-
Traktoros
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
közjegyzőhelyettes
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Traktoros (tolólapos)
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Milyen gyümölcsből főzhető pálinka? - 2. rész](https://www.edenkert.hu/borteszt-es-kostolo/4824/kiskep/gyumolcs-palinka-fozese-2.jpg)
§. 98.
A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.
![]() |
Pálinkafőzés |
§. 99.
A' Földibodza gyümöltse s megérdemli, hogy a' Gazdasszony a' Ház-szükségére kiégesse. Erre ezek a' jegyzések szükségesek:
- A' Földibodza mikor egészen fekete; lemetéltetik gerézdestől, és hordókra hordatik.
- A' hordó a' napfényen áll, gyengén betakarva, a' gyümőlts tsomoszlóval összetöretik, és napjában kétszeris megkevertetik.
- Meg kel várni, még megforr; külömben mint más gyümöltsbőlis, ebből se lehet Spiritust kihúzni. A' megforrást a' tetején való buborékok, és valami bor szag eléggé megmutatják; de megetzetesedését nem kel várni. Egy akós Lombik legalkalmatosabb hozzá, és a' tsendes tüznél való égetés, mint a' fáin Szilvóriumhoz. Ize leginkább közelit a' gyümöltsök közzül a' Szilva Spiritushoz. 10-12 akóból egy akó Pálinka szokott tsepegni. Hogy semmi szaga ne maradjon; másodszor, összetört baratzk, vagy Szilva magra öntetik fel a' Kazánba, és égettetik.
![palinka-kifozes](https://www.edenkert.hu//upload/2/article/4824/palinka-kifozes.jpg)
§. 100.
A' hol más gyümölts nints: a' Kolompérbólis szoktak Spiritust égetni. Az Alfőldi fekete ritka földben bőven megterem, és mivel ott se erös törköly, sem egyéb gyümölts nints: a' házi szükségre lehet égetni. Ezeknek kedvekért leirom az elkészités módját: mert készittetlen, vagy nyersen égetni, büdös is, kevesis.
- A' Kolompér laposra megmetéltetik, és szellős helyre kiteríttetvén, megszáraztatik, annyira; hogy nedvességét, és kedvetlen szagát levetkezze.
- E' meglévén, száraztóra töltetik, mint az árpa máltz. Itt megszáradván, malomba megy, és megdaráltatik. Száz font nyers Kolompérból 25 font darált szokott kikerűlni.
- Tizenkét font daráltra szokás először először lágy meleg vizet tölteni, mint egy 50 itszét, és ezzel kevertetvén, keves idő mulva ismét annyit forroan. Minekutánna két óráig így áll: ismét töltenek reá 180 itsze vizet hidegen, hogy az egész keverék tsak olly meleg legyen, mint a' kifejett téj.
- Ekor Élesztőt tesznek bele, mint a' gabona daráltba, a' mitől 48 óra alatt megforr, a' mikor kiégettetik, mint a' gabona, és ád kétszeri leeresztésre 16 itsze jó izű égettbort 1814-ben láttam; de magam nem próbáltam, és tudom, hogy az Alföldiekis: inkább gabonát égetnek, mint Kolompért. Ha gabona nints: a' Kolompéris jó; annyival inkább, hogy az Alföldön igen bővön fog teremni, ha a' Gazdák e'nek termesztését beveszik magokhoz, mint a' Nemes Kunság elkezdette.
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820
<< Vissza a cikk elejére
![kapanyel](https://www.edenkert.hu//upload/2/article/4715/kapanyel.jpg)
Forrás: kapanyel.blog.hu