A híres Királyi Botanikus Kert
A londoni Kew Gardens padjai tetszettek a legjobban. Aki szponzorál egy padot, az egy aprócska táblával emléket állíthat szeretteinek.

London botanikai szempontból egyik legizgalmasabb látványossága a Kew Gardens, azaz a Királyi Botanikus Kert.

 

A világ legnagyobb, a nagyközönség által is látogatható, ligetes-parkos területeiről, pompás növényházairól és egyéb építészeti nevezetességeiről híres botanikus kert hatalmas területen, 121 hektáron kápráztatja el látogatóit. Kora tavasszal, a gyümölcsfák virágzásának és a legszebb kerti virágok nyílásának idején, egy kellemesen enyhe, szellős napon jártunk ott.

 

KIRÁLYI KERTBŐL VILÁGÖRÖKSÉG

 

A botanikus kert története több száz évre nyúlik vissza:


a XVI. században VIII. Henrik ajándékozta meg nővérét az első kertrészlettel, melynek nyomai ma is megtalálhatók egy süllyesztett jázminkert formájában. Az uralkodóház folyamatosan bővítette a kert alapterületét és különböző épületekkel gazdagította a parkot. A házak nem csak a kert díszévé váltak, de a mai napig élőhelyül is szolgálnak a világ szinte minden tájáról érkezett növényritkaságoknak. Londonba került például az első példány a Föld legnagyobb virágjával büszkélkedő dögvirágból. Ebből a korból származik a kilencemeletes, nyolcszögletű kínai pagoda, a ma kávéházként és étteremként működő Narancsház (Orangery) és a tavasszal nárciszmezőben álló Aeolus szentély. A parkban található két királyi épület is, a Queen Charlotte`s Cottage és a Kew Palace.

 

KIRÁLYI KERTBŐL VILÁGÖRÖKSÉG
KIRÁLYI KERTBŐL VILÁGÖRÖKSÉG

 

A XIX. század közepére Kew Gardens már elérte mai nagyságát. Egy részét ekkor nyitották meg először ismeretterjesztés céljából a nagyközönség előtt.

A park ékessége többek között az ívelt vonalú pálmaház, amely igazi trópusi vadonnak (banánnak, papayának, mangónak, orchideáknak stb.) ad otthont.

A Princess of Wales télikertben tíz különböző éghajlat növényeit tekinthetik meg a látogatók. Olyan különlegességek csodálhatók meg itt, mint az amazóniai tavirózsa, az aloe vera és számos húsevő növény. A botanikus kert területén található az 1990-ben létesített Centre for Economic Botany elnevezésű épületkomplexum, amelyben a gazdasági szempontból jelentős növények gyakorlati felhasználását vizsgálják.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Mi ez a szobanövény és hogyan szaportható?

A legtöbb dracéna faj légbujtással szaporítható.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Nyílik a hunyor

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.