Hogyan használhatjuk fel a sokoldalú levendulát? - 1. rész
A levendula egy hihetetlenül sokoldalú fűszernövény. Az éttermekben kezd visszatérni az ehető virágok használata úgy a díszítés, mint az ízesítés terén. Ezen kívűl viszont még sok más területen is használják a levendulát. Nézzük meg, hogy milyen felhasználási módjai vannak még!

A sokoldalú levendula felhasználása

 

Hogyan főzzünk levendulával?

Mivel sok más népszerű fűszernövénnyel együtt ugyanabba a családba tartozik, nem meglepő, hogy a levendula ehető, és hogy visszatér a használata a konyhában is. A virágait és a leveleit frissen, míg a rügyeit és a szárait szárítva lehet használni. A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik, és közeli rokonságban áll a rozmaringgal, a zsályával és a kakukkfűvel.

Jól párosítható ánizskaporral, szurokfűvel (oregánóval), rozmaringgal, kakukkfűvel, zsályával és csomborral. A legédesebb illatú levendula a L. angustifolia ˝Munstead˝, és ezt használják a leggyakrabban főzésre. A levendula használatának csak a képzeletünk szabhat határt. Íze édes, egy kis citromos árnyalattal. A levendula virág használatának a lehetőségei a szárítással nőnek.

 

Főzzünk levendulával:

A levendulával való főzésnek a lényege a kísérletezgetés; először kevéssel kezdjük, majd használjunk egyre többet.

Figyelem! Ha túl sok levendulát teszünk az ételbe az olyan, mintha parfümöt ennénk, az étel íze keserűvé válik. A levendula erős íze miatt ˝a kevesebb néha több˝ szabályt kell követni.

 

 

 

 

A levendula virága szép színt ad a salátáknak. Sok kenyér receptben a rozmaringot lehet levendulával helyettesíteni. A virágot össze lehet keverni cukorral, majd pár hétig jól lecsavart edényben tartani, ezután kristálycukor helyett használható süteményekbe és kalácsba. Őröljük meg a levendulát (például kávédarálóval), vagy törjük össze mozsártörővel.

A levendula levelét és szárát a legtöbb ételben fel lehet cserélni a rozmaringgal. A szárából készítsünk gyümölcs vagy garnélarák kebabot. Tűzzük a kedvenc gyümölcseinket a szárára, majd grillezzük őket.

A levendula virága jól mutat, és jó íze is van egy pohár pezsgőben, csokoládétortával vagy sörbetek és jégkrémek díszítéseként. A levendula megállja helyét a pikáns ételekben is, a pörkölttől kezdve a boros mártásokig. A kis virágok rejtélyes illatot adnak a tejsodónak, a gyümölccsel töltött vajastésztáknak vagy a sörbeteknek. A levendula szárított virágait parfümök és potpourrik készítésére is használják.

Figyelem! Ne együk meg a virágüzletből és a kertészetekből vásárolt virágokat. Ezeket a növényeket sok esetben rovarirtóval kezelték, így nem alkalmasak az evésre.

 

A friss levendula leszedése



Ugyanúgy kell leszedni a levendula virágait, mint a gyümölcsöket, azokat kell kiválasztani, amelyek tökéletesen érettnek látszanak, és amelyeknek szép színük van, a hervadt, vagy éretlen virágokat pedig hagyjuk rajta. Minél frissebb a levendula, annál erősebb az íze, szóval ha csak lehet, a főzés előtt szedjük le. A szárakat bele lehet tenni egy pohár vízbe, amíg felhasználásra kerülnek.

A virágokat jól meg kell mosni, mártsuk bele vízbe, hogy lemossuk róla a rovarokat és a földet. Aztán tegyük papírra vagy egy kendőre, és töröljük szárazra. Ha szükséges, tegyük nedves kendőbe a virágokat, és felhasználásig tegyük be a hűtőszekrénybe.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Milyen fűmag a jó homokos talajra és mikor érdemes vetni?

Füvesítésre a legoptimálisabb időpont a kora tavaszi illetve kora őszi időszak.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Labdarózsa

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.