a' Kolompéris jó; annyival inkább, hogy az Alföldön igen bővön fog teremni, ha a' Gazdák e'nek termesztését beveszik magokhoz, mint a' Nemes Kunság elkezdette.

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

<< Vissza a cikk elejére

kapanyel

 

Forrás: kapanyel.blog.hu

Cikkajánló: Az Eiffel tér >>


Szólj Te is hozzá!