Milyen pálmát ültessünk a kertünkbe?
A pálmafák a győzelem, az újjászületés és a halhatatlanság szimbólumai. A keleti kultúrákban leginkább az áldás és erő jelképei.

PÁLMA A KERTÜNKBEN

Ismerkedjünk a pálmákkal!

 

A Trachycarpus nemzetségbe magas törzsű, dekoratív megjelenésű pálmák tartoznak. Görögül a trachys = érdeset, a kapros = termést jelent. A nemzetség leggyakrabban ültetett fajaT. excelsa , köznapi nevén kínai szélmalompálma.

 

Livistona chinensis (kínai legyezőpálma)


Őshazájában (Kína, Burma) 8-12 m-es magasságot is elérheti. A pálmafák a győzelem, az újjászületés és a halhatatlanság szimbólumai. A keleti kultúrákban leginkább az áldás és erő jelképei. "A római birodalom idején a katonai győzelmet jelentette. Nyilvános mérkőzéseken a koszorúk mellett gyakran pálmaágat adtak a győzteseknek. Jézust is pálmaággal köszöntötték, amikor húsvét előtt egy héttel bevonult Jeruzsálembe. E napot nevezik azóta pálma vagy virágvasárnapnak. A virágvasárnapi pálma Krisztus feltámadásának, a bűn és a halál feletti győzedelmességének a jelképe." (Pál József és Újvári Edit: Szimbólumtár Bp. Balassi Kiadó, 2001)

PÁLMA A KERTÜNKBEN
A törzset sötétbarna szálakból álló szövevény borítja. A levélalapok a törzsön sokáig fennmaradnak. Levélnyele tüskétlen, érdes tapintású, töve hosszú barna szálakkal borított, levele tenyeresen összetett, 80-120 cm átmérőjű. Sárga virágai kicsi rövid száron nyílnak.

 

Trachycarpus excelsa (szélmalom pálma)


Termése vese alakú, éretten kékes színű. Magvai 30 fokon, agyagos vályogtalajban csíráznak a legjobban, de homokban is megfelelő eredményre számíthatunk. Vigyázni kell a magvak nedvesen tartására, mert ha kiszáradnak, gyorsan elvesztik csírázóképességüket. A T. excelsa magjai szobahőmérsékleten 17 hónapig őrzik meg életképességüket.

Nevelésének sikere két kritikus tényezőn múlik. Az egyik, hogy jó termőképességű, jó vízáteresztő képességgel rendelkező védett helyre ültessük a növényt. Törekednünk kell arra, hogy hasonló legyen, mint a faj természetes előfordulási helyének talaja. Tápdús, viszonylag kötött talajt igényel. A másik fontos termesztéstechnikai elem, hogy a fiatal növényt takarni kell a téli fagyok miatt.

Később, 6 éves korától már jól viseli a zord, akár -20 fokos hidegeket is. Nyáron gondoskodjunk a talaj nedvesen tartásáról, amit a növény bőséges levélhozammal hálál meg.


Washingtonia-pálma
Washingtonia robusta (Washingtonia pálma)

 

A pálmafélék esetében ritkán előfordul, hogy a levélcsúcsok megbarnulnak, elszáradnak. A barnulás oka a levegő és a talaj szárazsága. Ez a tünet megfelelő öntözéssel, a kritikus nyári időszakokban a növény körüli levegő vízzel való permetezésével megelőzhető. Súlyos tünet a levelek teljes elszáradása, amely talajhiba vagy a túlöntözés okozta gyökérelhalás következménye lehet. Így a nagyobbá váló párologtató felületet a megmaradó gyökérzet nem tudja ellátni megfelelő mennyiségű vízzel és az abban oldott ásványi anyagokkal. A gondosan kiválasztott területen ezek a gondok csak ritkán fordulhatnak elő.

A Közel-Keleten útsorfa, Magyarországon pedig szoliterként idézi fel a titokzatos tájak hangulatát. Haragoszöld levele, szálfa habitusa, és örökzöld dekoratív legyezőszerű levélzete folytán méltán hódítja meg az előkelő, gazdagságot sugárzó kerteket.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Van egy 3 éves mikulás virágom. kicsit felkopaszodott, de még mindig szép. Hogyan metszem?

Nyugodtan vágja vissza a hajtásokat 15 cm-es magasságban. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Napraforgó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.