5

A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény. Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat. 

Az idősebb rebarbara (Rheum) töveken a levelek közül magasra emelkedik a virág szára, rajta sok, apró, fehérszirmú virággal. Ha nem akarunk magot érlelni, akkor a virágszárat mielőbb törjük ki, mert sok tápanyagot von el a levelektől. A rebarbara mindenütt megterem, de szereti a napos-félárnyékos, helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Vízigényes. A leggyorsabban tőosztással októberben vagy az idős bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható. A magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő.

rebarbara_evelo_noveny_termesztese

Finom kompótalapanyag

A rebarbarának a húsos levélnyelét fogyasztjuk: a tövekről a levélnyelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni és május végéig folytatni. A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.

rebarbara-kompot

A rebarbara levélnyelét fogyasztás előtt érdemes párolni, megfőzni

A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készül. A levéllemez csak kora tavasszal használható étkezésre, mert később a benne levő sok oxálsav miatt hashajtó hatása van.

A rebarbara gyógyhatásai

  • Alacsony a kalóriatartalma, viszont találhatunk benne kalciumot, magnéziumot, káliumot, folátot, B-, C- és K-vitamint
  • Jótékony hatású a szívünk és ereink állapotára, segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, lassítja az érszűkület kialakulását ,
  • A benne lévő antioxidánsok véd a krónikus gyulladásos betegségek ellen megelőzik, hogy a káros szabad gyökök károsítsák a sejteket
  • vas- és réztartalma serkenti az új vörösvérsejtek termelődését
  • javítja az emésztéstmagas
  • K-vitamin-tartalmának köszönhetően jót tesz az idegrendszernek, az agynak
  • rebarbarában lévő lutein nevű antioxidáns a bőrnek és a szemeknek a működését javítja

Hogyan készítsük elő a rebarbarát?

A levélnyeleket a spárgához hasonlóan tisztísuk meg: vágjuk le a végeit, majd fejtsük le a külső hártyát. Íze önmagában kissé savanykás ezért érdemes más gyümölccsel kombinálni. Jól összeillik szamócával, almával, körtével, bátran fűszerezzük fahéjjal. gyömbérrel vaníliával.

rebarbara_eper

Gyakori társak: szamóca (eper) és rebarbara

értékelés