Mit főzzünk karácsonykor? - A legfinomabb menük 1.
Már javában tervezzük az ünnepi menüt. Az legyen, mint tavaly? Kipróbáljunk valami extrát? A szempontok: isteni finom legyen, ne legyen túl macerás, és ne lehessen nagyon elrontani sem. Olvasóink megosztották velünk jól bevált, kedvenc receptjeiket. Lássuk az elsőt: Gombával töltött pulyka cserépedényben sütve, és a desszert: Az én karácsonyi mézes sütim. Garantált a siker, ha kipróbáljuk!

Gombával töltött pulyka cserépedényben sütve

 

Hozzávalók:

  • Karácsonyi pulyka
    1 kb 2 kg-os pulyka
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 25 dkg gomba (erdei gomba a legjobb)
  • őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • késhegynyi őrölt majoránna
  • 2 tojás
  • 2 zsemle
  • kevés tej
  • kb. 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 alma

 

Elkészítés:

A hagymát lereszeljük, az olajon megdinszteljük.

A gombát nagyon apróra vágjuk, a s sóval, borssal a hagymán meg megpároljuk.

A pulyka máját ledaráljuk, a két tejben áztatott zsemlével, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel, majoránnával, sóval, borssal összekeverjük.

A pulyka hasüregébe töltjük a tölteléket, majd cérnával (amit a sütés után kiveszünk) összevarrjuk. A pulyka mellrészét a bőr alatt bevagdossuk, és a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket és almaszeleteket helyezünk. A bőrt utána visszahajtjuk.

A pulykát megsózzuk, vékonyan megkenjük vajjal, majd az előre beáztatott cserépedénybe tesszük és a fedővel kb. 2-3 órát sütjük.

A végén a tetőt levéve még pár percig ropogósra pirítjuk.

Burgonyapürével tálalva a legfinomabb! Jó étvágyat kívánok!

 

Az én Karácsonyi mézes sütim

Karácsonyi süti
Hozzávalók

 

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg porcukor
  • 25 dkg méz
  • 4 tojás
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 kevés reszelt citromhéj
  • A díszítéshez színes cukorgyöngyök

 

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát 1 napra a hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap deszkán kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk és kerek formával kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe nem túl szorosan egymás mellé helyezzük.

Előmelegített sütőben szép aranysárga színűre sütjük.

20 dkg porcukorból 2 evőkanálnyi vízzel cukormázat készítünk (a porcukrot a vízzel folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad).

A mázat még melegen kell a süteményre kenni.

A cukorgyöngyökből a tetejére tetszőleges alakzatokat rakhatunk ki.

Egyszerű nagyon kiadós, szép karácsonyi sütemény, a vendégeinket bátran kínálhatjuk vele, el lesznek ragadtatva tőle.

Boldog Karácsonyt kívánok!

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Van egy 12 eves nyirfam. A kornyek azonos koru faihoz kepest kb fele meretu. . .

A nyírfák (Betula sp. ) viszonylag ellenálló fák hazánkban. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Kinyíltak

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.