Paradicsom befőzése könnyen: ennél a módszernél nincsen egyszerűbb

Sokak szerint a paradicsombefőzés alfája és omegája a passzírozás. Mutatunk ennél egy jóval egyszerűbb és gyorsabb módszert!

Amikor a szeptember eleji paradicsomdömpinget már nem nyeli el a lecsó, a paradicsomleves, a paradicsomos tészta, akkor eljött az ideje a befőzésnek.

Gyermekkoromban ez úgy nézett ki, hogy egész nap ott álltunk a nyári konyhában. Rotyogtattuk a nagymamával a paradicsomot, majd pedig következett a legnehezebb rész: a passzírozás a kézi passzírozóval. Ez 2 óra után már felért egy edzéssel. Nem beszélve arról, hogy miután a paradicsom üvegbe került, kezdődhetett a mosogatás szigorúan kézzel. Ennek is, mint mindennek a nehézségek ellenére megvolt a varázsa, hiszen közben beszélgettünk, énekeltünk, de ma már tudom, ennél van sokkal egyszerűbb, és nem utolsó sorban egyszerűbb módszer.

paradicsom_befzse_paradicsom_befzs_tartstszer_nlkl_paradicsom_befzse_passzrozs_nlkl

Paradicsom befőzése passzírozás és tartósítószer nélkül lépésről-lépésre

Első lépésként szedjük le a paradicsomot. Lehetőleg a nagyobb, lédúsabb fajtából válogassunk, hogy minél több legyen a lé. (A koktélparadicsom tartósítószer nélküli eltevésére jövő héten hozok egy nagyon egyszerű receptet időhiányban szenvedőknek.)

Utána következik az üvegek csírátlanítása. Ha nem akarjuk elővenni a nagy fazekat, és van mosogatógépünk, akkor bátran használjuk. Magas hőfokon indítsunk el egy programot, és tegyük bele az üvegeket. Ha ezzel végeztünk, akkor a befőttes üvegeket tegyük meleg vízbe, amelyre azért van szükség, hogy amikor belemerjük a forró paradicsomot, akkor az üveg ne repedjen meg.

A legfinomabb sült cukkikrém recept télire

 

Második lépésként mossuk meg a paradicsomot, és ezután jön a nagy trükk a gyümölcscentrifuga, mert különválasztja a levet a héjtól és a magtól. A paradicsomot akkora darabokra vágjuk fel, hogy beleférjen a gép nyílásába. A lepréselt evet rotyogtassuk a tűzhelyen addig, amíg a habja el nem fő. Még melegen merjük át az üvegekbe, és tegyük az egészet száraz dunsztba. A száraz dunszthoz használhatunk plédek és törülközők helyett hűtőtáskát. Amint kihűl a paradicsomlé, már mehet is a kamrapolcra. Csak el ne felejtsük felcímkézni!

paradicsomaszalt_paradicsom_befzs

Aszalt paradicsom recept házilag

A házi aszalt paradicsom nagyjából egy tízperces előkészítést igényel, amelynek a legnagyobb része a szeletelés. Bármilyen paradicsomból elkészíthetjük, attól függően, hogy éppen mi van otthon.

Hozzávalók:

  • 2 maréknyi paradicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • kb. másfél deci olívaolaj

Ízlés szerint tehetünk bele sót és borsot is, de én nem szoktam, mert szerintem enélkül is nagyon finom.

 


értékelés