Mit főzzünk karácsonykor? - A legfinomabb menük 2.
Már javában tervezzük az ünnepi menüt. Az legyen, mint tavaly? Kipróbáljunk valami extrát? A szempontok: isteni finom legyen, ne legyen túl macerás, és ne lehessen nagyon elrontani sem. Olvasóink megosztották velünk jól bevált, kedvenc receptjeiket. Lássuk a másodikat: Pulykával töltött sajtos gomba, paradicsom mártással, és a desszert: Mogyorós trüffel golyó. Garantált a siker, ha kipróbáljuk!

Pulykával töltött sajtos gomba, paradicsom mártással

 

 

Pulykával töltött sajtos gomba
Hozzávalók 4 személyre:

 

  • 12 nagy csiperke gomba
  • őrölt bors,
  • 1 evőkanál vaj
  • 60 dkg darált pulykacomb
  • 10 dkg darált
  • húsos füstölt szalonna
  • 2 kiskanál fokhagymakrém
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csapott kiskanál kakukkfű
  • 1 tojás
  • 12 dkg reszelt trappista sajt

 

Paradicsom szósz
A mártáshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 doboz konzervparadicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • fél csokor metélőhagyma
  • 1 kiskanál cukor

 




Elkészítése:

 

A gombák tönkjeit kitörjük. A kalapokat sóval, borssal fűszerezzük, és egy vajjal kikent tepsibe, üregükkel felfelé egymás mellé ültetjük.
A darált pulykacombot, és füstölt szalonnát a darabokra aprított gombatönkökkel összekeverjük, majd sóval, borssal, a fokhagymakrémmel, a finomra aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük, és a tojással összedolgozzuk.
A masszát 12 egyforma kis gombócra osztjuk, és a gombákat megtöltjük vele. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és 200 C-os sütőben pirosra sütjük.
A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, majd üvegesre pirítjuk benne a felaprított vöröshagymát. A felkockázott paradicsomot a levével együtt beletesszük, és felforraljuk.
Sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal és metélőhagymával fűszerezzük. Ha túl savanykás, 1 kiskanál cukorral tompíthatunk az ízén.
Tálaláskor a gombákat tányérra fektetjük, és körbelocsoljuk a forró mártással. Friss péksüteménnyel kínáljuk.

 

Mogyorós trüffel golyó

Hozzávalók (kb. 22 db. golyóhoz):

 

karácsonyi trüffel
A trüffelhez:

200 g tejcsokoládé

44 cl tejszín

33 cl ír krémlikőr

22 szem hántolt törökmogyoró

 

A bevonathoz: 80%-os étcsokoládé

 

Elkészítése:

 

1. A tejcsokoládét egy tálba tesszük, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és alaposan elkeverjük vele.

2. Ezután az ír krémlikőrt is hozzáadjuk, és ezzel is jól elkeverjük. Ha megvan, tegyük mélyhűtőbe kb. 30 percre a trüffelt.

3. Ha megkötött, kiskanállal apró - kb 1dkg-os - darabokat szaggatunk a trüffelből. A darabkákba belenyomunk egy szem törökmogyorót, majd golyócskákat formázunk belőle.Figyelem! Lényeges, hogy a golyók aprók legyenek, azaz tartsuk a receptben előírt darabszámot, mert a nagy trüffelek nagyon tömény ízűek lehetnek!

4. Az így kapott golyókat tegyük zsírpapírra, majd kb. 10 percre tegyük be őket a fagyasztóba. Ez idő alatt a keserű csokoládét olvasszuk fel egy tálban.

5. Ha a golyócskák megkötöttek, egy kevés étcsokoládét tegyünk a tenyerünkbe, és egyenként forgassuk át benne a golyókat. Ezután tegyük őket vissza a zsírpapírra, majd újabb 10 percre a fagyasztóba.

6. Ha megkeményedett rajtuk a csokoládé, még egyszer megismételjük a csokiban megforgatást, és újabb 10 percre hűtőbe tesszük őket.

7. A kész trüffel golyókat lehetőleg pár órán át érleljük a hűtőben, de akár azonnal is kínálhatjuk behűtve.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell gondozni a léggömbvirágot?

A léggömbvirág vagy hírharang (Platycodon grandiflorum) egy július-augusztusban virágzó évelő növény.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.