3
Neveljünk télálló egzotikus növényeket a kertben!
Milyen bizarr egy hóval fedett kaktusz, jukka vagy akár pálmafa látványa egy hazai kertben! A szabadföldi teleltetés lehetősége még kevesek számára ismert, de könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy valóban működik.  

Téli kert egzotikus növényekkel!

 

Sokak számára újdonság lehet az a tény, hogy hazánkban viszonylag sok olyan növény teleltethető át szabadföldön, melyeket elsősorban cserepes, üvegházi növényekként ismerünk. Milyen bizarr egy hóval fedett kaktusz, jukka vagy akár pálmafa látványa egy hazai kertben! A lehetőség még kevesek számára ismert, de könnyen meg lehet bizonyosodni arról, hogy valóban "működik".

 

Neveljünk télálló egzotikus növényeket a kertben!

 

Először is nézzük, hogyan lehetséges mindez. Ehhez két dolgot érdemes megvizsgálni: a növény származási helyének éghajlati adottságait, valamint a hazai viszonyokat és az azokban rejlő lehetőségeket. Sok növény olyan klímában őshonos, ahol az alapvetően meleg éghajlat mellett néha előfordul erőteljes lehűlés, vagy akár havazás. Erre két kitűnő példa Észak-Amerika illetve a Himalája déli lejtői. Az előbbi esetében a hegységrendszerek észak-déli elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy az észak felől jövő hideghullámok akadálytalanul egészen délig hatoljanak, gyakran Floridáig is.

 

Neveljünk télálló egzotikus növényeket a kertben!

 

Télálló vagy fagytűrő, nem mindegy!


A Himalájában pedig 2-3000 m-es magasság környékén a téli időszakban rendszeresen van fagy és havazás. Ennek következtében, hosszú alkalmazkodási folyamat eredményeként kialakultak olyan fajok, melyek gond nélkül elviselik akár a -20 °C-ot, de nem kevés az olyan növények száma amelyek az ennél hidegebbel is megbirkóznak. Itt szeretnék egy fontos momentumot kiemelni, mégpedig a csapadék szerepét, hiszen ennek alapján máris két csoportba lehet sorolni e növényeket: vannak télállók és vannak fagytűrők. Az első csoport esetében nem jelent problémát a téli csapadék, míg a másodiknál igen, sőt jelentősen ronthatja az amúgy bámulatra méltó fagytűrési tulajdonságokat. Ez fontos szempont a teleltetés megtervezésénél. A telepítésnél is azonos igényűeket célszerű egymás közelébe ültetni.

 

Neveljünk télálló egzotikus növényeket a kertben!

 

Magyarország éghajlata nedves kontinentális, meleg, viszonylag hosszú nyarakkal és hideg, de nem túl hosszú telekkel. Ezzel azonban még nem mondtunk el mindent, hiszen a Kárpát-medence elhelyezkedésénél és védettségénél fogva óceáni és mediterrán hatásoknak is ki van téve. Ezáltal teleinkben nem csak a kontinentális jellemzők érvényesülnek. Ha még ehhez hozzávesszük a mikroklímát, akkor adott helyen még kedvezőbb lehet a helyzet.

 

telallo1

 

Fontos mikroklimatikus tényezők a fekvés (dél, dél-nyugat), az épülethez való közelség, a domborzati viszonyok, valamint a városi klíma. A fekvés ill. domborzati viszonyok alapján Magyarországon a szőlőklímák felelnek meg legjobban a feltételeknek, de ezen belül is az ún. szubmediterrán mikroklímájú helyek. Ilyenek pl. a dél-budai dombság (itt a városi klíma is sokat számít), a Balaton-felvidék (ezen belül is főleg a Tihanyi-fsz. és Badacsony déli lejtői), a Mecsek- és Villányi- hegységek déli lejtői. Mi sem bizonyítja jobban a szubmediterrán jelleget, mint az, hogy a Mecsek, a Tihanyi-félsziget és a Villányi-hegység déli lejtőin nyáron óriás énekeskabócák muzsikájában gyönyörködhetünk, ami viszont tipikus mediterrán rovarfaj (indikátorfaj). Az épületekhez való közelség, illetve a városi klíma a téli fűtés miatti hőveszteség miatt fontos, hiszen a fal közelébe telepített növények magasabb hőmérsékleten élhetnek általa. Mielőtt rátérnék az átteleltetés módszereire, érdemes megemlíteni, hogy milyen növényekről is van szó.

 

Három fő csoportról szólnék a továbbiakban:

értékelés