A karácsonyi menü összeállítása és lefőzése nem kis feladat egy gyakorlott háziasszony vagy főzőember számára sem. Most egy olyan könnyen elkészíthető menüt hoztunk, amit kifejezetten a konyhában kevésbé rutinosan mozgóknak ajánlunk.

Karácsonyi menü összeállítása

A karácsonyi menü összeállítása még egy rutinos főzőnek is fejtörést okozhat, mert általában tízből kilenc ember szenteste szeretné elkápráztatni a főzőtudásával a családot. Ha az ételek nem passzolnak egymáshoz - például túl nehezek -akkor könnyen lehet, hogy a nagy beszélgetések helyett egymás mellett pihengetünk a kanapén.

A másik gyakori hiba az, amikor valaki túlvállalja magát. Ilyenkor sokkal nagyobb az esélye a hibának, ami aztán könnyen feszültséghez vezethet. És akkor minden lesz csak békés nem a karácsony.

Karácsonyi menü 2020

Ha nem ragaszkodunk a halászléhoz, akkor tökéletes nyitány lehet bármilyen zöldségleves. Például a zalai vargányaleves. Remekül passzol hozzá a karácsonyi csirkecomb, amely alá bedobhatunk néhány szem krumplit és akkor már a körettel sem kell foglalkoznunk. Végül egy egyszerű panna cotta felteszi az i-re pontot. Mutatjuk a recepteket.

Zalai vargányaleves

20201219_123136

A zalai vargányaleves annyira finom, hogy bármelyik karácsonyi asztalon megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 30 dkg vargánya
  • 2 nagyobb krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tejföl és 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz

A vargányát a vöröshagymával együtt az olajon lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet és a pirospaprikát is. Pár perc múlva felöntjük vízzel és beledobjuk a krumplidarabokat. Nagyjából 20 percig főzzük. Végül egy külön kis pohárban csomómentesre keverjük egy kanál főzőlével a lisztet a tejföllel. Egyet forr és már tálalhatjuk is.

 

Karácsonyi sült csirkecomb birssel és fokhagymával

csirke

Kivül ropogós, belül omlós csirke, amit a birs és a fokhagyma tesz ünnepivé.

Hozzávalók négy főre:

  • 4 csirkecomb (alsó-felső egyben)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szem birs
  • 6 szem burgonya
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés piros paprika
  • pici víz a csirkecomb alá

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra légkeveréses fokozatra. A csirkecombokat megmossuk, megtörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk őket, majd beletesszük a combokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Melléteszük a fokhagymagerezdeket. A feldarabolt birset, valamit a burgonya cikkeket. Öntünk a tepsi aljába nagyjából két deci vizet és betesszük a sütőbe. 30 percig 200 fokon, utána  még egy órát 160 fokon sütjük. Végül megszórhatjuk egy kis petrezselyemzölddel.

Kókuszos panna cotta

A panna cottát a legegyszerűbb előző nap elkészíteni, mert akkor szentestére biztosan megköt.

pannacotta

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 6 deci kókusztej (a sűrűbb konzerves változat)
  • 3 darab lapzselatin vagy egy tasak expressz zselatin
  • egy evőkanál cukor bármilyen édesítőszer (például xilit, eritrit stb.)egy rúd vanília kikapart magja
  • egy maréknyi bármilyen gyümölcs (isteni banánnal, naranccsal, eperrel, áfonyával, ribizlivel stb.)

Egy fazékban lassú tűzön csomómentesre keverjük a kókusztejben az előre hideg vízben áztatott lapzselatint. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog megkocsonyásodni. Használhatunk expressz zselatint (más néven zselatin fixet is), aminek az a legnagyobb előnye, hogy az egészet bele lehet a krémbe keverni.

Éles késsel belekotorjuk a vaníliamagokat és beleszórunk egy evőkanálnyi bármilyen édesítőt. Például nyírfacukrot, eritritet. Ezután az egészet alaposan összekeverjük és kis poharakba, csatos üvegbe, tálkákba öntjük. A pulton hagyjuk kihűlni, majd utána legalább négy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

Tálalhatjuk a poharakban vagy tányéron is.

értékelés