A híres Királyi Botanikus Kert
A londoni Kew Gardens padjai tetszettek a legjobban. Aki szponzorál egy padot, az egy aprócska táblával emléket állíthat szeretteinek.

London botanikai szempontból egyik legizgalmasabb látványossága a Kew Gardens, azaz a Királyi Botanikus Kert.

 

A világ legnagyobb, a nagyközönség által is látogatható, ligetes-parkos területeiről, pompás növényházairól és egyéb építészeti nevezetességeiről híres botanikus kert hatalmas területen, 121 hektáron kápráztatja el látogatóit. Kora tavasszal, a gyümölcsfák virágzásának és a legszebb kerti virágok nyílásának idején, egy kellemesen enyhe, szellős napon jártunk ott.

 

KIRÁLYI KERTBŐL VILÁGÖRÖKSÉG

 

A botanikus kert története több száz évre nyúlik vissza:


a XVI. században VIII. Henrik ajándékozta meg nővérét az első kertrészlettel, melynek nyomai ma is megtalálhatók egy süllyesztett jázminkert formájában. Az uralkodóház folyamatosan bővítette a kert alapterületét és különböző épületekkel gazdagította a parkot. A házak nem csak a kert díszévé váltak, de a mai napig élőhelyül is szolgálnak a világ szinte minden tájáról érkezett növényritkaságoknak. Londonba került például az első példány a Föld legnagyobb virágjával büszkélkedő dögvirágból. Ebből a korból származik a kilencemeletes, nyolcszögletű kínai pagoda, a ma kávéházként és étteremként működő Narancsház (Orangery) és a tavasszal nárciszmezőben álló Aeolus szentély. A parkban található két királyi épület is, a Queen Charlotte`s Cottage és a Kew Palace.

 

KIRÁLYI KERTBŐL VILÁGÖRÖKSÉG
KIRÁLYI KERTBŐL VILÁGÖRÖKSÉG

 

A XIX. század közepére Kew Gardens már elérte mai nagyságát. Egy részét ekkor nyitották meg először ismeretterjesztés céljából a nagyközönség előtt.

A park ékessége többek között az ívelt vonalú pálmaház, amely igazi trópusi vadonnak (banánnak, papayának, mangónak, orchideáknak stb.) ad otthont.

A Princess of Wales télikertben tíz különböző éghajlat növényeit tekinthetik meg a látogatók. Olyan különlegességek csodálhatók meg itt, mint az amazóniai tavirózsa, az aloe vera és számos húsevő növény. A botanikus kert területén található az 1990-ben létesített Centre for Economic Botany elnevezésű épületkomplexum, amelyben a gazdasági szempontból jelentős növények gyakorlati felhasználását vizsgálják.

értékelés