Oszlassunk el néhány tévhitet a bourbon whisky kapcsán

CÍMKÉK alkohol ital whisky

Amilyen népes a bourbon whiskyk iránt rajongók tábora, olyannyira sok félreértés, illetve tévhit kering a köztudatban velük kapcsolatban. Nem is lehetett kérdés tehát, hogy igyekszünk ezeket a tévhiteket minél hamarabb eloszlatni.

A cikkben kimondottan a készítés helyére, az érlelés idejére, valamint annak módjára vonatkozó, a valóságot nem fedő nézeteket cáfolunk meg a bourbon whiskyk kapcsán.

Pontosan hol is készülhet egy bourbon?

A közbeszédben többféle téves vélekedés is terjed azzal kapcsolatban, hogy pontosan hol is készülhet a bourbon whisky. Egyesek szerint kizárólag Kentucky állam területén. De léteznek ennél meredekebb elképzelések is, amelyek alapján kizárólag Bourbon megyében lehet bourbon whiskyt készíteni.

Az igazságot egyébként több nemzetközi egyezmény alátámasztja, szóval meglehetősen könnyű megfejteni ezt a rejtélyt. A bourbon whiskynek mindenképpen az Egyesült Államok területén kell készülnie, ugyanakkor teljesen mindegy, hogy melyik államban.

Mi az igazság a bourbon érlelésével kapcsolatban?

Bőven akadnak téves meggyőződések a bourbon whiskyk érlelési idejére vonatkozóan is. Példának okáért sokan úgy vélik, hogy a bourbont legalább 2 teljes éven át kell érlelni, másképp nem lehet bourbon elnevezéssel illetni.

A valóságban nincs kötelező érlelési idő az amerikai whiskyre vonatkozóan. A két éves intervallum egyébként a straight jelző követelményének számít, ami nem egy külön fajta, hanem a rendes amerikai whisky egy jelzője.

A bourbon whisky érlelési ideje egyébként sok esetben akár a 4 vagy a 6 éven át tartó intervallumot is kitölti. Ezenfelül akadnak olyan változatok is, amelyek kapcsán akár 10 évnél is hosszabb ideig tart az érlelés folyamata.

whiskey

További tévhitek, amelyek szintén a bourbon érlelésére vonatkoznak

Ha már az érlelés idejére vonatkozó tévhitet tisztáztuk, nézzük meg az érlelés módja kapcsán eloszlatásra váró téves meggyőződéseket. Sokszor állítják ugyanis, hogy a bourbon whiskyt kötelező jelleggel vadonatúj kiégetett hordóban szükséges érlelni.

A helyzet az, hogy a legtöbb amerikai whisky esetében valóban így történik maga az érlelés, ugyanakkor ez nincs szabályszerűen előírva. Ezzel kapcsolatban fontos tisztában lenni azzal is, hogy az Európai Unió területén érvényes szabályok merőben eltérnek az Amerikai Egyesült Államokban betartani szükséges előírásoktól.

A bourbon whisky érlelése kapcsán tehát egyáltalán nem számít hátránynak, hogyha a folyamat vadonatúj kiégetett hordóban megy végbe. Ellenben mindezt nem írja elő szabályozás, tehát a gyártók számára nincs ezzel kapcsolatban betartandó kötelező szabály.

Ha pedig ma is tisztáztunk néhány félreértést a bourbon whiskykkel kapcsolatban, akkor ideje lesz felhajtanunk egy pohárkával. Egészségünkre!

értékelés