Ecetfa, Sajmeggy és Sóskaborbolya - fűszerezzünk velük!
A természet teli van különleges növényekkel, amik vagy gyógynövényként, vagy ételízesítő fűszerként is kiválóak. Lássunk 3 nagyon érdekes cserjét, aminek a termése különlegesen finom fűszer is!

Sóskaborbolya

A Berberis vulgaris cserje a mediterrániumban, Közép és Dél-Európában, Iránban, Kis -Ázsiában és Transzkaukáziában él, de nálunk is megtalálható az erdőszéleken vagy a sovány, meszes talajokon.

Sóskaborbolya virága
Sóskaborbolya virága
Sóskaborbolya termése
Sóskaborbolya termése

 

A parkokban és kertekben szoliterként, vagy sövénynek ültetjük. A sóskaborbolya 3 méterre is megnő, lombhullató cserje. Sűrű ágai tövisesek, levelei 1-3 cm hosszú, tojásdad alakúak és csomókban állnak. Szélük fogazott, sötétzöld, de ilyenkor ősszel sárgára vált. Tavasszal lecsüngő, fürtös virágzatokban nyílnak a kis sárga, finom illatú virágai.

A bogyótermése hosszúkás, korallpiros, a majdnem áttetsző húsban két mag található. A termés októberben érik, de jobb azután szüretelni, hogy megcsípte a dér, mert akkor lédúsabb a bogyó. Finom, savanykás az íze.

Hatóanyaga: A berberin, ezenkívül almasavat és más gyümölcssavakat, valamint C-vitamint is tartalmaz.

Elkészítése: A leszedett bogyókat árnyékban megszárítjuk, és hűvös helyen tároljuk. Használat előtt cukros vízbe áztatjuk, és tálaláskor különböző hús ételekre, - leginkább a rizsre szórjuk. Kellemes ízt és színt ad. A bogyó levének sűrítménye étvágygerjesztő hatású, citrom helyett is használható hal, szárnyas és húsételekhez, párolt zöldségekhez és salátákhoz.

Gyógyhatása: Vízzel és sok cukorral hígítva üdítőital készíthető belőle. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenállóképességét megfázás esetén, és hatásos fejfájás ellen is.

 

Ecetfa

Az amerikai ecetfa, (Rhus typhina) néven ismert cserje a szömörcefélékhez tartozik. + méterre is megnő, Észak- Amerika keleti részén őshonos. Nálunk a kertekben és a parkokban népszerű, dísznövényként ültetik. A gyökérsarjakkal terjedő, szárazságtűrő és fényigényes növény lombhullató, lazán elágazó cserje.

Ecetfa virággal
Evcetfa virága
Ecetfa érett termése
Ecetfa érett termése

 

Fiatal ágai gyapjasok, bársonyos tapintásúak. A hosszú, páratlanul szárnyalt levelek hossza elérheti a fél métert is, sötétzöld lombja ősszel lilásvörösre vált. A zöldes-sárgás virágok bugát alkotnak, a sötétvörös színű termésfürtök az ágak végén maradnak lombhullás után is, és a tél végéig díszítik a bokrot.

Elkészítése: A teljesen érett termést ősszel gyűjtsük be, és durván őröljük meg. A magok eltávolítása után megmarad a termés külső, fűszerként használható része. A fűszer kellemesen savanykás ízt ad az ételeknek. Az olajban, vag grillen sült halakra, szárnyashúsokra szórva pikáns és különleges lesz a sült. Ezen kívül salátákhoz és zöldségekhez, különösen a hagymához közkedvelt, a savanykás íz mellett még szép piros színt is ad az ételnek.

Sajmeggy

A Prunus mahaleb Közép és Dél-Európában, Kis- Ázsiában, Perzsiában, Irakban és Szíriában őshonos. A sziklás területeken, ritkás erdőkben él meg. Sűrűn elágazó cserje, vagy alacsony fa, magoncait gyakran meggy és cseresznyefajták alanyaként használják. A növény kamarin nevű alkaloidot tartalmaz, ettől kapja finom, mezővirág illatát. Fájából pipát készítenek. Levelei nyelesek, tojásdad alakúak, fogazott szélűek, 5 cm hosszúak. Édes illatú, fehér virágai kis fürtökben tavasszal nyílnak, tojásdad alakú, fekete kis bogyói vékony húsúak és keserűek. A csonthéjban azonban szív alakú, szalmasárga kis mag fejlődik. Ez a kis mag olajos és édeskés-kesernyés ízű, nagyon finom fűszer. Zamata jellegzetes. Ha szétrágjuk a magot, akkor hosszan tartó, kellemes íz marad utána a szánkban.

 

Sajmeggy termése
Sajmeggy termése

A Közel-Keleten a magokat mahaleb néven ismerik és közkedvelt fűszer.

A fűszer elkészítése:

A magokat megőrlik és liszttel keverik. Ez ad a kenyereknek, édes és sós süteményeknek különleges, finom illatot és ízt. (Kipróbáltuk, kicsit sok fűszert tettünk a pogácsa lisztjéhez, ezért fontos, hogy keveset adagoljunk: elég egy késhegynyi!) Fontos, hogy a magokat csak használat előtt kell megőrölni, ahogy a szemes borsot is. Tényleg nagyon finom ízt ad a tésztának!

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Babérmeggyem levelein barna foltok, majd lyukak keletkeznek. . .

Csonthéjasok sztigminás betegsége (Stigmina carpophila) babérmeggyen is megjelenhet.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Kinyíltak

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.