Hogyan készítsünk finom levendulás focacciát?

Hogyan készítsünk finom levendulás focacciát?
Az olasz kenyérlepényt egyszerű elkészíteni, ugyanakkor sokféleképpen lehet variálni. Ezúttal a levendulás focaccia elkészítésének menetét tanuljuk meg. Nézzük hát, hogy milyen hozzávalókra van szükség az elkészítéséhez!

Hogyan készül a levendulás focaccia?


Hozzávalók (8 adag):

  • 1 evőkanál cukor vagy méz
  • 1 2/3 csésze meleg víz (43-46 Celsius fok)
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 5 csésze liszt
  • 2 teáskanál só
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál száraz levendulavirág
  • 2 gerezd felvágott fokhagyma
  • 1 teáskanál durva só (tengeri vagy kóser)
  • ¼ teáskanál fekete bors

 

Levendulás focaccia

 

A levendulás foccaccia elkészítése

Egy kis tálban keverjük össze a cukrot és a mézet ½ csésze meleg vízzel, szórjuk az élesztőt a keverékre, és hagyjuk 5-8 percig állni, amíg habos nem lesz. Öntsük a lisztet egy nagy tálba, készítsünk egy kis mélyedést a közepébe, és öntsük bele a megmaradt vizet, az élesztős keveréket és 4 evőkanál olajat. Keverjük kb. 5 percig, vagy amíg tésztát nem gyúrunk belőle, aztán tegyük ki a munkalapra.

Gyúrjuk 10 percig, majd adjuk hozzá a sót, és gyúrjuk további 6-10 percig, amíg a tészta sima nem lesz (ha a tészta hozzáragad a kezünkhöz, tegyünk egy kis lisztet hozzá, egyszerre csak egy evőkanálnyit).

Olajozzunk meg egy nagy tálat. A tésztát formáljuk kerekre, és tegyük a tálba. Fedjük le, és tegyük félre egy meleg helyre kelni, kb. 45-60 percig, vagy amíg kétszeresére nem nő.

 

Focaccia tésztája
Jöhet a nyújtás...


Tanács:
Ilyenkor be lehet tenni a hűtőszekrénybe éjszakára. Ha a sütőben akarjuk keleszteni, akkor arra vigyázzunk, hogy a sűtő szobahőmérsékletű legyen.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Enyhén olajozzunk be egy nagy tepsit. Lisztezzük be a munkalapot, majd tegyük rá a tésztát. Tegyük a négyszögletes tésztát a tepsibe, fedjük le, és hagyjuk kelni kb. 30-45 percig, amíg kétszeresére nem nő.

Amíg kel a tészta, készítsük el a levendulás-fokhagymás keveréket. Vágjuk finomra a levendulát, majd egy kis tálban keverjük össze a levendulát és a fokhagymát a megmaradt 2 evőkanál olívaolajjal.

 

Focaccia

 

Nyomkodjuk meg párszor a tésztát, hogy mélyedések legyenek benne. Kenjük szét a levendulás-fokhagymás keveréket a tészta tetején és a bemélyedésekben. A tetejére szórjunk durva sót és borsot. Süssük 30-35 percig, amíg barna nem lesz. A tésztát lehet digitális konyhai hőmérővel is ellenőrizni. Az értékeknek 90 és 100°C között kell lenniük.

Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és helyezzük egy konyhai fémrácsra, és hagyjuk kihűlni. Hagyjuk a sült kenyeret legalább 30 percig hűlni mielőtt felvágjuk (mert a kenyér, hűlés közben is sül).

értékelés