Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
Mivel a magyar klíma nem igazán kedvező a pálmák számára, a lehető legjobb körülményeket kell biztosítanunk ennek ellensúlyozására.

Mivel a magyar klíma nem kifejezetten a pálmák számára lett teremtve, a lehető legjobb körülményeket kell biztosítani ennek ellensúlyozására.

 

Ha még nem szánta el magát arra, hogy pálmaházat építsen, itt található néhány olcsóbb módszer a pálma védelmére:

Fiatalon esélytelen kiültetni a pálmákat

Kétéves kor előtt semmiképpen ne ültesse ki a pálmát. Javaslom, hogy négyéves koron túl lévő pálmát ültessen. Minél korosabb a pálma, annál jobb esélyei vannak. Ha a pálmát megvásárolta, az első télen még ne ültesse ki. A következő évben tavasszal, a fagyok után ki lehet ültetni. Ültetéskor trágyázás/műtrágyázás mellett locsolja be B-vitaminos oldattal is.

 

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz

A budapesti Fűvészkertben jól érzi magát

 

A pálma ültetése


Vigyázzunk arra, hogy a fát ne ültessük mélyebbre, mint volt. A korábbi talajvonalat a színkülönbség mutatja. Óvjuk a törzset sérülésektől. A fa körül "tányért" kell kialakítani, hogy locsoláskor a víz a gyökerekhez szívódjon.

A hervadó leveleket csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elszáradtak, mert a növény roppant takarékos, és minden használható tápanyagot visszavon az elöregedett levelekből.

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz

Budapest belvárosában is éldegél néhány

A pálma trágyázása


Az évi első trágyázást akkor kell végezni, amikor fagy már biztosan nem várható. A hideg idő elmúltával okos ötletnek tűnik 2-3 alkalommal (egyhetes időközökben) gombátlanító szerrel kezelni a fát. Két-háromhavonta kell trágyázni fajtától függően. (Trachycarpus : március - június - szeptember)

 

Műtrágya és nyomelemek

A pálmáknak olyan kiegyensúlyozott műtrágya kell, amely nyomelemeket is tartalmaz. Minél többfajta, annál jobb. A Floridai Egyetem által ajánlott műtrágyaarány: 2:1:3:1 (N:P:K:Mg), lehetőleg idővel oldódó formában a következő nyomelemekkel: S: 1-2 %, valamint Fe, Mn, Zn, Cu, B. Ebből 6.5 dkg-ot használunk négyzetméterenként a lombkorona alatti egész területen. Ha nem talál megfelelő műtrágyát, jobb a szervestrágya.

Ha a pálma jóltápláltan néz a tél elé, komolyan növeltük az esélyeit.

 

Fontos a mikroklíma


Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
Szélvédett, napos sarok, a ház, déli oldala jó hely. Ha a ház déli oldala nem elérhető erre a célra, az is segít, ha szélfogó növényekkel van körülvéve. Ne felejtsük el, hogy a széltől való védelem télen a legfontosabb, ezért használjunk e célra örökzöldeket.

Épületek belső udvara védett, jó hely; válasszuk a legnaposabb sarkot. A délutáni napsütés erősebb, mint a délelőtti.

A hó is hőszigetelő hatású. Arra azonban vigyázni kell, hogy a levelek között ne maradjon sok jég, az veszélyeztetheti a pálma szívét (a korona közepe, ahol az új hajtás nő). Ha az elpusztul, vagy súlyosan károsodik, a pálma meghal.

A pálmafa tányérját betakarhatjuk olyan anyaggal, ami gyűjti a meleget. Sötét színű kavics, apróra tört téglatörmelék, stb. Ha a tetejére apróra vágott fenyőkérget szórunk (7-8 cm vastagon), az a talaj vízháztartását is javítja.

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz

London, Hampton Court Palace

A pálma talaja ne legyen agyagos

Nagyon fontos a jó vízáteresztő képesség. Az agyagos talaj visszatartja a vizet, a növény lába gyakorlatilag vízben ázik. Ezt a trópusi és szubtrópusi növények nagy része nem éli túl. Ha a talaj túl agyagos, fel kell javítani - olyan mélyen, amennyire az energiájából csak telik. Biztosítson átmeneti zónát a rossz és jó talaj között. Télen ne locsoljuk.

 

Legfontosabb a téli védelem


 

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
A kiültetett pálmát legalább további két évig komoly téli védelemmel kell ellátni. Erre alkalmas pl. egy bőséges drótkerítés a fa körül. A ketrecet műanyagfóliával béleljük ki. A fólia és a növény közé száraz faleveleket kell tömködni elég szorosan, majd az egészet teljesen befedni a fóliával.

Ebben a ketrecben egy 6b zónában élő Trachycarpus fortunei várja száraz tölgylevelek között a tavaszt.

(Köszönöm T.J. Walters engedélyét fényképe közléséhez.)

Hideghullámok idején, amikor az éjszakai hőmérséklet -12 °C alatt várható, a pálmákat idősebb korukban is ajánlatos valamilyen módon védeni. Ilyen hirtelen felszerelhető védelem, ha egyszerűen takaróba csavarjuk. Öreg, használaton kívül helyezett pléd, takaró, zsákvászon is megteszi. Ha műanyagfóliát használ, ügyeljen, hogy a fólia sehol ne érjen a növényhez.

Idősebb növényeknél, ahol az előző módszerek már körülményesek lennének, a következő módszert lehet alkalmazni:

A lombkoronát összefogjuk és átkötjük, hogy a pálma "szívét" körülfogja és védelmezze. Ha a szélén néhány levél elfagy, az elfogadható áldozat. Az összekötözött koronát be lehet takarni zsákvászonnal, takaróval. Ügyeljunk arra, hogy jég lehetőleg ne rakódjon a levelek közé. A jég letörheti a koronát, megfagyhat a pálma szíve, egyszóval veszedelmes.

 

palma_nyarontelen

Pálmák nyáron és télen


Némely pálmafajta nem dobja el leszáradt leveleit. A magyar klímán okosabb a fán hagyni ezt a "szoknyát". A törzsnek nyújt komoly hőszigetelést hideg napokon. A legyezőpálmák szépségét szerintem nem is rontja ez trópusi, vadóc megjelenés. A csupasztörzsű fák törzsét idősebb korban is érdemes betakarni -12 foknál hidegebb időben.

Némely forrás szerint az is használ, ha Mozartot játszunk a növényeknek és beszélgetünk hozzájuk. E két utóbbi kísérleti kutatásával kertészetünk nem foglalkozik.

A pálmák hidegtűrési határa e gyebek mellett függ egészségi állapotuktól, a mikroklímától, a talaj nedvességétől, stb. A következő számok iránymutatók. Az alábbi értékeknél alacsonyabb hőmérsékletek esetén védelem nélkül kárt szenvedhetnek.

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
A hidegtűrési határt, ahány termesztő, annyiféle értékban adja meg. A különbségek oka többek között az is, hogy milyen szülőktől származó magokat használnak, valamint hogy magonckoruktól edzik-e a növendékpálmákat.

Az eltéresék egy másik oka az, hogy a hidegebb klímában kiültetett pálmák sorsáról nagyon kevés dokumentáció jut el a nagyközönséghez.

Az "edzett" pálmákon sajnos többnyire látható kisebb fagykár és a hideg időszak miatt lassabban nőnek.

Hidegtűrési adatok a Magyarországon is nevelhető pálmákról:
Forrás: http://neotropic.com/catalog/catalog_list.htm

Kisebb fagykár jelentkezhet a leveleken ezeknél az értékeknél.

 

Legyezőpálmák:


 • Brahea armata -12.2°C
 • Nannorrhops ritchiana -12.8°C
 • Rhapidophyllum hystrix -12.2°C
 • Sabal bermudana -15.0°C
 • Sabal domingensis -15.0°C
 • Sabal palmetto -17.8°C
 • Trachycarpus fortunei -17.8°C
 • Trachycarpus latisectus -15.0°C
 • Trachycarpus nanus -17.8°C
 • Trachycarpus takil -23.3°C
 • Trachycarpus wagnerianus -17.8°C
 • Washingtonia filifera -17.8°C

 

"Toll levelű" pálmák:


 

 • Butia capitata -9.5°C, de túlél -17.8°C-t is levélkárosodással
 • Jubaea chilensis -12.8°C

Megosztás

Édenkertész válaszol

Császárfám gyökere nyomja fel a talajt. . .

Sajnos van rá esély, hogy a járdában némi kárt tesz idővel. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.