-
Fodrász
-
Építésvezető
-
Villanyszerelő
-
Személy-és vagyonőr
-
Autófényező
-
Villanyszerelő
-
Reggeliztető-takarító
-
Szerviztechnikus
2023. 06. 02
-
Sertés Elkülönítő Gondozó | Ács
2023. 06. 02
-
Sales Engineer
2023. 06. 02
-
Könnyű fizikai diákmunka - Br. 1700 Ft / óra
2023. 06. 02
-
Targoncavezető
2023. 06. 02
-
Bevételellenőrzési koordinátor
2023. 06. 02
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Egyre többen vannak azok, akik tudatosan étkeznek, azonban sokszor ők is tanácstalanok a munkahelyi éttermekben. Szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, elhízás - csak néhány olyan betegség, amely többek közt a helyes táplálkozással megelőzhető lenne.
Kivételes helyzetben vannak azok, akiknek munkáltatója bevezette - az Országos Egészségfejlesztési Intézet által támogatott - Tudatos Választás programot.
Reggelire egy kevés müzli, esetleg egy szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics, egy pohár joghurttal, vacsorára grillezett csirkemell finom, olívás salátával... És az ebéd? Na igen, ez már nem olyan egyszerű, hiszen legtöbbünk a munkahelyén ebédel, így még ha szeretnénk, akkor sem tudunk mindig egészséges fogásokat választani.

A tavaly indult Tudatos Választás nevű program erre a problémára próbál megoldást nyújtani. A fenti programnak köszönhetően már a munkahelyen sem kell nélkülözni az egészséges táplálkozást, hiszen az éttermekben a hagyományos módon elkészített ételek mellett olyan fogások is találhatók, amelyek receptúráját dietetikusok segítségével alakították ki. Sokan ugyanis ragaszkodnak a már megszokott ízekhez, ugyanakkor szeretnének egészségesen táplálkozni. (A főzelékek esetében például a sűrítéshez teljes kiőrlésű lisztet használnak finomliszt helyett, így a rosttartalom jóval magasabb lesz, miközben az ízvilág nem változik.)

Pörkölt vagy csirke? |
Nagyon fontos, hogy a munkahelyi étkezések alkalmával az ételek sorából próbáljuk a lehetőségeinkhez képest számunkra legjobbat választani. Például, ha ülőmunkát végzünk és a nap folyamán nincs kilátásunk semmilyen mozgásra, akkor válasszunk kevésbé zsíros ételeket. Egy példa: ha pörkölt és galuska az egyik étel és a másik sovány csirke párolt zöldséggel, inkább ez utóbbihoz nyúljunk. Persze nem vagyunk mindig magunkra hagyva a döntésben. Egyes éttermekben, munkahelyi étkezdékben már bevezették a tudatos választás programot, ahol színes ikonok segítik az eligazodást az ételválasztásban. Ahol erre nincs lehetőség, ott se kerüljük ki nagy ívben a saláta bárt, hanem látogassuk minden nap. Persze ne csak a saláták, hanem gyümölcsök is szerepeljenek a terítéken. Minden évszaknak megvannak az idénygyümölcsei, amelyek hozzájárulnak a napi vitaminbevitelhez. |
A Tudatos Választás programot az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatja, sőt, ennek hatására "Közösen könnyebb" címmel testsúlycsökkentő versenyt is hirdetett.
A 2006-ban lezajlott versenyre számos kis- és nagyvállalat nevezett. A résztvevők leadtak a pluszkilóikból és mérhetően jobb lett a fizikai erőnlétük.