Liszteske, avagy az üvegházi molytetű
Kevés olyan rovarkártevõ található a növényházakban, amely annyi kellemetlenséget okoz, mint a molytetű vagy más néven liszteske.

 

Apró, fehér molyok a konyhakertben - kik vagytok?
Kellemetlen kártevője az üvegházaknak, a fóliasátraknak és a szabadföldi veteményeskerteknek is a liszteske vagy más nevén az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum).

 

A növényházakban két molytetű faj károsít. Az üvegházi liszteske a trópusokról és szubtrópusi területekrõl terjedt el az egész világon. Melegigényes faj, de egyre inkább alkalmazkodik az alacsony hőmérséklethez. A gyapotmolytetű az utóbbi években került be az országba, és rendkívüli növényvédő szer ellenállósága teszi még félelmetesebbé. A két fajt csak a nagyon gyakorlott szem tudja megkülönböztetni egymástól.

Az egész liszteske népesség a levelek fonákján él és károsít, a kifejlett repülő alakok, a nehezen észlelhetõ tojások, a helyhez kötötten élő, pajzstetű-szerű lárvák, valamint bábok egyaránt. Egy-egy nőstény több száz tojást rak, s növényházi körülmények között évente 10-20 nemzedékük is kifejlődhet.


A kártétel megnyilvánulásai a következõk

  • Szívogatásuk miatt a növények legyengülnek, a termés mennyisége csökken. Ha a fiatal növényeket nagy tömegben lepik el, akkor azok fejlődése szinte leáll.
  • A rovarok által ürített ragacsos mézharmaton megtelepszik a korompenész és szennyezi a növényt.
  • A kifejlett rovarok vírusvektorok, az uborka és a paradicsom virusos betegségét terjesztik.

 

dsc_0039

A védekezés nehézségei

A rovarölő szerek hatása – sajnos – minimálisra csökkent azokon a területeken, ahol hosszú idők óta permeteznek ellenük. Az ország hagyományos hajtató területein (pl.: Szeged és Szentes környékén) ez már általános jelenség. A kártevők rezisztenciája szinte minden korábban csodaszernek tűnő hatóanyaggal szemben kialakult.
Nehezíti a helyzetet, hogy a szerek döntő többsége kizárólag a repülő alakokat képes pusztítani, s ezek az össznépességnek legfeljebb 5 %-át jelentik. A tojások, lárvák és bábok ellen hatástalanok.
Nyaranta tömegesen jelennek meg a liszteskék a mezőgazdasági területeken, a kertekben, a növényházak környezetében. Ősszel, amikor az idő hűvösebbre fordul, nagy számban települnek be a termesztő berendezésekbe.

 

 

Mivel az ellenük való védekezés elég körülményes, mert meglehetősen ellenállóak a rovarölő szerekkel szemben. Ezért kidolgoztak két biológiai növényvédelmi módszert:

A védendő területen több, sárga színű karton- vagy műanyag lapot függesztenek ki. Ezeknek mindkét oldala tartósan és vízállóan ragacsos anyaggal van bekenve. A liszteskék, amelyek igen vonzódnak a sárga színhez, rárepülnek a sárga lapra, és beleragadva elpusztulnak.

Sárga színcsapda házilag

A ragasztóanyag házilag is elkészíthető. Kell hozzá 2,5 dl repceolaj, 20 dkg sertészsír, 2,5 dl terpentin és 20 dkg gyanta. A repceolajat a zsírral összefőzik, majd állandó keverés közben hozzáadják a terpentint és a gyantát. Olyan sűrű legyen, hogy ecsettel 2-3 mm vastagon kenhessük a hernyóenyvet a sárga lapra. Vigyázat, tűzveszélyes! (A recept Győrffy Sándor Szerszámok a biokertben c. összeállításából származik. Biofüzetek, 23. Mezőgazdasági Kiadó, 1988.)

Zárt körülmények között (fóliasátorban, üvegházban) eredményesen lehet védekezni a molytetvek ellen oly módon, hogy elszaporítják ellenségeit, az Encarsia formosa nevű fürkészdarazsakat.

 

encarsia-formosa_width
Encarsia formosa

 

A 0,6 mm nagyságú fekete torú, sárga potrohú parazita tojásait tojócsövének segítségével a liszteske lárváiba helyezi. A parazitált lárva 8-10 nap alatt megfeketedik és elpusztul; belőle - röplyukat rágva magának, előbújik a fürkészdarázs.

A fürkészdarazsakat kartonlapra nyomott lárvák formájában hozzák forgalomba. A lapokat a növények felső részére kell kiakasztani, lehetőleg egyenletes területi elosztásban.

 

A videót a Média Online készítette dr. Kukla Miklós és Papp Ákos, kertészmérnök közreműködésével.
Forrás: agronaplo.hu

Megosztás

Édenkertész válaszol

Fűnyírótraktorhoz kapcsolható vontatott gyepszellőztető?

Az MTD gyepszellőztetője egy nagyon hasznos, nagy teljesítményű kerti gép, a levelében nem írta, hogy mekkora felületen szeretné használni, de már 1000 nm felet én mindenféle képen javaslom, mert nagyon hatékony jó gép.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Illatoznak

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.