A nappalik dísze a kínai legyezőpálma (Livistonia chinensis)

A nappalik dísze a kínai legyezőpálma (Livistonia chinensis)
A kínai legyezőpálma Dél-Kínából származik. Nagy, legyező alakú, hasított levelei vannak. Igen helyigényes növény, akár 180 cm-re is megnő, de csodálatosan mutatnak terebélyes levelei, ha hagyunk elég teret a számára.


A kínai legyezőpálma bemutatása

 

KÍNAI LEGYEZŐPÁLMA (Livistonia chinensis)

Ez a pálmafaj Dél-Kínából származik. Hazájában akár 10 méter magasra is megnövő, robosztus megjelenésű pálmafajta. Nagy, legyző alakú, hasított levelei vannak. Igen helyigényes növény.

Nálunk a Livistona pálma szobai körmények között tartva, nem növi ki a lakást, szoliter törzset fejleszt, különösen alkalmas cserépben, konténerben tartásra. A pálma levélnyele tüskés! Igyekezzünk olyan helyre rakni, ahol a levelek finom, legyezőszerű szerkezete minden oldalról megcsodálható.

Erős gyökeret fejleszt, ezért minél melegebb helyen tartjuk a pálmát, annál jobban fejlődik. Nyáron a szabadban tartható, de ne tegyük ki közvetlen napsütésre!

A jó fejlődéshez szüksége van tápdús, de kissé homokos talajra. Mivel fiatal korukban erős gyökeret fejlesztenek, ezért nagy cserépben tartsuk őket.

 

A kínai legyezőpálma gondozása

Fényigény:

Egész évben világos, szűrt fényt igényel. Kevés fénynél megnyúlik és formátlan lesz.

 

Hőigény:

A szobahőmérsékletet szereti a legjobban, de nem érzékeny a hűvösebb vagy magasabb hőmérsékletekre. Télen legalább 7 °C-ot igényel.

 

Vízigény:

Rendszeresen, mérsékelten öntözzük. Ha a földlabdája kiszárad, akkor a növény elpusztul, de gyökérpusztuláshoz vezet az is, ha vízben áll. Tehát cserépben tartva, figyelnünk kell arra hogy a gyökerei megfelelő mennyiségű vízhez jussanak, de kerüljük a pangó vízet!

Páratartalom:

Magas páratartalmat igényel, főleg, ha fűtött szobában tartjuk. Helyezzük a cserepet nedves kavicsrétegre.

 

A kínai legyezőpálma betegségei:

Ha rossz körülmények között tartjuk, akkor a levelek foltosak lesznek, a levélcsúcsok megbarnulnak, és a levelek is lehullanak.

Kártevők:

Rendszeres lemosással védekezzünk a száraz levegőjű helyiségekben a pajzstetű és a takácsatka ellen.

értékelés