-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
recepciós
-
Műszaki ügyintéző
-
Óvodapedagógus
-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Gondozó
-
Könyvelő
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Személygépjármű Munkafelvevő | Pécs
2024. 10. 03
-
Autószerelő - Szolnok
2024. 10. 04
-
Karbantartó (fémipar) 2 műszak
2024. 10. 05
-
Diákmunka: Szórólapozás Szigethalom (októberben) - Br. 2800 Ft / óra
2024. 10. 05
-
Gyártástámogató mérnök
2024. 10. 05
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az élelmiszerek címkézésének, illetve jelölésének alapvető célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót az élelmiszer jellegéről, tulajdonságairól.
Az EU előírásokkal harmonizálva kötelezően fel kell tüntetni a termékeken az élelmiszer megnevezését, a címkének pedig tájékoztatnia kell a vásárlót az élelmiszer valódi jellegéről. Az élelmiszer előállításához felhasznált anyagokat az „összetevők” szót követően kell feltüntetni a csomagoláson, tömegük szerint csökkenő mennyiségű sorrendben. (Azaz, amelyik összetevő legelöl szerepel, abból található a legnagyobb mennyiség a termében.)
Azok a rémisztő E számok
Az adalékanyagokat az emberiség már ősidők óta használja. Ezeket az élelmiszer címkén, funkciójuk szerinti csoportnevük és nevük, vagy csoportnevük és „E” számuk szerint kell feltüntetni. Csak szigorúan engedélyezett adalékanyagok használhatók a termékekben és csak a legkisebb szükséges mennyiségben. A maximum felhasználható mennyiséget sok esetben jogszabály rögzíti, ahogyan a mesterséges színezékekét és tartósítószerekét is.
Tisztázzuk a fogalmakat
Ha az élelmiszer allergén listán szereplő anyagot, vagy abból származó komponenst tartalmaz, annak jelenlétére utalni kell.
A jelölendő allergén összetevők:
• Glutént tartalmazó gabona: búza, rozs, árpa, zab, tönköly-búza, kamut-búza (vagy ezek keresztezett változatai)
_________________________________
Az EU szintre emelt szabályozás 2073/2011/EU élelmiszerinformációs rendelet, mely közvetlenül minden országra kötelező. Célja, hogy elősegítse a pontos, valósághű tájékoztatást, a megfelelő választást, a fogyasztói érdek és a piaci versenytisztaság érvényesülését, és az áruk szabad áramlását.