-
recepciós
-
karbantartó
-
takarító
-
Pénzügyi tanácsadó
-
Óvodapedagógus
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Könyvelő
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Laboráns | Tiszafüred
2024. 10. 07
-
Junior vagy Senior műszaki értékesítő - Építő / Építészmérnök végzettség - Versenyképes juttatási csomag!
2024. 10. 08
-
Kampánymenedzsment munkatárs - Miskolc
2024. 10. 08
-
Projektmérnök gyakornok
2024. 10. 08
-
Éjszakai recepciós
2024. 10. 08
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény. Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.
Az idősebb rebarbara (Rheum) töveken a levelek közül magasra emelkedik a virág szára, rajta sok, apró, fehérszirmú virággal. Ha nem akarunk magot érlelni, akkor a virágszárat mielőbb törjük ki, mert sok tápanyagot von el a levelektől. A rebarbara mindenütt megterem, de szereti a napos-félárnyékos, helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Vízigényes. A leggyorsabban tőosztással októberben vagy az idős bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható. A magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő.
Finom kompótalapanyag
A rebarbarának a húsos levélnyelét fogyasztjuk: a tövekről a levélnyelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni és május végéig folytatni. A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.
A rebarbara levélnyelét fogyasztás előtt érdemes párolni, megfőzni
A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készül. A levéllemez csak kora tavasszal használható étkezésre, mert később a benne levő sok oxálsav miatt hashajtó hatása van.
A rebarbara gyógyhatásai
- Alacsony a kalóriatartalma, viszont találhatunk benne kalciumot, magnéziumot, káliumot, folátot, B-, C- és K-vitamint
- Jótékony hatású a szívünk és ereink állapotára, segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, lassítja az érszűkület kialakulását ,
- A benne lévő antioxidánsok véd a krónikus gyulladásos betegségek ellen megelőzik, hogy a káros szabad gyökök károsítsák a sejteket
- vas- és réztartalma serkenti az új vörösvérsejtek termelődését
- javítja az emésztéstmagas
- K-vitamin-tartalmának köszönhetően jót tesz az idegrendszernek, az agynak
- rebarbarában lévő lutein nevű antioxidáns a bőrnek és a szemeknek a működését javítja
Hogyan készítsük elő a rebarbarát?
A levélnyeleket a spárgához hasonlóan tisztísuk meg: vágjuk le a végeit, majd fejtsük le a külső hártyát. Íze önmagában kissé savanykás ezért érdemes más gyümölccsel kombinálni. Jól összeillik szamócával, almával, körtével, bátran fűszerezzük fahéjjal. gyömbérrel vaníliával.
Gyakori társak: szamóca (eper) és rebarbara