H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
3
4
5
6
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Milyen pálmát ültessünk a kertünkbe?

Utolsó változtatás: 2010-11-05 | Első közzététel: 2002-09-10
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Milyen pálmát ültessünk a kertünkbe?
A pálmafák a győzelem, az újjászületés és a halhatatlanság szimbólumai. A keleti kultúrákban leginkább az áldás és erő jelképei.

PÁLMA A KERTÜNKBEN

Ismerkedjünk a pálmákkal!

 

A Trachycarpus nemzetségbe magas törzsű, dekoratív megjelenésű pálmák tartoznak. Görögül a trachys = érdeset, a kapros = termést jelent. A nemzetség leggyakrabban ültetett fajaT. excelsa , köznapi nevén kínai szélmalompálma.

 

Livistona chinensis (kínai legyezőpálma)


Őshazájában (Kína, Burma) 8-12 m-es magasságot is elérheti. A pálmafák a győzelem, az újjászületés és a halhatatlanság szimbólumai. A keleti kultúrákban leginkább az áldás és erő jelképei. "A római birodalom idején a katonai győzelmet jelentette. Nyilvános mérkőzéseken a koszorúk mellett gyakran pálmaágat adtak a győzteseknek. Jézust is pálmaággal köszöntötték, amikor húsvét előtt egy héttel bevonult Jeruzsálembe. E napot nevezik azóta pálma vagy virágvasárnapnak. A virágvasárnapi pálma Krisztus feltámadásának, a bűn és a halál feletti győzedelmességének a jelképe." (Pál József és Újvári Edit: Szimbólumtár Bp. Balassi Kiadó, 2001)

PÁLMA A KERTÜNKBEN
A törzset sötétbarna szálakból álló szövevény borítja. A levélalapok a törzsön sokáig fennmaradnak. Levélnyele tüskétlen, érdes tapintású, töve hosszú barna szálakkal borított, levele tenyeresen összetett, 80-120 cm átmérőjű. Sárga virágai kicsi rövid száron nyílnak.

 

Trachycarpus excelsa (szélmalom pálma)


Termése vese alakú, éretten kékes színű. Magvai 30 fokon, agyagos vályogtalajban csíráznak a legjobban, de homokban is megfelelő eredményre számíthatunk. Vigyázni kell a magvak nedvesen tartására, mert ha kiszáradnak, gyorsan elvesztik csírázóképességüket. A T. excelsa magjai szobahőmérsékleten 17 hónapig őrzik meg életképességüket.

Nevelésének sikere két kritikus tényezőn múlik. Az egyik, hogy jó termőképességű, jó vízáteresztő képességgel rendelkező védett helyre ültessük a növényt. Törekednünk kell arra, hogy hasonló legyen, mint a faj természetes előfordulási helyének talaja. Tápdús, viszonylag kötött talajt igényel. A másik fontos termesztéstechnikai elem, hogy a fiatal növényt takarni kell a téli fagyok miatt.

Később, 6 éves korától már jól viseli a zord, akár -20 fokos hidegeket is. Nyáron gondoskodjunk a talaj nedvesen tartásáról, amit a növény bőséges levélhozammal hálál meg.


Washingtonia-pálma
Washingtonia robusta (Washingtonia pálma)

 

A pálmafélék esetében ritkán előfordul, hogy a levélcsúcsok megbarnulnak, elszáradnak. A barnulás oka a levegő és a talaj szárazsága. Ez a tünet megfelelő öntözéssel, a kritikus nyári időszakokban a növény körüli levegő vízzel való permetezésével megelőzhető. Súlyos tünet a levelek teljes elszáradása, amely talajhiba vagy a túlöntözés okozta gyökérelhalás következménye lehet. Így a nagyobbá váló párologtató felületet a megmaradó gyökérzet nem tudja ellátni megfelelő mennyiségű vízzel és az abban oldott ásványi anyagokkal. A gondosan kiválasztott területen ezek a gondok csak ritkán fordulhatnak elő.

A Közel-Keleten útsorfa, Magyarországon pedig szoliterként idézi fel a titokzatos tájak hangulatát. Haragoszöld levele, szálfa habitusa, és örökzöld dekoratív legyezőszerű levélzete folytán méltán hódítja meg az előkelő, gazdagságot sugárzó kerteket.


Szólj Te is hozzá!