
A Piri alma húsa zöldes-fehér, harmonikusan édes, gyengén savas, roppanó, de a szájban olvadó, bőlevű. Héja középvastag, de nem rágós. Eleinte száraz tapintású, a fedőszín teljes kifejlődése után viaszos. A csészecsatorna zárt, magházpenészedésre nem hajlamos. Ősszel érik.
A piri almafajta eredete: Mesterséges hibrid, Jonadel x McIntosh. Érési ideje: Őszi típus, augusztus végétől szeptember elejéig érik.
A piri almafajta leírása:
![]() |
Alapszíne: fehéres-zöld, fedőszíne 70-95%-ban mosott cinóberpiros. A légzőnyílások paraszemölcsei láthatóak. Kocsánya vékony, hosszú.
Fája: Gyenge növekedésű, jól elágazó, vékony vesszejű. Lekötözés nélkül is jól alakítható karcsú orsó koronává. Érzékenysége: Lisztharmatra egyáltalán nem, varasodásra közepesen fogékony. Jó fagytűrő.
![]() |
Tárolhatósága: Szellős, csupalyuk garázsomban november közepéig tudtam tartani, de megráncosodott, mint a Golden. Hűtőtárolóban az idén került először a Siófoki Gyümölcstermesztési Rt. jóvoltából. Az eredmény tavaszra várható.
Elterjedsége: Jelenleg 80 db termőfám van. Hivatalos bejelentésére nem gondolok, mert nem térül meg a fáradtság.
Fotók: Mathiász János Középiskola, Balatonboglár