A levendulás créme brulée receptje
Ha szeretjük a levendulát és a créme bruléet, akkor biztosan el fog bűvölni ez a desszert! Tanuljuk meg, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a francia különlegességet, ami biztosan az egész család kedvence lesz.

A levendulás créme brulée elkészítése

 

Hozzávalók

  • 4 csésze tejszín
  • 1 evőkanál szárított levendulavirág
  • 8 tojássárgája
  • ¾ csésze kristálycukor

 

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Vajazzuk meg (170 g) a tejsodó csészéket és tegyük egy tepsibe. Amennyiben a tejsodót fém tepsiben sütjük, tegyünk az aljára egy réteg újságpapírt, hogy egyenletesen süljön az alja. Tegyük a csészéket egy alacsony tepsibe.

Tegyük a tejszínt és a levendulát egy nagy, nyeles serpenyőbe, majd lassú tűzön pároljuk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy a levendula íze összekeveredjen a tejszínével (kb. 5 percig). Azután szűrjük át a tejszínt egy finom lyukú szűrőn, hogy a levendulát kiszűrjük belőle.

 

 

Egy nagy tálban, keverjük össze a tojás sárgákat és a ½ csésze cukrot, amíg világos színű és krémes nem lesz. Lassan adjuk hozzá a megszűrt tejszínt a tojáskeverékhez, és keverjük jól össze. Ezután a tejsodó keveréket öntsük bele a csészékbe.

A vízfürdőhöz szükséges vizet forraljuk fel a tűzhelyen, majd óvatosan öntsük a tepsibe úgy, hogy a benne levő csészék feléig érjen a víz.

 

Figyelem: A tejsodó készítését a legtöbb ember ott rontja el, hogy nem tesz elég vizet bele. A víznek el kellene érnie a csészékben lévő sodó szintjét.

Süssük 60 percig, vagy addig, amíg a szélei meg nem vastagszanak, de a közepe még kissé híg. A sütés ideje attól függ, hogy milyen nagy csészéket használunk, de egy fél óra múlva már meg lehet nézni, és ezután már rendszeresen kell ellenőrizni. Amikor a közepe eléggé megsült, kivehetjük a sütőből.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a vizes tepsiben, amíg kihűl. Vegyük ki a csészéket a vízből, és tegyük be a hűtőbe legalább 2 órára, de akár 2 napig is lehet.

Tálaláskor szórjuk be őket a megmaradt cukorral. Használjunk lángpisztolyt a cukor olvasztásához. Tartsuk a lángpisztolyt 10-12 cm-re a cukortól, lassú és egyenletes mozgásokkal dolgozzunk. Hagyjuk abba a karamellizálást, mielőtt elérnénk a kívánt állagot, mert a cukor a hő leálltjával egy pár másodperig még olvadni fog.

 

 

Ha nincs lángpisztolyunk, tegyük a créme bruléeket 17.5 cm-re a grill alá úgy 4-6 percre, vagy amíg a cukor meg nem barnul a tetejükön. Tálalás előtt még tegyük be a hűtőbe kb. 10 percre.

A csészék méretétől függően 6-8 adag készíthető.

 

A vízfürdő (Bain-marie)

A forró víztartót tojások és tejsodók főzésére használják. A vízfürdőket általában tojásalapú ételek elkészítésekor veszik igénybe. A tojásban levő fehérje hőérzékeny, és csak melegre van szüksége ahhoz, hogy teljesen megfőjön. A tojás már 62 Celsius fokon elkezd keményedni. Ha lassú, gyenge tűzön főzzük őket, akkor a tojás puha és sima marad.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Szobafikuszom kisebb leveleket hajt. . .

Átültetés vagy tápoldatozás segíthet. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.