Hogyan készítsünk finom levendulás focacciát?
Az olasz kenyérlepényt egyszerű elkészíteni, ugyanakkor sokféleképpen lehet variálni. Ezúttal a levendulás focaccia elkészítésének menetét tanuljuk meg. Nézzük hát, hogy milyen hozzávalókra van szükség az elkészítéséhez!

Hogyan készül a levendulás focaccia?


Hozzávalók (8 adag):

  • 1 evőkanál cukor vagy méz
  • 1 2/3 csésze meleg víz (43-46 Celsius fok)
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 5 csésze liszt
  • 2 teáskanál só
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál száraz levendulavirág
  • 2 gerezd felvágott fokhagyma
  • 1 teáskanál durva só (tengeri vagy kóser)
  • ¼ teáskanál fekete bors

 

Levendulás focaccia

 

A levendulás foccaccia elkészítése

Egy kis tálban keverjük össze a cukrot és a mézet ½ csésze meleg vízzel, szórjuk az élesztőt a keverékre, és hagyjuk 5-8 percig állni, amíg habos nem lesz. Öntsük a lisztet egy nagy tálba, készítsünk egy kis mélyedést a közepébe, és öntsük bele a megmaradt vizet, az élesztős keveréket és 4 evőkanál olajat. Keverjük kb. 5 percig, vagy amíg tésztát nem gyúrunk belőle, aztán tegyük ki a munkalapra.

Gyúrjuk 10 percig, majd adjuk hozzá a sót, és gyúrjuk további 6-10 percig, amíg a tészta sima nem lesz (ha a tészta hozzáragad a kezünkhöz, tegyünk egy kis lisztet hozzá, egyszerre csak egy evőkanálnyit).

Olajozzunk meg egy nagy tálat. A tésztát formáljuk kerekre, és tegyük a tálba. Fedjük le, és tegyük félre egy meleg helyre kelni, kb. 45-60 percig, vagy amíg kétszeresére nem nő.

 

Focaccia tésztája
Jöhet a nyújtás...


Tanács:
Ilyenkor be lehet tenni a hűtőszekrénybe éjszakára. Ha a sütőben akarjuk keleszteni, akkor arra vigyázzunk, hogy a sűtő szobahőmérsékletű legyen.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Enyhén olajozzunk be egy nagy tepsit. Lisztezzük be a munkalapot, majd tegyük rá a tésztát. Tegyük a négyszögletes tésztát a tepsibe, fedjük le, és hagyjuk kelni kb. 30-45 percig, amíg kétszeresére nem nő.

Amíg kel a tészta, készítsük el a levendulás-fokhagymás keveréket. Vágjuk finomra a levendulát, majd egy kis tálban keverjük össze a levendulát és a fokhagymát a megmaradt 2 evőkanál olívaolajjal.

 

Focaccia

 

Nyomkodjuk meg párszor a tésztát, hogy mélyedések legyenek benne. Kenjük szét a levendulás-fokhagymás keveréket a tészta tetején és a bemélyedésekben. A tetejére szórjunk durva sót és borsot. Süssük 30-35 percig, amíg barna nem lesz. A tésztát lehet digitális konyhai hőmérővel is ellenőrizni. Az értékeknek 90 és 100°C között kell lenniük.

Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és helyezzük egy konyhai fémrácsra, és hagyjuk kihűlni. Hagyjuk a sült kenyeret legalább 30 percig hűlni mielőtt felvágjuk (mert a kenyér, hűlés közben is sül).

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ehető-e a vérszilva termése?

A vérszilva sárga vagy piros színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöt terem.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.