Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz

5
Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
Mivel a magyar klíma nem igazán kedvező a pálmák számára, a lehető legjobb körülményeket kell biztosítanunk ennek ellensúlyozására.

Mivel a magyar klíma nem kifejezetten a pálmák számára lett teremtve, a lehető legjobb körülményeket kell biztosítani ennek ellensúlyozására.

 

Ha még nem szánta el magát arra, hogy pálmaházat építsen, itt található néhány olcsóbb módszer a pálma védelmére:

Fiatalon esélytelen kiültetni a pálmákat

Kétéves kor előtt semmiképpen ne ültesse ki a pálmát. Javaslom, hogy négyéves koron túl lévő pálmát ültessen. Minél korosabb a pálma, annál jobb esélyei vannak. Ha a pálmát megvásárolta, az első télen még ne ültesse ki. A következő évben tavasszal, a fagyok után ki lehet ültetni. Ültetéskor trágyázás/műtrágyázás mellett locsolja be B-vitaminos oldattal is.

 

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz

A budapesti Fűvészkertben jól érzi magát

 

A pálma ültetése


Vigyázzunk arra, hogy a fát ne ültessük mélyebbre, mint volt. A korábbi talajvonalat a színkülönbség mutatja. Óvjuk a törzset sérülésektől. A fa körül "tányért" kell kialakítani, hogy locsoláskor a víz a gyökerekhez szívódjon.

A hervadó leveleket csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elszáradtak, mert a növény roppant takarékos, és minden használható tápanyagot visszavon az elöregedett levelekből.

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz

Budapest belvárosában is éldegél néhány

A pálma trágyázása


Az évi első trágyázást akkor kell végezni, amikor fagy már biztosan nem várható. A hideg idő elmúltával okos ötletnek tűnik 2-3 alkalommal (egyhetes időközökben) gombátlanító szerrel kezelni a fát. Két-háromhavonta kell trágyázni fajtától függően. (Trachycarpus : március - június - szeptember)

 

Műtrágya és nyomelemek

A pálmáknak olyan kiegyensúlyozott műtrágya kell, amely nyomelemeket is tartalmaz. Minél többfajta, annál jobb. A Floridai Egyetem által ajánlott műtrágyaarány: 2:1:3:1 (N:P:K:Mg), lehetőleg idővel oldódó formában a következő nyomelemekkel: S: 1-2 %, valamint Fe, Mn, Zn, Cu, B. Ebből 6.5 dkg-ot használunk négyzetméterenként a lombkorona alatti egész területen. Ha nem talál megfelelő műtrágyát, jobb a szervestrágya.

Ha a pálma jóltápláltan néz a tél elé, komolyan növeltük az esélyeit.

 

Fontos a mikroklíma


Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
Szélvédett, napos sarok, a ház, déli oldala jó hely. Ha a ház déli oldala nem elérhető erre a célra, az is segít, ha szélfogó növényekkel van körülvéve. Ne felejtsük el, hogy a széltől való védelem télen a legfontosabb, ezért használjunk e célra örökzöldeket.

Épületek belső udvara védett, jó hely; válasszuk a legnaposabb sarkot. A délutáni napsütés erősebb, mint a délelőtti.

A hó is hőszigetelő hatású. Arra azonban vigyázni kell, hogy a levelek között ne maradjon sok jég, az veszélyeztetheti a pálma szívét (a korona közepe, ahol az új hajtás nő). Ha az elpusztul, vagy súlyosan károsodik, a pálma meghal.

A pálmafa tányérját betakarhatjuk olyan anyaggal, ami gyűjti a meleget. Sötét színű kavics, apróra tört téglatörmelék, stb. Ha a tetejére apróra vágott fenyőkérget szórunk (7-8 cm vastagon), az a talaj vízháztartását is javítja.

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz

London, Hampton Court Palace

A pálma talaja ne legyen agyagos

Nagyon fontos a jó vízáteresztő képesség. Az agyagos talaj visszatartja a vizet, a növény lába gyakorlatilag vízben ázik. Ezt a trópusi és szubtrópusi növények nagy része nem éli túl. Ha a talaj túl agyagos, fel kell javítani - olyan mélyen, amennyire az energiájából csak telik. Biztosítson átmeneti zónát a rossz és jó talaj között. Télen ne locsoljuk.

 

Legfontosabb a téli védelem


 

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
A kiültetett pálmát legalább további két évig komoly téli védelemmel kell ellátni. Erre alkalmas pl. egy bőséges drótkerítés a fa körül. A ketrecet műanyagfóliával béleljük ki. A fólia és a növény közé száraz faleveleket kell tömködni elég szorosan, majd az egészet teljesen befedni a fóliával.

Ebben a ketrecben egy 6b zónában élő Trachycarpus fortunei várja száraz tölgylevelek között a tavaszt.

(Köszönöm T.J. Walters engedélyét fényképe közléséhez.)

Hideghullámok idején, amikor az éjszakai hőmérséklet -12 °C alatt várható, a pálmákat idősebb korukban is ajánlatos valamilyen módon védeni. Ilyen hirtelen felszerelhető védelem, ha egyszerűen takaróba csavarjuk. Öreg, használaton kívül helyezett pléd, takaró, zsákvászon is megteszi. Ha műanyagfóliát használ, ügyeljen, hogy a fólia sehol ne érjen a növényhez.

Idősebb növényeknél, ahol az előző módszerek már körülményesek lennének, a következő módszert lehet alkalmazni:

A lombkoronát összefogjuk és átkötjük, hogy a pálma "szívét" körülfogja és védelmezze. Ha a szélén néhány levél elfagy, az elfogadható áldozat. Az összekötözött koronát be lehet takarni zsákvászonnal, takaróval. Ügyeljunk arra, hogy jég lehetőleg ne rakódjon a levelek közé. A jég letörheti a koronát, megfagyhat a pálma szíve, egyszóval veszedelmes.

 

palma_nyarontelen

Pálmák nyáron és télen


Némely pálmafajta nem dobja el leszáradt leveleit. A magyar klímán okosabb a fán hagyni ezt a "szoknyát". A törzsnek nyújt komoly hőszigetelést hideg napokon. A legyezőpálmák szépségét szerintem nem is rontja ez trópusi, vadóc megjelenés. A csupasztörzsű fák törzsét idősebb korban is érdemes betakarni -12 foknál hidegebb időben.

Némely forrás szerint az is használ, ha Mozartot játszunk a növényeknek és beszélgetünk hozzájuk. E két utóbbi kísérleti kutatásával kertészetünk nem foglalkozik.

A pálmák hidegtűrési határa e gyebek mellett függ egészségi állapotuktól, a mikroklímától, a talaj nedvességétől, stb. A következő számok iránymutatók. Az alábbi értékeknél alacsonyabb hőmérsékletek esetén védelem nélkül kárt szenvedhetnek.

Használati utasítás szabadba ültetett pálmákhoz
A hidegtűrési határt, ahány termesztő, annyiféle értékban adja meg. A különbségek oka többek között az is, hogy milyen szülőktől származó magokat használnak, valamint hogy magonckoruktól edzik-e a növendékpálmákat.

Az eltéresék egy másik oka az, hogy a hidegebb klímában kiültetett pálmák sorsáról nagyon kevés dokumentáció jut el a nagyközönséghez.

Az "edzett" pálmákon sajnos többnyire látható kisebb fagykár és a hideg időszak miatt lassabban nőnek.

Hidegtűrési adatok a Magyarországon is nevelhető pálmákról:
Forrás: http://neotropic.com/catalog/catalog_list.htm

Kisebb fagykár jelentkezhet a leveleken ezeknél az értékeknél.

 

Legyezőpálmák:


 • Brahea armata -12.2°C
 • Nannorrhops ritchiana -12.8°C
 • Rhapidophyllum hystrix -12.2°C
 • Sabal bermudana -15.0°C
 • Sabal domingensis -15.0°C
 • Sabal palmetto -17.8°C
 • Trachycarpus fortunei -17.8°C
 • Trachycarpus latisectus -15.0°C
 • Trachycarpus nanus -17.8°C
 • Trachycarpus takil -23.3°C
 • Trachycarpus wagnerianus -17.8°C
 • Washingtonia filifera -17.8°C

 

"Toll levelű" pálmák:


 

 • Butia capitata -9.5°C, de túlél -17.8°C-t is levélkárosodással
 • Jubaea chilensis -12.8°C
értékelés