Konyhakert betakarítása és befőzés

A Green Team évadzáró részében a nyári forróság utáni gondozásé, táplálásé a főszerep, na meg persze a befőzésé! Az évad 10. részében Havas Dóra gasztroblogger csatlakozik McMemeny Márkhoz és Szomoru Miklóshoz, hogy hasznos tanácsokkal lássa el a két műsorvezetőt a kertben termett zöldségek felhasználásával kapcsolatban.

 

Míg az idei nyár forróságát kifejezetten élvezték a spirálba ültetett fűszerek, a nagy meleg és extrém UV-sugárzás a konyhakert növényei többségét megviselte. Márk és Miklós megmutatja, hogyan érdemes gondozni és táplálni a paradicsomot a szezon végéhez közeledve. Esetükben a hónaljhajtásokat visszavágását javasolják; a metszett kacsokat pedig helyben is lehet komposztálni. Tápanyagutánpótlásra vízben oldódó szerves anyagot javasolnak. A szerves tápból a paradicsom gyorsan fel tudja venni a szükséges anyagokat, míg a felhasználatlan tápanyag a talajban marad, és később hasznosul, miközben nemcsak a növényt, de a talajt is táplálja.

Az algapakolás szintén hasznos segítség lehet a nagy hőstressznek kitett növények számára. Márktól megtudhatják a nézők, milyen sűrűségű oldattal és hogyan érdemes a növényeket permetezni, hogy a tengeri algák ellenállóképességét a legjobban átadják a növényeknek. Az epizódban Miki és Márk beszél még a poloskák elleni természetes védekezésről, de a gyapjúmulcsról is többet tudhatnak meg a nézők.

Ami a kertben termett, vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket illeti, ezek felhasználásában és tartósításában Havas Dóra gasztroblogger siet a két műsorvezető segítségére. Dóra útmutatásával a Miki kertjében nőtt patisszon, Hokkaido tök, cukkini, kolbásztök és paradicsom felhasználásával indiai ízvilág ihlette curryt készítenek, bográcsban.

A maradék paradicsomból pizzaszószt főznek, valamint céklát és cukkinit fermentálnak, amiről több hasznos információt elárul Dóra.

Green Team a Spektrum Home-on vasárnap 17:00-tól

 

értékelés